БХ новинари: МУП Српске да истражи напад на екипу БНТВ

Управни одбор Удружења/Удруге БХ новинари и Линија за помоћ новинарима најоштрије осуђују јучерашњи вербални напад на екипу БН телевизије у Бањалуци и захтијевају од МУП-а Републике Српске да хитно истраже овај случај и пронађу починиоца.

Република Српска 06.12.2022 | 14:52
БХ новинари: МУП Српске да истражи напад на екипу БНТВ

Приликом снимања анкете у центру града, екипи БН телевизије пришао је непознати мушкарац и уз псовке и провокације почео да их вријеђа, говорећи им да „примају америчке паре“. Сниматељ БН-а је цијели инцидент забиљежио камером, а снимак је уз пријаву напада предат полицији. Случај је пријављен и Линији за помоћ новинарима.

Управни одбор Удружења БХ новинари и Линија за помоћ новинарима наглашавају да су овакви вербални напади грађана на новинаре директна посљедица изјава највиших политичких званичника у Републици Српској, међу којима предњачи предсједник Српске Милорад Додик, који медије редовно оптужује да су страни плаћеници, шпијуни и да их финансирају поједине амбасаде, као и да раде на „рушењу“ Републике Српске. 

Овакве изјаве политичара креирају изразито непријатељски амбијент према новинарима и медијима у јавности, а многи грађани, поводећи се за јавно изреченим ставовима политичара, сматрају да могу некажњено нападати новинаре/ке и угрожавати њихову сигурност док раде на терену.

Још једном истичемо да су вербални и физички напади на новинаре неприхватљиви и да надлежне институције, првенствено полиција и тужилаштва, морају ефикасно радити на санкционисању починилаца у складу са законом. Не смијемо дозволити да „обрачунавање“ са новинарима на улици постане пракса, као ни да политичари отворено стављају мете на поједине новинаре и медије чија им уредничка политика не одговара, наведено је у саопштењу Управног одбораУдружења БХ новинари/Линија за помоћ новинарима. 

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Раајко

06.12.2022 14:36

Немојте писати истину па вас нико неће нападати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре рајко

06.12.2022 16:57

Бас си право орлово мудо,без мозга

Name

Мирослав

06.12.2022 20:14

Где је истина, колико коста? Новинари раде свој посао, и треба да раде, и да пренесу само истину, и само истину, без било цијег месања. Апсолутно сам против било каквог вербалног и физицког насиља.

Name

Да

06.12.2022 14:42

Какав коментар рећи ово је продукт Милорада Додика пљачкаша овог народа то су његове ријечи. Ко смије то исражити нико одмах Милорад смијени полицију и судство ... Докле све ово иде јесмо ли ми толико луд народ ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

06.12.2022 14:49

МУП-у РС би најпаметније било да истражи самог себе јер очито је да је то један велики сектаски расадник криминала свих облика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

06.12.2022 15:08

НЕДОПУСТИВ ЈЕ НАПАД НА НОВИНАРЕ. БЕЗ ВАС БИО МИ МРАК У РС. НИШРА НЕБИСМО ЗНАЛИ.ВЛАСТ ТАКВЕ ИНСТРУИШЕ, СВОЈИМ БАХАТИМ ПОНАШАЊЕМ. ПА НЕПИСМЕНИ МИСЛЕ ДА И ОНИ МОГУ РАДИТИ, СВЕ И САШТА, КАО И ВЛАСТ. САМО ТУЖИТИ. НОВИНАРИ СУ ХРАБРИЈИ ОД ПРИПАДНИКА МУПА. СЛУША ВАС НАЈВИШЕ ГРАЂАНА У РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

06.12.2022 15:14

Типично за симпатизере Хунте, он јадник не зна, да је у ММФ-овим кредитима ,нај више Америчког новца !

ОДГОВОРИТЕ
Name

XОXО

06.12.2022 16:24

Бурлина будала апс и одма година затвора али у Српској нема полиције ни тужилаштва за бурлине мајмуне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

06.12.2022 16:55

Требало је нападавца на новинаре избубати на лицу мијеста,јер новинаре нападају само кукавице и супљеглавци

ОДГОВОРИТЕ
Name

БНТВ

06.12.2022 18:28

Истрага у току!! Јавност ће бити обавијештена,?на Вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лили

07.12.2022 15:46

Страсно ста раде

ОДГОВОРИТЕ