ЦИК је јуче донио једину могућу одлуку

Централна изборна комисија БиХ одлучила је да призна спорни 12. глас за кандидата Партије демократског прогреса Игора Црнатка који је биран за Дом народа БиХ, па ће коначна одлука о петом делегату из Републике Српске бити одређена жријебањем. Црнадак је као члан Комисије за именовања РС рекао да је ЦИК исправно поступио.

Босна и Херцеговина 06.12.2022 | 13:17
ЦИК је јуче донио једину могућу одлуку

Јучерашња одлука ЦИК БиХ о проглашавању важећим листића који је Комисија за избор и именовања Народне скупштине Републике Српске прогласила неважећим приликом избора делегата за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, била једина могућа, будући да ни по којем основу такав листић није могао бити неважећи. ЦИК је исправио грешку Комисије за избор и именовања Народне скупштине Републике Српске. Међутим, та одлука не мијења чињеницу да  је тај исти ЦИК раније констатовао десетине неправилности на изборима за предсједника Републике Српске, укључујући око 70.000 компромитованих гласачких листића, недостајуће вреће и листиће, куповине бирачких одбора, истјеривање посматрача, паљење листића, тзв. доиксавање, невјероватан број лица која су гласала уз помоћ другог лица, итд., да је изборну крађу утврдио у свом извјештају и за побједника прогласио онога ко то није – рекао је шеф Клуба посланика ПДП-а у НСРС Игор Црнадак.

Црнадак се осврнуо и на сам процес избора делегата, подсјетивши на изјаву предсједника СДП-а Нермина Никшића да су његови посланици у Народној скупштини Републике Српске сликали гласачки листић приликом гласања за делегате у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

- Јавност треба да зна да је сликање гласачких листића строго забрањено законом, те да је Комисија за избор и именовања НСРС, која је проводила изборе, одредила положај стола за гласање и заштитног паравана на начин да је сликање листића немогуће – рекао је Црнадак.

Он је додао да је припремни састанак Комисије, чији је члан, а којом предсједава Илија Таминџија из СНСД-а, трајао је више од три сата и да је тада у скупштинској сали, на лицу мјеста, извршена симулација гласања.

- Непобитно је утврђено да смо обезбиједили гласање на начин да је онемогућено сликање гласачког листића, што могу потврдити и предсједник комисије Илија Таминџија, као и предсједник НСРС Ненад Стевандић и шеф Клуба посланика СНСД Игор Жунић, који су такође чланови
комисије – тврди Црнадак.

Каже да су према томе листићи које показује предсједник СДП-а вјероватно незаконито припремљен фалсификат, а да је посебно забрињавајуће да су у ту сврху некоме били доступни гласачки листићи, супротно законима и другим прописима.

- С обзиром да фалсификовање докумената, као и фотографисање листића приликом гласања представљају кршење закона, позивам надлежна тужилаштва и полицијске агенције да утврде и објаве пуну истину. Нико не може да тврди да је Нермин Никшић починио кривично дјело, али је
очигледно да се у његовом мобилном телефону налазе докази о кршењу закона – каже Црнадак.

Додаје да је данас у телефонском разговору са предсједником комисије Таминџијом затражио да се одржи сједница комисије, обзиром да је овом афером угрожен и нарушен читав процес избора делегата за Дом народа.

(БН Фото: Агенције) 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Јашта

06.12.2022 12:36

Све је нерегуларно, само је овај листић регуларан, што га објављују медији. Ко зна можда си ово мало ти промашио ставити X на право мјесто те знаш за кога је посланик гласао односно хтејо гласати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

06.12.2022 16:29

Сад добар ЦИК? Гдје ми зивимо

Name

Петар

06.12.2022 12:49

Ви сте господине Црнадак обраћајући се ЦИК-у у овом случају легализовали нелегалне изборне одлуке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Петар

06.12.2022 14:05

Хајде просветли нас Петре, шта је требао Црнадак да уради.

Name

БОБА

06.12.2022 13:16

КАД СЕ СТВОРИЛА НАМЈЕРНА ЗБРКА У НАРОДНОЈ СКУПСТИНИ НА ГЛАСАЊУ ТАКО МАЛОГ БРОЈА ПОСЛАНИКА СТА МИСЛИТЕ СТА СЕ РАДИЛО НА ИЗБОРИМА.ОВО ТРЕБА ПОНИСТИТИ ЗАТО СТО ЈЕ НЕ ВЈЕРОВАТНА ПАНИПУЛАЦИЈА.СВЕ ЈЕ КВАРНО ЛАЗНО НЕ ПРОФЕСИОНАЛНО.ТО ЈЕ СВЕ УРАДЈЕНО СВИЈЕСНО ТО ЈЕ ИСТИНА СВЕ ДРУГО ЈЕ НЕ БИТНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

06.12.2022 13:21

А да је у корист Додика било онда би он исту прицу прицао и хвалио ЦИК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахх

06.12.2022 14:07

Кад буде зријебање, све це лоптице бити из снсд то је само бламаза

Name

Па

06.12.2022 14:39

Видиш да су сви исти. Један дан тзв опозиција хвали ЦИК, други дан ови владајући, онда ови нападају, па опет они други, а и сам ЦИК се тако понаша данас за једне, сутра за друге и тако све у круг. И шта смо/су добили? Ништа, али после тога сви задовољни. Већ сутра ову тракавицу заборављамо а они нам сервирају другу наравно у међусобном договору ко је на реду да нам је потури

Name

Мирослав

06.12.2022 15:22

А и Цнадак је опет постао политицка фаца? А ста је са бутиком, пропао или?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гога

07.12.2022 06:37

Црнадку ЦИК мало ваља мало не ваља зависи какав му је дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гага

07.12.2022 19:49

Исто као Додику