ЕУ: Самит у Тирани - подршка чланству Западног Балкана

Уочи самита ЕУ–Западни Балкан у Тирани, европски званичници у Бриселу истичу да ће главна порука састанка бити недвосмислена подршка чланству региона у ЕУ и позив на убрзање процеса приступања.

Србија 05.12.2022 | 13:32
ЕУ: Самит у Тирани - подршка чланству Западног Балкана

Чињеница да се први пут самит са Западним Балканом одвија у једној од земаља региона је симбол "ојачаног партнерства ЕУ и региона у време руске агресије на Украјину", истичу званичници ЕУ пред почетак самита.

"Нагласак разговора ће бити на солидарности, која иде у два правца. Поновићемо важност усаглашавања партнера са нашим заједничким мерама укључујући и санкције, али желимо да на различите начине помогнемо да се ублаже економске последице руске агресије на Украјину", наводе представници ЕУ.

Лидери ЕУ подржавају идеју постепене интеграције региона

У декларацији самита, у коју је РТС увид имао, лидери ЕУ подржавају идеју постепене интеграције региона, већ у фази приступања, најављују финансијску помоћ од милијарду евра за ублажавање последица енергетске кризе и наглашавају значај партнерства ЕУ и Западног Балкана у светлу рата у Украјини.

Усаглашена заједничка декларација позива и на појачану интеграцију региона са заједничким тржиштем ЕУ и најављује укидања роминга између земаља ЕУ и Западног Балкана.

У исто време, ЕУ позива земље региона да се држе "основних европских вредности и принципа, у складу са међународним правом", принципа демократије и владавине права" и да јасније иступају у јавности о предностима партнерства са ЕУ.

Према најавама из ЕУ, на самиту ће посебно бити речи о пакету помоћи енергетском сектору региона у износу од једне милијарде евра бесповратних средстава и потенцијалних 2,5 милијарде инвестиција.

Овај пакет "ће помоћи региону да ублажи последице кризе и убрза енергетску транзицију", наводи се у тексту декарације и истиче да ће "500 милиона ићи директно као хитна помоћ домаћинствима и малим предузећима, док ће других 500 милиона бити бесповратна подршка енергетској независности, транзицији у унапређењу гасне и електричне инфраструктуре".

Очекује се потписивање декларације о смањењу цена роминга 

На самиту ће бити потписана и заједничка декларација оператера из ЕУ и Западног Балкана о постепеном смањењу цена роминга, почев од 2023. године, са циљем да се трошкови накадно у потпуности укину.

Као примере постепене интеграције региона са ЕУ већ у фази приступања, европски званичници наводе споразум о укидању роминга, договор о заједничкој платформи за куповину енергената и истичу да је у току рад на новим модалитетима

"Чешко председништво ЕУ је представило документ у којем предлаже практичне начине како да повежемо испуњавање мерила за отварање и затварање одређених поглавља са ближим повезивањем са ЕУ у конкретној области".

Европски званичници очекују да ће лидери ЕУ на самиту партнере на Западном Балкану позвати да се држе "основних европских вредности и принципа у складу са међународним правом" и да ће нагласити значај поштовања принципа демократије, владавине права, важност борбе против корупције и организованог криминала, подршке људским правима, правима мањина и родној једнакости".

(РТС)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Нена

05.12.2022 13:50

Јел се то тирани састају у Тирани?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

05.12.2022 14:24

И опет исто, и тако годинама подрска Балкану. Подрска, подрска и подрска, ста то знаци? Ви као нас подрзавате, а дрзите врата закљуцана. Балкан вам додје као проба за све, па тако и за васу прљаву политику. Сад нас као подрзавате, цак сте дали и неке паре, да би код нас сместили емигранте из исламских дрзава, јер их ви нецете. Оградјујете се од нас зилет зицом, сад це те нам увести пријаве, које це мо плацати ако зелимо уци у ЕУ. И то је вас подрска нама, знамо ми да ви нас лазете, него ми се правимо блесави и као верујемо вам. А сто нас лазете, лазовцине?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.05.12.2022

05.12.2022 15:32

Балкан ће отићи у ЕУ кад на врби роди грожђе.Нашли сте гдећесе одржати самит....

ОДГОВОРИТЕ