CIK je juče donio jedinu moguću odluku

Centralna izborna komisija BiH odlučila je da prizna sporni 12. glas za kandidata Partije demokratskog progresa Igora Crnatka koji je biran za Dom naroda BiH, pa će konačna odluka o petom delegatu iz Republike Srpske biti određena žrijebanjem. Crnadak je kao član Komisije za imenovanja RS rekao da je CIK ispravno postupio.

Bosna i Hercegovina 06.12.2022 | 13:17
CIK je juče donio jedinu moguću odluku

Jučerašnja odluka CIК BiH o proglašavanju važećim listića koji je Кomisija za izbor i imenovanja Narodne skupštine Republike Srpske proglasila nevažećim prilikom izbora delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, bila jedina moguća, budući da ni po kojem osnovu takav listić nije mogao biti nevažeći. CIК je ispravio grešku Кomisije za izbor i imenovanja Narodne skupštine Republike Srpske. Međutim, ta odluka ne mijenja činjenicu da  je taj isti CIК ranije konstatovao desetine nepravilnosti na izborima za predsjednika Republike Srpske, uključujući oko 70.000 kompromitovanih glasačkih listića, nedostajuće vreće i listiće, kupovine biračkih odbora, istjerivanje posmatrača, paljenje listića, tzv. doiksavanje, nevjerovatan broj lica koja su glasala uz pomoć drugog lica, itd., da je izbornu krađu utvrdio u svom izvještaju i za pobjednika proglasio onoga ko to nije – rekao je šef Кluba poslanika PDP-a u NSRS Igor Crnadak.

Crnadak se osvrnuo i na sam proces izbora delegata, podsjetivši na izjavu predsjednika SDP-a Nermina Nikšića da su njegovi poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske slikali glasački listić prilikom glasanja za delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

- Javnost treba da zna da je slikanje glasačkih listića strogo zabranjeno zakonom, te da je Кomisija za izbor i imenovanja NSRS, koja je provodila izbore, odredila položaj stola za glasanje i zaštitnog paravana na način da je slikanje listića nemoguće – rekao je Crnadak.

On je dodao da je pripremni sastanak Кomisije, čiji je član, a kojom predsjedava Ilija Tamindžija iz SNSD-a, trajao je više od tri sata i da je tada u skupštinskoj sali, na licu mjesta, izvršena simulacija glasanja.

- Nepobitno je utvrđeno da smo obezbijedili glasanje na način da je onemogućeno slikanje glasačkog listića, što mogu potvrditi i predsjednik komisije Ilija Tamindžija, kao i predsjednik NSRS Nenad Stevandić i šef Кluba poslanika SNSD Igor Žunić, koji su takođe članovi
komisije – tvrdi Crnadak.

Кaže da su prema tome listići koje pokazuje predsjednik SDP-a vjerovatno nezakonito pripremljen falsifikat, a da je posebno zabrinjavajuće da su u tu svrhu nekome bili dostupni glasački listići, suprotno zakonima i drugim propisima.

- S obzirom da falsifikovanje dokumenata, kao i fotografisanje listića prilikom glasanja predstavljaju kršenje zakona, pozivam nadležna tužilaštva i policijske agencije da utvrde i objave punu istinu. Niko ne može da tvrdi da je Nermin Nikšić počinio krivično djelo, ali je
očigledno da se u njegovom mobilnom telefonu nalaze dokazi o kršenju zakona – kaže Crnadak.

Dodaje da je danas u telefonskom razgovoru sa predsjednikom komisije Tamindžijom zatražio da se održi sjednica komisije, obzirom da je ovom aferom ugrožen i narušen čitav proces izbora delegata za Dom naroda.

(BN Foto: Agencije) 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Jašta

06.12.2022 12:36

Sve je neregularno, samo je ovaj listić regularan, što ga objavljuju mediji. Ko zna možda si ovo malo ti promašio staviti X na pravo mjesto te znaš za koga je poslanik glasao odnosno htejo glasati.

ODGOVORITE
Name

Rs

06.12.2022 16:29

Sad dobar CIK? Gdje mi zivimo

Name

Petar

06.12.2022 12:49

Vi ste gospodine Crnadak obraćajući se CIK-u u ovom slučaju legalizovali nelegalne izborne odluke.

ODGOVORITE
Name

Re Petar

06.12.2022 14:05

Hajde prosvetli nas Petre, šta je trebao Crnadak da uradi.

Name

BOBA

06.12.2022 13:16

KAD SE STVORILA NAMJERNA ZBRKA U NARODNOJ SKUPSTINI NA GLASANJU TAKO MALOG BROJA POSLANIKA STA MISLITE STA SE RADILO NA IZBORIMA.OVO TREBA PONISTITI ZATO STO JE NE VJEROVATNA PANIPULACIJA.SVE JE KVARNO LAZNO NE PROFESIONALNO.TO JE SVE URADJENO SVIJESNO TO JE ISTINA SVE DRUGO JE NE BITNO

ODGOVORITE
Name

BL

06.12.2022 13:21

A da je u korist Dodika bilo onda bi on istu pricu pricao i hvalio CIK.

ODGOVORITE
Name

Ahh

06.12.2022 14:07

Kad bude zrijebanje, sve ce loptice biti iz snsd to je samo blamaza

Name

Pa

06.12.2022 14:39

Vidiš da su svi isti. Jedan dan tzv opozicija hvali CIK, drugi dan ovi vladajući, onda ovi napadaju, pa opet oni drugi, a i sam CIK se tako ponaša danas za jedne, sutra za druge i tako sve u krug. I šta smo/su dobili? Ništa, ali posle toga svi zadovoljni. Već sutra ovu trakavicu zaboravljamo a oni nam serviraju drugu naravno u međusobnom dogovoru ko je na redu da nam je poturi

Name

Miroslav

06.12.2022 15:22

A i Cnadak je opet postao politicka faca? A sta je sa butikom, propao ili?

ODGOVORITE
Name

Goga

07.12.2022 06:37

Crnadku CIK malo valja malo ne valja zavisi kakav mu je dan.

ODGOVORITE
Name

Gaga

07.12.2022 19:49

Isto kao Dodiku