BH novinari: MUP Srpske da istraži napad na ekipu BNTV

Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju jučerašnji verbalni napad na ekipu BN televizije u Banjaluci i zahtijevaju od MUP-a Republike Srpske da hitno istraže ovaj slučaj i pronađu počinioca.

Republika Srpska 06.12.2022 | 14:52
BH novinari: MUP Srpske da istraži napad na ekipu BNTV

Prilikom snimanja ankete u centru grada, ekipi BN televizije prišao je nepoznati muškarac i uz psovke i provokacije počeo da ih vrijeđa, govoreći im da „primaju američke pare“. Snimatelj BN-a je cijeli incident zabilježio kamerom, a snimak je uz prijavu napada predat policiji. Slučaj je prijavljen i Liniji za pomoć novinarima.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima naglašavaju da su ovakvi verbalni napadi građana na novinare direktna posljedica izjava najviših političkih zvaničnika u Republici Srpskoj, među kojima prednjači predsjednik Srpske Milorad Dodik, koji medije redovno optužuje da su strani plaćenici, špijuni i da ih finansiraju pojedine ambasade, kao i da rade na „rušenju“ Republike Srpske. 

Ovakve izjave političara kreiraju izrazito neprijateljski ambijent prema novinarima i medijima u javnosti, a mnogi građani, povodeći se za javno izrečenim stavovima političara, smatraju da mogu nekažnjeno napadati novinare/ke i ugrožavati njihovu sigurnost dok rade na terenu.

Još jednom ističemo da su verbalni i fizički napadi na novinare neprihvatljivi i da nadležne institucije, prvenstveno policija i tužilaštva, moraju efikasno raditi na sankcionisanju počinilaca u skladu sa zakonom. Ne smijemo dozvoliti da „obračunavanje“ sa novinarima na ulici postane praksa, kao ni da političari otvoreno stavljaju mete na pojedine novinare i medije čija im urednička politika ne odgovara, navedeno je u saopštenju Upravnog odboraUdruženja BH novinari/Linija za pomoć novinarima. 

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Raajko

06.12.2022 14:36

Nemojte pisati istinu pa vas niko neće napadati.

ODGOVORITE
Name

Re rajko

06.12.2022 16:57

Bas si pravo orlovo mudo,bez mozga

Name

Miroslav

06.12.2022 20:14

Gde je istina, koliko kosta? Novinari rade svoj posao, i treba da rade, i da prenesu samo istinu, i samo istinu, bez bilo cijeg mesanja. Apsolutno sam protiv bilo kakvog verbalnog i fizickog nasilja.

Name

Da

06.12.2022 14:42

Kakav komentar reći ovo je produkt Milorada Dodika pljačkaša ovog naroda to su njegove riječi. Ko smije to isražiti niko odmah Milorad smijeni policiju i sudstvo ... Dokle sve ovo ide jesmo li mi toliko lud narod ...

ODGOVORITE
Name

Tatar

06.12.2022 14:49

MUP-u RS bi najpametnije bilo da istraži samog sebe jer očito je da je to jedan veliki sektaski rasadnik kriminala svih oblika.

ODGOVORITE
Name

+

06.12.2022 15:08

NEDOPUSTIV JE NAPAD NA NOVINARE. BEZ VAS BIO MI MRAK U RS. NIŠRA NEBISMO ZNALI.VLAST TAKVE INSTRUIŠE, SVOJIM BAHATIM PONAŠANJEM. PA NEPISMENI MISLE DA I ONI MOGU RADITI, SVE I SAŠTA, KAO I VLAST. SAMO TUŽITI. NOVINARI SU HRABRIJI OD PRIPADNIKA MUPA. SLUŠA VAS NAJVIŠE GRAĐANA U RS.

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

06.12.2022 15:14

Tipično za simpatizere Hunte, on jadnik ne zna, da je u MMF-ovim kreditima ,naj više Američkog novca !

ODGOVORITE
Name

XOXO

06.12.2022 16:24

Burlina budala aps i odma godina zatvora ali u Srpskoj nema policije ni tužilaštva za burline majmune

ODGOVORITE
Name

Obican covjek

06.12.2022 16:55

Trebalo je napadavca na novinare izbubati na licu mijesta,jer novinare napadaju samo kukavice i supljeglavci

ODGOVORITE
Name

BNTV

06.12.2022 18:28

Istraga u toku!! Javnost će biti obaviještena,?na Vrijeme.

ODGOVORITE
Name

Lili

07.12.2022 15:46

Strasno sta rade

ODGOVORITE