Hvala dobrim ljudima što pomažu javne kuhinje

Kada oni čija je dužnost da svojim stanovnicima obezbede pristojan život to ne čine, neizostavna je pomoć humanih građana Republike Srpske.

Republika Srpska 07.12.2022 | 20:34
Hvala dobrim ljudima što pomažu javne kuhinje

Na području BiH svako šesto domaćinstvo je siromašno a polovina stanovništva je na rubu siromaštva, kažu ranije objavljeni podaci UN.

U vrijeme poskupljenja svih životnih namirnica, dok građani kupovinu obavljaju isključivo po akcijskim cenama, pojedini političari negiraju postojanje siromaštva u našoj državi, iako podaci kažu da je 15% stanovništva u apsolutnom siromaštvu.

- Današnje političko društvo otuđilo se od građana i ne može jasno da vidi njihov život, kaže sociolog Vladimir Vasić.

"To su obično drske kvalifikacije da nema gladnih, bolesnih, da nema potrebitih, pa neka ta gospoda koja daje takve paušalne izjave, neka malo prođu kroz grad, kroz mjesto gdje žive, neka se malo spuste na zemlju, neka ne budu na visini, da vide ljude koji su potrebiti, koji su na kontejnerima koji traže koru hljeba. Ali, ti ljudi su dostojanstveni, nisu duhom siromašni, možda su materijalno siromašni ali su bogatiji od tih koji daju takve drske izjave, a svi znamo ko daje takve izjave i ko su", ističe Vasić.

Ove godine, uoči Vaskršnjih praznika, Vlada Republike Srpske donirala je 318.000 KM javnim kuhinjama koje djeluju na području Srpske.

"Ipak, da nema običnih građana humanog srca, pojedine javne kuhinje ne bi uspele da obezbede sve potrebne obroke. Ja kažem uvijek, hvala dragom bogu i hvala dobrim ljudima", kaže Miroslav Subašić iz narodne kuhinje „Mozaik prijateljstva“ u Banjaluci.

Dobar primer građanina humaniste jeste aktivista Duško Tadić iz Banjaluke, koji već šestu godinu za redom prikuplja sredstva za nikoljdanske paketiće koja su namenjena ugroženoj deci.

"Mi se trudimo da podijelimo djeci iz socijalno ugroženih porodica, djeci sa invaliditetom kao i djeci sa poteškoćama u razvoju, isto tako i djeci sa roditeljima sa invaliditetom. Pored toga mi nikada nismo nikoga doslovno odbili, ko god nam je tražio paketiće ako imamo mi smo to donirali, objašnjava Tadić.

Kada oni čija je dužnost da svojim stanovnicima obezbede pristojan život to ne čine, neizostavna je pomoć humanih građana Republike Srpske.

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

kuhar

07.12.2022 19:42

Sraota je da uopste postoje javne kuhinje,na drugoj strani se kradu milioni ....

ODGOVORITE
Name

Komsinica

07.12.2022 22:26

Miroslav Subašić je čovjek velikog srca. Pomazem i podrska sam Mozaiku kad god sam u prilici. Prvo njima. Njegov odnos prema Udruzenju putem kojeg pomaze ljudima je opredjeljujući za sve koji zele pomoci.

Name

Borac

08.12.2022 14:22

Sta kaze rudonja. Nema gladni,pokazite mi ko je gladan.

Name

Neka nama Našeg Dodika

07.12.2022 21:13

Sa tolikim budžetom mogao bi izdvojiti koji milion da narod ne gladuje...sramota

ODGOVORITE
Name

Tatar

07.12.2022 22:34

Molim velikoga Boga da nagradi svakoga ko na bilo koji način pomaže ovakav vid humanitarnog rada

Name

Neka vama baje

08.12.2022 00:00

A šta će on??,Mora i on nešto trošiti,......

Name

Sagitarius

08.12.2022 07:15

Država bi mogla znatno više da pomogne građanima koji su osiromašeni, i koji su u stanju socijalne potrebe, ukidanjen, ili smanjenjem stope PDV-a, na osnovne životne namirnice, kao i " zamrzavanjem " cijena pojedinih artikala, recimo cijene hljeba. Koliko malo empatije država ima prema sirotinji, može se vidjeti i iz postojeće zakonske uredbe koja privatnicima koji bi htjeli da doniraju višak obroka, odnosno namirnica, određuje plaćanje poreza na tu donaciju. Znaći po odredbi države, bolje je baciti stotine tona namirnica, nego ih donirati javnim kuhinjama!!?? Ovo je apsurdna zakonska odredba, ako uzmemo u obzir ćinjenicu, da se svugdje u Evropi, privatnicima koji doniraju novac, ili hranu, odnosno onima koji se bave humanitarnim radom,država ukida porez!!

ODGOVORITE
Name

Laktaši

08.12.2022 09:52

Kome jos nije jasno da država nije da pomaze narodu već da opljačka ovo malo sto je ostalo.Narid ko ovce kad idu na klanje ovi sto glasaju za sektu.Jadni i bijedni treba udarati jos jače,moze se jos trpiti???

Name

Srculence

08.12.2022 13:53

Hvala EU koja je omogucila zaposljavanje nasim narodima, pa da ne moraju i oni prositi u redu ispred javne kuhinje

ODGOVORITE
Name

Ko li presijeca

08.12.2022 16:15

Vrpcu dok se otvaraju Javne Kuhinje,??možda isti oni koji otvaraju i Javne Ku.e !!.........,

ODGOVORITE