Штеде струју: Аустријанци наплаћују вожњу лифтом

Земље Европске уније, а нарочито оне на западу Европе, веома су погођење кризом енергената. Увелико се већ говори о рестрикцијама струје у појединим земљама.

Свијет 07.12.2022 | 07:12
Штеде струју:  Аустријанци наплаћују вожњу лифтом

По најавама надлежних, највјероватније ће доћи до искључења у периоду од минимум два сата дневно. Аустрија се такође увелико спрема за резове а како би уштедили струју и смањили трошкове људи, једна стамбена зграда је одлучила да наплаћује вожњу лифтом.

За оне који не знају, некада, приликом уграђивања првих лифтова у Бечу (неки и дан данас функционишу), постојале су касице поред лифта у које су сви они који су користили лифт плаћали за ту услугу. Изгледа да се историја и овог пута понавља.

У трећем округу Беча, у једној згради одлучено је да сви они који се служе лифтом, по вожњи, морају да плате 20 центи. А ако не плате, ићи ће пјешице степеницама. Ова одлука се односи за посјетиоце, а не и за станаре зграде. Станари зграде имају посебан кључ којима се активира лифт, док они који га немају активирање лифта чине тако што убаце 20 центи.

Ни станарима није бесплатна вожња већ за њу плаћају 20 евра мјесечно. Плаћање се врши преко режија којима плаћају одржавање и трошкове зграде. Оно што није згодно у вези лифта ове поменуте зграде је чињеница да уколико платите 20 центи, можете се само попети, а није нађен начин плаћања уколико желите да се спустите лифтом. За сада могу да се спусте лифтом само они који имају кључ.

(Агенције/ Илустрација)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Нена

07.12.2022 06:36

Наши штеде па набављају ауте изгледа да имају само кључеве од аута и никакве друге за рјешавање све теже економске ситуације

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

07.12.2022 06:58

А по њемачкој окићени кранови по бауштелама, хиљаде и хиљаде лампица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија цворовиц

07.12.2022 07:22

То они не виде,битно је да за бозиц све сљасти,да је весело,а то сто си ти навео,они то не гледају као лосе.Науцени да само климају главом...

Name

Аман

07.12.2022 07:34

Пресеравања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

07.12.2022 08:32

Није то стедња вец једна врста пљацке и стезања народа,а саљу милионе и милијарде у Украјину.Свом народу све те земље праве кризу и осиромасују га да их лаксе дрзе под контролом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

07.12.2022 08:53

Заболи ме за њих баш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

07.12.2022 09:23

Ја синоћ продјо кроз град сија на све стране као де је дан,свако дрво ма све насто се мозе окацити све сија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

07.12.2022 09:42

Све је то лазна криза као сто је и корона била.Циљ је да се дигну цијене,а плате це исто мало бити веце и јос која једнократна помоц.А то повецање плате као и једнократна помоц неце бити ни близу повецању троскова зивота.Нејасно је,толико прицају о Електрицним аутомобилима,а сада вец нема Електрицне енергије.Куда то све води знат це се ускоро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

07.12.2022 16:12

Све је то гомила глупости.Швабе ко швабе..они су научили на лагодан живот.Каква несташица енергената?нафта са 2 еура,2.08 пала на 1,65.праве соларне електране на сваком брду.Мини хидроелектране на сваком потоку.Да су били паметни па одредили руссима цену енергената одмах.Требали су Зеленског послушат и срезат руссима цену сирове нафте на 30 долара барел,не ба 60 долара,па да гориво буде 90центи-1еуро.Ја незнам где ви покупите те глупости.то ко она глупост да је у аустрији криза,једу некакав хљеб из конзерве.Колико треба да будеш ретардиран па поверујеш у ту глупост?каже после 22х се гаси расвета,неонске рекламе..глуппст,нигде ни секунде..све сија ко што је одувек сијало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

08.12.2022 13:11

А јес овај прњавор русофоб. Ста су руси криви за кризу у њемацкој и европи. Не спимиње амере сто не дају европи напред. Ко је уводип санкције коме. Европа са смериком русима или туси смерици и европи. Е мој прњавор погана ти дуса. Ниси нимало реалан него лосе одгојен или си и ти нациста . Да сам умјесто руса заврнуо би им плин и прекинуо све односе са њима па нека им амери довозе нафтуби плин танкерима па цес да видис цјене. Боље ти је да се поклопис усима и не серес увјек против једне стране

ОДГОВОРИТЕ