Национална питања су давно ријешена, имамо социјалну катастрофу и у Српској и у БиХ

"Оно што ја замјерам режиму је да у претходних 16-17 година стално држи питање националног идентитета и наравно у томе му помаже друга и трећа страна, мислећи на некога из бошњачког корпуса политичара и из хрватског. Ја мислим да је то само дневна политика и замајавање грађана."

Република Српска 06.12.2022 | 23:08
Национална питања су давно ријешена, имамо социјалну катастрофу и у Српској и у БиХ

Посланик СДС-а у Представничком дому ПСБиХ Дарко Бабаљ наглашава да политичари у БиХ кад немају рјешење по било ком питању почну спомињати питање националног идентитета.

"Оно што ја замјерам режиму је да у претходних 16-17 година стално држи питање националног идентитета и наравно у томе му помаже друга и трећа страна, мислећи на некога из бошњачког корпуса политичара и из хрватског. Ја мислим да је то само дневна политика и замајавање грађана."

Појашњава да су грађанима БиХ, РС и ФБиХ ријешена национална питања прије 28 година.

"Ми смо сви пристали на рјешење националних питања, а то је питање Срба, питање Бошњака и питање Хрвата. Заустављање рата, Дејтонског споразума, дијељење ствари Република Српска-ФБиХ, прихваћање БиХ као државе, па онда рјешавање националног питања Вашингтонским споразумом. И што се тиче лично мене та национална питања су давно ријешена. Међутим, оно на шта политичари у БиХ и у Републици Српској  немају рјешења, а то су социјална питања која подразумијевају рјешавања питања људи у тој заједници", казао је Бабаљ гостујући на ФТВ.

И нек ме неко, каже он, убиједи да су социјална питања ријешена.

"Не, него ме само убјеђују да национално питање није ријешено. Национално питање је питање које је ријешено, а ријешено је у Дејтону. Шта ми као једна заједница, Срби у Републици Српској имамо као неирјешено? Немамо ништа. Бојим се да немајући одговор на рјешавање социјалних питања у Републици Српској ми стално прибјегавамо тези неко нас напада, а ми нити знамо ко нас напада нити од кога се бранимо."

Бабаљ наводи да политичари који се јако баве националним питањима нису учествовали у рату у БиХ.

"Да су учествовали били би информисани да је то давно ријешено. Имамо социјалну катастрофу у Републици Српској, а вјероватно и у БиХ. Имамо редове пред амбасадама и један пут без повратка, а то је ЕУ.  Треба прво да будемо свјесни шта ми желимо и на основу чега ћемо сутра градити политику - да ли на основу бољег сутра за грађане или враћање на рјешавање и отварање националног питања које је давно ријешено."

Он је мишљења да и ЕУ мало килава.

"Да ли грађани БиХ знају да статус о којем причамо значи пуно декларативно, а суштински не значи ништа. 14 тачки је спало на осам, а онда је спало и на четири. То нису рјешавали јер је прво питање питање сукоба интереса. Ја сам опозиција 16 година, не могу ја бити у сукобу интереса. Не може бити опозиција корумпирана. И онда наши грађани колико су збуњени кажу само да рата не буде. Не знам од кога, за кога и зашто рата", закључио је Бабаљ.

(БН)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Фочаци

06.12.2022 23:23

Доста је и тебе, нека млађи кадар дође, који је бољи од вас свих заједно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

07.12.2022 07:20

Тако је Дарко, добронамјерни цовјеце.

Name

Бзв

07.12.2022 07:22

Који младји, је ли као онај Луциц из Несицеве странке?

Name

Ре

06.12.2022 23:33

Бабаљ легенда. Војник, момцина, способан политицар и најбољи СДСов кадар уз Љубису Петровица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Халтерас

07.12.2022 07:25

Потписујем!

Name

Даа

06.12.2022 23:57

Тако је Дарко, слазем се са твојом констатацијом, имамо заједницку војску, коце ратовати, није нико висе луд, засто нетразе нацина да унаориједе економију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре даа

07.12.2022 11:47

Ако унаприједе економију, боље це мо зивјети. А кад боље зивимо, висе и размисљамо о јос квалитетнијем и бољем зивоту, сто њима не одговара. Сто смо сиромаснији, то смо беспомоцнији да им се супротставимо. Овако док су они богати, супериорнији су од осталих и могу да манипулису, и раде са народом ста они зеле. Наравно да је рат одавно готов, и да ми Срби нисмо угрозени од Босњака или Хрвата, и обрнуто. Они су медјусобно повезани и имају користи од тога, док нама сервирају прицу о ткз. медјусобној националној угрозености. Бабаљ је један, као прво и највазније, цастан и постен цовјек, који увијек покусава смирено и аргументовано да води политику за добробит свих у Реп.Српској.

Name

Сарајлија

07.12.2022 01:29

Ко је "мало килав" види се на Требевићу кад пореска инспекција бане и ето ти социјалних неријешених питања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дане

07.12.2022 01:35

Много си зелен за праву политику. Тако наивно размишљање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

07.12.2022 11:05

Де Дане молим те објасни нам овде на порталу која је то права политика.Немој висе да нас муциц немој нас дрзати у неизвјесности,реци и нама да и ми знамо.

Name

Хехе

07.12.2022 04:26

Ти си луд ако то мислиш озбиљно. За социјалну катастрофу се слажем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мара

07.12.2022 04:56

Наравно да је тако народ на рубу глади а они о националним интересима рат је давно завршен и ништа нам није боље у економском смислу сви смо надрљалии не битно ко је ко народ треба да се дигне а политичари боље да мисле о абнормалним цијенама и малим платама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+++

07.12.2022 05:00

Овдје се све подмеће и обликује у национално само да га не питас ГДЈЕ СУ ПАРЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јова

07.12.2022 08:05

Срби, муслимани, и хрвати сумогли заједно и радити и друзити се, ал политицари узбуркају ситуацоју, представљају погресну ситуацију

Name

Татар

07.12.2022 06:11

Кад свима нама понаособ буде важнији социјални статус од националног можемо се надати бољитку

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.12.2022 06:26

Са овим бурлиним незаситим тајкунима и милионерима су тешка времена у РС пријатељу мој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,ре

07.12.2022 09:07

Није то ништа ново,само што је превише слијепаца,који машу картом тек кад воз протутњи,а онда се жале,на кривце,не видећи своју кривицу.Ништа ми,не заслужујемо,какви смо,зато треба да нас доведу до глади,буквално,не,до ивице глади!Кад толико година посматрамо живот како пролази поред нас,у рукама владајућих који нам одређују смјер,немамо право било шта дискутовати,овако јадни и глупи.

Name

Посјетилац

07.12.2022 07:01

Ја сам учио у школи, за вријеме социјалистичке Југославије, да је национално питање ријешено још тада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срб

07.12.2022 12:41

Па и нису баш, све од државности нам отеше, мало уз помоћ Доде, а богами мало и уз вашу помоћ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

07.12.2022 12:43

Тако је ! Намјерно неце да рјесавају социјална питања

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

07.12.2022 17:18

ДАРКО, ПОШТЕН И ВРИЈЕДАН ЧОВИЈЕК И БОРАЦ. ТИ КОЈИ ПРЕДЛАЖЕШ МЛАЂЕ, СИ БЕЗОБРАЗАН. ЛУЧИЋ МЛАД, СРАМ ГА БИЛО. КОЛИКО ЈЕ ВЕЋ ПОКРАО. А МИ ПЕНЗИОНЕРИ НИ ЗА КРУХ И КАФУ. НЕМАМО. И СВЕ ЈАД И ЧЕМЕР. ТРЕБА ОВО ВИШЕ СТРАНАЧКО ВРАТИТИ НА КРАЉЕВИНУ. ЛОПОВИ ЦИЈЕЛА СНСД. ДАРКО СВАКА ЧАСТ ЗА РАД. ДОБРО СИ РЕКАО. САДА ЈЕ БИТНО ОД ЧЕГА ЖИВИЈЕТИ.

ОДГОВОРИТЕ