Štede struju: Austrijanci naplaćuju vožnju liftom

Zemlje Evropske unije, a naročito one na zapadu Evrope, veoma su pogođenje krizom energenata. Uveliko se već govori o restrikcijama struje u pojedinim zemljama.

Svijet 07.12.2022 | 07:12
Štede struju:  Austrijanci naplaćuju vožnju liftom

Po najavama nadležnih, najvjerovatnije će doći do isključenja u periodu od minimum dva sata dnevno. Austrija se takođe uveliko sprema za rezove a kako bi uštedili struju i smanjili troškove ljudi, jedna stambena zgrada je odlučila da naplaćuje vožnju liftom.

Za one koji ne znaju, nekada, prilikom ugrađivanja prvih liftova u Beču (neki i dan danas funkcionišu), postojale su kasice pored lifta u koje su svi oni koji su koristili lift plaćali za tu uslugu. Izgleda da se istorija i ovog puta ponavlja.

U trećem okrugu Beča, u jednoj zgradi odlučeno je da svi oni koji se služe liftom, po vožnji, moraju da plate 20 centi. A ako ne plate, ići će pješice stepenicama. Ova odluka se odnosi za posjetioce, a ne i za stanare zgrade. Stanari zgrade imaju poseban ključ kojima se aktivira lift, dok oni koji ga nemaju aktiviranje lifta čine tako što ubace 20 centi.

Ni stanarima nije besplatna vožnja već za nju plaćaju 20 evra mjesečno. Plaćanje se vrši preko režija kojima plaćaju održavanje i troškove zgrade. Ono što nije zgodno u vezi lifta ove pomenute zgrade je činjenica da ukoliko platite 20 centi, možete se samo popeti, a nije nađen način plaćanja ukoliko želite da se spustite liftom. Za sada mogu da se spuste liftom samo oni koji imaju ključ.

(Agencije/ Ilustracija)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Nena

07.12.2022 06:36

Naši štede pa nabavljaju aute izgleda da imaju samo ključeve od auta i nikakve druge za rješavanje sve teže ekonomske situacije

ODGOVORITE
Name

T39842288

07.12.2022 06:58

A po njemačkoj okićeni kranovi po bauštelama, hiljade i hiljade lampica

ODGOVORITE
Name

Ilija cvorovic

07.12.2022 07:22

To oni ne vide,bitno je da za bozic sve sljasti,da je veselo,a to sto si ti naveo,oni to ne gledaju kao lose.Nauceni da samo klimaju glavom...

Name

Aman

07.12.2022 07:34

Preseravanja

ODGOVORITE
Name

Istina

07.12.2022 08:32

Nije to stednja vec jedna vrsta pljacke i stezanja naroda,a salju milione i milijarde u Ukrajinu.Svom narodu sve te zemlje prave krizu i osiromasuju ga da ih lakse drze pod kontrolom.

ODGOVORITE
Name

Goran

07.12.2022 08:53

Zaboli me za njih baš.

ODGOVORITE
Name

BL

07.12.2022 09:23

Ja sinoć prodjo kroz grad sija na sve strane kao de je dan,svako drvo ma sve nasto se moze okaciti sve sija.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

07.12.2022 09:42

Sve je to lazna kriza kao sto je i korona bila.Cilj je da se dignu cijene,a plate ce isto malo biti vece i jos koja jednokratna pomoc.A to povecanje plate kao i jednokratna pomoc nece biti ni blizu povecanju troskova zivota.Nejasno je,toliko pricaju o Elektricnim automobilima,a sada vec nema Elektricne energije.Kuda to sve vodi znat ce se uskoro.

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

07.12.2022 16:12

Sve je to gomila gluposti.Švabe ko švabe..oni su naučili na lagodan život.Kakva nestašica energenata?nafta sa 2 eura,2.08 pala na 1,65.prave solarne elektrane na svakom brdu.Mini hidroelektrane na svakom potoku.Da su bili pametni pa odredili russima cenu energenata odmah.Trebali su Zelenskog poslušat i srezat russima cenu sirove nafte na 30 dolara barel,ne ba 60 dolara,pa da gorivo bude 90centi-1euro.Ja neznam gde vi pokupite te gluposti.to ko ona glupost da je u austriji kriza,jedu nekakav hljeb iz konzerve.Koliko treba da budeš retardiran pa poveruješ u tu glupost?kaže posle 22h se gasi rasveta,neonske reklame..gluppst,nigde ni sekunde..sve sija ko što je oduvek sijalo

ODGOVORITE
Name

Rale

08.12.2022 13:11

A jes ovaj prnjavor rusofob. Sta su rusi krivi za krizu u njemackoj i evropi. Ne spiminje amere sto ne daju evropi napred. Ko je uvodip sankcije kome. Evropa sa smerikom rusima ili tusi smerici i evropi. E moj prnjavor pogana ti dusa. Nisi nimalo realan nego lose odgojen ili si i ti nacista . Da sam umjesto rusa zavrnuo bi im plin i prekinuo sve odnose sa njima pa neka im ameri dovoze naftubi plin tankerima pa ces da vidis cjene. Bolje ti je da se poklopis usima i ne seres uvjek protiv jedne strane

ODGOVORITE