Ребаланс буџета од 72 милиона КМ већински за развој

На сједници скупштине Града Бијељина 7. децембра расправљаће се у предложеном ребалансу буџета града у износу од 72.000.000 КМ. Средства која су предвиђена ребалансом буџета требало би да се уложе у развој града и субвенције у привреди, пољопривреди, образовању, борачко-инвалидској заштити и здравству, рекао је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић гостујући у Јутарњем програму БН телевизије.

Република Српска 05.12.2022 | 13:09
Ребаланс буџета од 72 милиона КМ већински за развој

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић каже да је навикао на опструкције и политичке игре скупштинске већине када се усваја буџет али и ребаланс буџета града, којим највише буде погођени грађани, на првом мјесту најосјетљивије категорије становништва.

Приједлог ребаланса буџета налази се у скупштинакој процедури и о њему ће се расправљати на сједници заказаној за 7. децембар.

Ребалансом би буџет града Бијељина требало да буде повећан са 60.000.000 на 72.000.000 КМ. Тај новац би требало да буде уложен у развој града али и субвенције и помоћ предузећима, установама и различитим категоријама становништва, каже градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

“Наша визија је да развијамо град, улажемо у његов изглед и функционалност и помажемо борачке категорије и друштвено осјетљиве категорије становништва. Издвојићемо додатна средства за једнократне помоћи за лијечење наших суграђана, а захтјеви за помоћ којих је све више, односе се на лијечење најтежих болести”, наглашава Петровић.

За подстицаје у пољопривреди биће издвојено додатних 700.000 марака, каже Петровић.

“Приједлогом ребаланса буџета смо предложили 5 пфенига по килограму субвенције за пшеницу, а пољопривредници, након усвајања ребаланса могу да очекују исплату средстава између 20. и 25. децембра. Град је предвидио издвајање 100 КМ по хектару кукуруза за ублажавање посљедица суше, укупно 1.200.000 КМ. Издвајања су планирана и за друге гране пољопривреде”, објашњава Петровић.

Град је ребалансом буџета предвидио и трошкове за набавку уџбеника за школарце, помоћ приватним вртићима и субвенције родитељима чија дјеца похађају приватне вртиће, те додатне субвенције за трошкове превоза ученика.

“Аутопревозници нису жељели да спусте цијену карата односно превоза па смо ми одличили да ребалансом предвидимо средства у износу од 40 КМ по ученику која ће бити исплаћена директно родитељима. Одлука за субвенционисање биће донесена и за сљедећу годину, а сва буџетска средства биће уплаћена на рачуне родитеља, а не аутопревозника, као до сада.

Додатна средства ће, између осталог, бити издвојена и за санацију улица, за мјесне заједнице, спортске клубове и реконструкцију здравствених амбуланти.

“Ребалансом буџета извојена су средства и за раднике Интернационалног хемодијализног центра, Завода за трансфузијску медицину и Завода за медицину рада и спорта који до сада нису добили ковид стимулације”, каже градоначелник Бијељине.

Ребалансом ће додатно бити подржан и рад јавних предузећа у којима је затечено лоше стање, а која су кључна за функционисање града: “Градска топлана”, а.д. “Водовод и канализација”, те ЈКП “Градско гробље”.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

МК

05.12.2022 12:17

Тренутно најчистији и најјачи човјек у опозицији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

05.12.2022 12:45

На жалост нико га не Дерма ни 2%

Name

Миха

05.12.2022 12:35

А шта би са 1.200.000,00 КМ за плате новозапосленим у Општини, зна ли се шта? Улази ли и то у ребаланс или нико неће примити плату јер нема довољно предвиђених средстава на тој позицији

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Миха

05.12.2022 15:02

Радницима Градске управе је "прошла" плата 1.12. 2022. године.

Name

Мајдан

05.12.2022 12:43

Моралан и честит човјек,штета што је мало оваквих а пуно битанги и мафијаша као што су Перић, Бјелица и други....

ОДГОВОРИТЕ