Nacionalna pitanja su davno riješena, imamo socijalnu katastrofu i u Srpskoj i u BiH

"Ono što ja zamjeram režimu je da u prethodnih 16-17 godina stalno drži pitanje nacionalnog identiteta i naravno u tome mu pomaže druga i treća strana, misleći na nekoga iz bošnjačkog korpusa političara i iz hrvatskog. Ja mislim da je to samo dnevna politika i zamajavanje građana."

Republika Srpska 06.12.2022 | 23:08
Nacionalna pitanja su davno riješena, imamo socijalnu katastrofu i u Srpskoj i u BiH

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu PSBiH Darko Babalj naglašava da političari u BiH kad nemaju rješenje po bilo kom pitanju počnu spominjati pitanje nacionalnog identiteta.

"Ono što ja zamjeram režimu je da u prethodnih 16-17 godina stalno drži pitanje nacionalnog identiteta i naravno u tome mu pomaže druga i treća strana, misleći na nekoga iz bošnjačkog korpusa političara i iz hrvatskog. Ja mislim da je to samo dnevna politika i zamajavanje građana."

Pojašnjava da su građanima BiH, RS i FBiH riješena nacionalna pitanja prije 28 godina.

"Mi smo svi pristali na rješenje nacionalnih pitanja, a to je pitanje Srba, pitanje Bošnjaka i pitanje Hrvata. Zaustavljanje rata, Dejtonskog sporazuma, dijeljenje stvari Republika Srpska-FBiH, prihvaćanje BiH kao države, pa onda rješavanje nacionalnog pitanja Vašingtonskim sporazumom. I što se tiče lično mene ta nacionalna pitanja su davno riješena. Međutim, ono na šta političari u BiH i u Republici Srpskoj  nemaju rješenja, a to su socijalna pitanja koja podrazumijevaju rješavanja pitanja ljudi u toj zajednici", kazao je Babalj gostujući na FTV.

I nek me neko, kaže on, ubijedi da su socijalna pitanja riješena.

"Ne, nego me samo ubjeđuju da nacionalno pitanje nije riješeno. Nacionalno pitanje je pitanje koje je riješeno, a riješeno je u Dejtonu. Šta mi kao jedna zajednica, Srbi u Republici Srpskoj imamo kao neirješeno? Nemamo ništa. Bojim se da nemajući odgovor na rješavanje socijalnih pitanja u Republici Srpskoj mi stalno pribjegavamo tezi neko nas napada, a mi niti znamo ko nas napada niti od koga se branimo."

Babalj navodi da političari koji se jako bave nacionalnim pitanjima nisu učestvovali u ratu u BiH.

"Da su učestvovali bili bi informisani da je to davno riješeno. Imamo socijalnu katastrofu u Republici Srpskoj, a vjerovatno i u BiH. Imamo redove pred ambasadama i jedan put bez povratka, a to je EU.  Treba prvo da budemo svjesni šta mi želimo i na osnovu čega ćemo sutra graditi politiku - da li na osnovu boljeg sutra za građane ili vraćanje na rješavanje i otvaranje nacionalnog pitanja koje je davno riješeno."

On je mišljenja da i EU malo kilava.

"Da li građani BiH znaju da status o kojem pričamo znači puno deklarativno, a suštinski ne znači ništa. 14 tački je spalo na osam, a onda je spalo i na četiri. To nisu rješavali jer je prvo pitanje pitanje sukoba interesa. Ja sam opozicija 16 godina, ne mogu ja biti u sukobu interesa. Ne može biti opozicija korumpirana. I onda naši građani koliko su zbunjeni kažu samo da rata ne bude. Ne znam od koga, za koga i zašto rata", zaključio je Babalj.

(BN)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Fočaci

06.12.2022 23:23

Dosta je i tebe, neka mlađi kadar dođe, koji je bolji od vas svih zajedno

ODGOVORITE
Name

Bl

07.12.2022 07:20

Tako je Darko, dobronamjerni covjece.

Name

Bzv

07.12.2022 07:22

Koji mladji, je li kao onaj Lucic iz Nesiceve stranke?

Name

Re

06.12.2022 23:33

Babalj legenda. Vojnik, momcina, sposoban politicar i najbolji SDSov kadar uz Ljubisu Petrovica

ODGOVORITE
Name

Halteras

07.12.2022 07:25

Potpisujem!

Name

Daa

06.12.2022 23:57

Tako je Darko, slazem se sa tvojom konstatacijom, imamo zajednicku vojsku, koce ratovati, nije niko vise lud, zasto netraze nacina da unaorijede ekonomiju

ODGOVORITE
Name

Re daa

07.12.2022 11:47

Ako unaprijede ekonomiju, bolje ce mo zivjeti. A kad bolje zivimo, vise i razmisljamo o jos kvalitetnijem i boljem zivotu, sto njima ne odgovara. Sto smo siromasniji, to smo bespomocniji da im se suprotstavimo. Ovako dok su oni bogati, superiorniji su od ostalih i mogu da manipulisu, i rade sa narodom sta oni zele. Naravno da je rat odavno gotov, i da mi Srbi nismo ugrozeni od Bosnjaka ili Hrvata, i obrnuto. Oni su medjusobno povezani i imaju koristi od toga, dok nama serviraju pricu o tkz. medjusobnoj nacionalnoj ugrozenosti. Babalj je jedan, kao prvo i najvaznije, castan i posten covjek, koji uvijek pokusava smireno i argumentovano da vodi politiku za dobrobit svih u Rep.Srpskoj.

Name

Сарајлија

07.12.2022 01:29

Ко је "мало килав" види се на Требевићу кад пореска инспекција бане и ето ти социјалних неријешених питања.

ODGOVORITE
Name

Dane

07.12.2022 01:35

Много си зелен за праву политику. Тако наивно размишљање.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

07.12.2022 11:05

De Dane molim te objasni nam ovde na portalu koja je to prava politika.Nemoj vise da nas mucic nemoj nas drzati u neizvjesnosti,reci i nama da i mi znamo.

Name

Hehe

07.12.2022 04:26

Ti si lud ako to misliš ozbiljno. Za socijalnu katastrofu se slažem.

ODGOVORITE
Name

Mara

07.12.2022 04:56

Naravno da je tako narod na rubu gladi a oni o nacionalnim interesima rat je davno završen i ništa nam nije bolje u ekonomskom smislu svi smo nadrljalii ne bitno ko je ko narod treba da se digne a političari bolje da misle o abnormalnim cijenama i malim platama.

ODGOVORITE
Name

+++

07.12.2022 05:00

Ovdje se sve podmeće i oblikuje u nacionalno samo da ga ne pitas GDJE SU PARE.

ODGOVORITE
Name

Jova

07.12.2022 08:05

Srbi, muslimani, i hrvati sumogli zajedno i raditi i druziti se, al politicari uzburkaju situacoju, predstavljaju pogresnu situaciju

Name

Tatar

07.12.2022 06:11

Kad svima nama ponaosob bude važniji socijalni status od nacionalnog možemo se nadati boljitku

ODGOVORITE
Name

re

07.12.2022 06:26

Sa ovim burlinim nezasitim tajkunima i milionerima su teška vremena u RS prijatelju moj.

ODGOVORITE
Name

Re,re

07.12.2022 09:07

Nije to ništa novo,samo što je previše slijepaca,koji mašu kartom tek kad voz protutnji,a onda se žale,na krivce,ne videći svoju krivicu.Ništa mi,ne zaslužujemo,kakvi smo,zato treba da nas dovedu do gladi,bukvalno,ne,do ivice gladi!Kad toliko godina posmatramo život kako prolazi pored nas,u rukama vladajućih koji nam određuju smjer,nemamo pravo bilo šta diskutovati,ovako jadni i glupi.

Name

Posjetilac

07.12.2022 07:01

Ја сам учио у школи, за вријеме социјалистичке Југославије, да је национално питање ријешено још тада.

ODGOVORITE
Name

Срб

07.12.2022 12:41

Па и нису баш, све од државности нам отеше, мало уз помоћ Доде, а богами мало и уз вашу помоћ

ODGOVORITE
Name

Sale

07.12.2022 12:43

Tako je ! Namjerno nece da rjesavaju socijalna pitanja

ODGOVORITE
Name

+

07.12.2022 17:18

DARKO, POŠTEN I VRIJEDAN ČOVIJEK I BORAC. TI KOJI PREDLAŽEŠ MLAĐE, SI BEZOBRAZAN. LUČIĆ MLAD, SRAM GA BILO. KOLIKO JE VEĆ POKRAO. A MI PENZIONERI NI ZA KRUH I KAFU. NEMAMO. I SVE JAD I ČEMER. TREBA OVO VIŠE STRANAČKO VRATITI NA KRALJEVINU. LOPOVI CIJELA SNSD. DARKO SVAKA ČAST ZA RAD. DOBRO SI REKAO. SADA JE BITNO OD ČEGA ŽIVIJETI.

ODGOVORITE