EU: Samit u Tirani - podrška članstvu Zapadnog Balkana

Uoči samita EU–Zapadni Balkan u Tirani, evropski zvaničnici u Briselu ističu da će glavna poruka sastanka biti nedvosmislena podrška članstvu regiona u EU i poziv na ubrzanje procesa pristupanja.

Srbija 05.12.2022 | 13:32
EU: Samit u Tirani - podrška članstvu Zapadnog Balkana

Činjenica da se prvi put samit sa Zapadnim Balkanom odvija u jednoj od zemalja regiona je simbol "ojačanog partnerstva EU i regiona u vreme ruske agresije na Ukrajinu", ističu zvaničnici EU pred početak samita.

"Naglasak razgovora će biti na solidarnosti, koja ide u dva pravca. Ponovićemo važnost usaglašavanja partnera sa našim zajedničkim merama uključujući i sankcije, ali želimo da na različite načine pomognemo da se ublaže ekonomske posledice ruske agresije na Ukrajinu", navode predstavnici EU.

Lideri EU podržavaju ideju postepene integracije regiona

U deklaraciji samita, u koju je RTS uvid imao, lideri EU podržavaju ideju postepene integracije regiona, već u fazi pristupanja, najavljuju finansijsku pomoć od milijardu evra za ublažavanje posledica energetske krize i naglašavaju značaj partnerstva EU i Zapadnog Balkana u svetlu rata u Ukrajini.

Usaglašena zajednička deklaracija poziva i na pojačanu integraciju regiona sa zajedničkim tržištem EU i najavljuje ukidanja rominga između zemalja EU i Zapadnog Balkana.

U isto vreme, EU poziva zemlje regiona da se drže "osnovnih evropskih vrednosti i principa, u skladu sa međunarodnim pravom", principa demokratije i vladavine prava" i da jasnije istupaju u javnosti o prednostima partnerstva sa EU.

Prema najavama iz EU, na samitu će posebno biti reči o paketu pomoći energetskom sektoru regiona u iznosu od jedne milijarde evra bespovratnih sredstava i potencijalnih 2,5 milijarde investicija.

Ovaj paket "će pomoći regionu da ublaži posledice krize i ubrza energetsku tranziciju", navodi se u tekstu dekaracije i ističe da će "500 miliona ići direktno kao hitna pomoć domaćinstvima i malim preduzećima, dok će drugih 500 miliona biti bespovratna podrška energetskoj nezavisnosti, tranziciji u unapređenju gasne i električne infrastrukture".

Očekuje se potpisivanje deklaracije o smanjenju cena rominga 

Na samitu će biti potpisana i zajednička deklaracija operatera iz EU i Zapadnog Balkana o postepenom smanjenju cena rominga, počev od 2023. godine, sa ciljem da se troškovi nakadno u potpunosti ukinu.

Kao primere postepene integracije regiona sa EU već u fazi pristupanja, evropski zvaničnici navode sporazum o ukidanju rominga, dogovor o zajedničkoj platformi za kupovinu energenata i ističu da je u toku rad na novim modalitetima

"Češko predsedništvo EU je predstavilo dokument u kojem predlaže praktične načine kako da povežemo ispunjavanje merila za otvaranje i zatvaranje određenih poglavlja sa bližim povezivanjem sa EU u konkretnoj oblasti".

Evropski zvaničnici očekuju da će lideri EU na samitu partnere na Zapadnom Balkanu pozvati da se drže "osnovnih evropskih vrednosti i principa u skladu sa međunarodnim pravom" i da će naglasiti značaj poštovanja principa demokratije, vladavine prava, važnost borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, podrške ljudskim pravima, pravima manjina i rodnoj jednakosti".

(RTS)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Nena

05.12.2022 13:50

Jel se to tirani sastaju u Tirani?

ODGOVORITE
Name

Miroslav

05.12.2022 14:24

I opet isto, i tako godinama podrska Balkanu. Podrska, podrska i podrska, sta to znaci? Vi kao nas podrzavate, a drzite vrata zakljucana. Balkan vam dodje kao proba za sve, pa tako i za vasu prljavu politiku. Sad nas kao podrzavate, cak ste dali i neke pare, da bi kod nas smestili emigrante iz islamskih drzava, jer ih vi necete. Ogradjujete se od nas zilet zicom, sad ce te nam uvesti prijave, koje ce mo placati ako zelimo uci u EU. I to je vas podrska nama, znamo mi da vi nas lazete, nego mi se pravimo blesavi i kao verujemo vam. A sto nas lazete, lazovcine?

ODGOVORITE
Name

Neđo.05.12.2022

05.12.2022 15:32

Balkan će otići u EU kad na vrbi rodi grožđe.Našli ste gdećese održati samit....

ODGOVORITE