Владина политика се заснива на скупим кредитима

Према усвојеном буџету за 2023.годину, Влада Српске планира да грађане задужи на разне начине у износу до милијарду и 900 милиона КМ.

Република Српска 05.12.2022 | 21:25
Владина политика се заснива на скупим кредитима

Влада Српске не престаје са задужењима. 22.новембра донијела је одлуку о 53.емисији обвезница Републике Српске у вриједности од 20 милиона КМ с циљем обезбјеђивања новца у буџету. Међутим, додатни проблем је то што камате на тржишту расту али Влада је очигледно спремна да плати камату од чак 6 одсто само да би закрпила рупе у буџету.

Ново задужење подразумијева емитовање десетогодишњих обвезница по фиксној каматној стопи од 6%, што је уједно и највећа камата у посљедњих неколико година по којој ће се Српска задуживати на тржишту капитала. То је очигледно обезбјеђивање новца за буџет и попуњавање буџетских рупа, сматрају економисти.

 „Уколико ми то радимо да би повећали број људи који су непродуктивно запослени и да би одржавали статус кво онда у том случају било које задужење није добро. Не задужују се они ми се задужујемо  они узимају наше паре односно власт коју смо ми изабрали у име нас. Морамо да тражимо рачун уколико се ми задужујемо на шта то трошимо хоћемо ли имати од тог користи или ћемо само враћати кредит послије тога“, истиче Мухарем Карамујић, професор на Економском факултету у Сарајеву.

Према подацима министарства финансија, укупан дуг Републике Српске износи 6 милијарди и 162 милиона КМ. То значи да дуг по глави становника Српске износи више од 5 000 КМ. На питање да ли ће толике дугове РС издржати, економиста Светлана Ценић каже:

 „Неће издржати зато што је одлив становништва велики  и што неко мора да плаћа. Зато Милораду Додику је треба и државни ниво јер кредитор ће вам прије дати паре ако држава гарантује него ако то ради некакав ентитетски буџет јер ко на овој планети зна за ентитете знају за државу, говорим о великим кредиторима“, сматра Светлана Ценић.

Међутим, поред сталних задужења, већи проблем представља сервисирање дуга за наредну годину када доспијевају рате кредита тешке око 1,1 милијарду марака. 

 „Да би се таква рупа затрпала наравно да ће се ићи у нова велика задужења. Како ће то изгледати на међународном тржишту то ћемо видјети сљедеће године. Већ сада видите на домаћем тржишту да је то по скупљим условима као што је било раније што због глобалних кретања  али и због чињенице да су домаћи извори финансирања исцрпљени“, каже Јелена Тривић, професор на Економском факултету Бањалука.

Према информацијама Управе за индиректно опорезивање БиХ,приходи од индиректних пореза за 11 мјесеци ове године износили су 9 милијарди и 76 милиона КМ и већи су за милијарду и 412 милиолна КМ. С обзиром да су ове године забиљежени и највећи приходи од ПДВ-а, због чега се се онда Влада Српске стално задужује?

"У буџете РС и ФБиХ слило се негдје око 300 или 400 милиона више него прошле године и власт предвођена СНСД-ом поново иде ка новом задужењу са потпуно катастрофалном економском политиком која на одређени начин прави велику штету будућности Републике Српске“, каже Бранислав Бореновић, посланик у ПС БиХ.

Према усвојеном буџету за 2023.годину, Влада Српске планира да грађане задужи на разне начине у износу до милијарду и 900 милиона КМ.

(БН Фото:Илустрација/Цапитал)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Татар

05.12.2022 21:09

А шта ви опозиција планирате преузети да до тога не додје. Ако уопште иста планирате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти си пуко

05.12.2022 23:07

КАКО опозиција нешто да уради?! 400.000 неважећих листића... више гласача него становника, МОГУ РАДИТИ ШТА ХОЋЕ

Name

05.12.2022 23:32

Кукање је најбоље за ниста нерадит тако и опозиција ради.

Name

А

06.12.2022 05:25

Ста опозиција мозе преузети и овим околностима кад сте допустили да ова пљацкаска власт добије, тацније покраде изборе и да покупују папке и уз своје познате фаце ал не по нецему сто би био понос успјели су д формирају вецину која њима одговара ,кад позову ба протесте бецете да излазите и ста би они јос требали и могли да ураде

Name

Ре

06.12.2022 06:01

Шта може опозиција коју нико и ништа не пита? Та влада је скуп послушних незналица и полтрона, коју бране такви као ти! Због вас ће РС нестати. Жали Боже живота који су дати за РС. Криминалци и наркомани све погазили и уништили. Онај горе ће све да поравна.

Name

РетТатар

06.12.2022 08:24

Ми из опозиције се неби бавили, корупцијом па би будзет био пунији, смањили би јавну потросњу, мање луксузни аута, и Драско је у градској управи успио

Name

босанац

05.12.2022 22:37

Из тог разлога је и остављен на власти. Народу прича бајке о угрожености Срба и РС у БиХ постављајући се као највећи и једини заштитник Срба а истовремено економски уништава РС гледајући да и он што више макне себи. Није сјајно ни у ФБиХ али оваквих задужења мислим да нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре татарски

05.12.2022 23:02

Па ко.. шта може опозиција да уради да спријечи ово пропадање РС.Могли су грађани,гдје спадаш и ти да се не продају и да спријече крађу избора.Е онда,ако би опозиција кад дође на владт критикуј опозицију.Сада можеш само критиковати ову багрумшто пикраде изборе и оста на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нена

06.12.2022 06:31

А шта могу урадити поштени људи као Јелена кад је капитал друштвене имовине преточен у џепове многих појединаца у криминалној држави гдје су у згради владе већином такви људи шта се може постићи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

06.12.2022 11:51

Мозе се постици ! Маскирати се у Зекослава мркву код неке нене ,која овим снопицима лози ватру.

Name

Нена

06.12.2022 16:30

Е и том зекославу би везали уши на чвор и он би надрљао боље је нени самој па докле може

Name

Нена

06.12.2022 17:19

ПС Гдје год двоје ложи ватру неко се опече

Name

Корослав

06.12.2022 19:33

?.

Name

Сагитариус

06.12.2022 06:53

А шта би опозиција могла да планира, да се смање задужења!? Ко шта пита опозицију?? Како год окренете на крају нам негине дужнићко ропство!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.12.2022 08:43

А како би могли да правимо болнице од по 100 милиона у Добоју,Приједору,Требињу..,у БЛ сама гараза ,на 5 спратова 30 милиона, а на сам УКЦ на стотине милиона, на Јахорину умлацено 100милиона до сада.Колико пара костали Требиње,Висеград.. ?Упркос свему,немамо пара да правимо ауто-пут БЛ--ПР,па се гради онако неповољно.Колико имамо радника у реалном сектору?Да сви они производе лаптопове,мобилне телефоне,сателите... не би било тих пара.А њихови производи су текстилни,дрвени,а цесто и сама сировина,као балвани.Ми морамо да се задузујемо!!Или да стојимо у мјесту.Опасност је појава рецесије када будзет пати,не могу се врацати дугови.То нам мозе бити.Ако доду на власт неки други и неце да се задузују,ниста неце ни направити.

Name

Тито

06.12.2022 07:47

Задузуј и кради. Дијете овако мозе да води РС.

ОДГОВОРИТЕ