Rebalans budžeta od 72 miliona KM većinski za razvoj

Na sjednici skupštine Grada Bijeljina 7. decembra raspravljaće se u predloženom rebalansu budžeta grada u iznosu od 72.000.000 KM. Sredstva koja su predviđena rebalansom budžeta trebalo bi da se ulože u razvoj grada i subvencije u privredi, poljoprivredi, obrazovanju, boračko-invalidskoj zaštiti i zdravstvu, rekao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović gostujući u Jutarnjem programu BN televizije.

Republika Srpska 05.12.2022 | 13:09
Rebalans budžeta od 72 miliona KM većinski za razvoj

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović kaže da je navikao na opstrukcije i političke igre skupštinske većine kada se usvaja budžet ali i rebalans budžeta grada, kojim najviše bude pogođeni građani, na prvom mjestu najosjetljivije kategorije stanovništva.

Prijedlog rebalansa budžeta nalazi se u skupštinakoj proceduri i o njemu će se raspravljati na sjednici zakazanoj za 7. decembar.

Rebalansom bi budžet grada Bijeljina trebalo da bude povećan sa 60.000.000 na 72.000.000 KM. Taj novac bi trebalo da bude uložen u razvoj grada ali i subvencije i pomoć preduzećima, ustanovama i različitim kategorijama stanovništva, kaže gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

“Naša vizija je da razvijamo grad, ulažemo u njegov izgled i funkcionalnost i pomažemo boračke kategorije i društveno osjetljive kategorije stanovništva. Izdvojićemo dodatna sredstva za jednokratne pomoći za liječenje naših sugrađana, a zahtjevi za pomoć kojih je sve više, odnose se na liječenje najtežih bolesti”, naglašava Petrović.

Za podsticaje u poljoprivredi biće izdvojeno dodatnih 700.000 maraka, kaže Petrović.

“Prijedlogom rebalansa budžeta smo predložili 5 pfeniga po kilogramu subvencije za pšenicu, a poljoprivrednici, nakon usvajanja rebalansa mogu da očekuju isplatu sredstava između 20. i 25. decembra. Grad je predvidio izdvajanje 100 KM po hektaru kukuruza za ublažavanje posljedica suše, ukupno 1.200.000 KM. Izdvajanja su planirana i za druge grane poljoprivrede”, objašnjava Petrović.

Grad je rebalansom budžeta predvidio i troškove za nabavku udžbenika za školarce, pomoć privatnim vrtićima i subvencije roditeljima čija djeca pohađaju privatne vrtiće, te dodatne subvencije za troškove prevoza učenika.

“Autoprevoznici nisu željeli da spuste cijenu karata odnosno prevoza pa smo mi odličili da rebalansom predvidimo sredstva u iznosu od 40 KM po učeniku koja će biti isplaćena direktno roditeljima. Odluka za subvencionisanje biće donesena i za sljedeću godinu, a sva budžetska sredstva biće uplaćena na račune roditelja, a ne autoprevoznika, kao do sada.

Dodatna sredstva će, između ostalog, biti izdvojena i za sanaciju ulica, za mjesne zajednice, sportske klubove i rekonstrukciju zdravstvenih ambulanti.

“Rebalansom budžeta izvojena su sredstva i za radnike Internacionalnog hemodijaliznog centra, Zavoda za transfuzijsku medicinu i Zavoda za medicinu rada i sporta koji do sada nisu dobili kovid stimulacije”, kaže gradonačelnik Bijeljine.

Rebalansom će dodatno biti podržan i rad javnih preduzeća u kojima je zatečeno loše stanje, a koja su ključna za funkcionisanje grada: “Gradska toplana”, a.d. “Vodovod i kanalizacija”, te JKP “Gradsko groblje”.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

MK

05.12.2022 12:17

Trenutno najčistiji i najjači čovjek u opoziciji.

ODGOVORITE
Name

Tatar

05.12.2022 12:45

Na žalost niko ga ne Derma ni 2%

Name

Miha

05.12.2022 12:35

A šta bi sa 1.200.000,00 KM za plate novozaposlenim u Opštini, zna li se šta? Ulazi li i to u rebalans ili niko neće primiti platu jer nema dovoljno predviđenih sredstava na toj poziciji

ODGOVORITE
Name

re Miha

05.12.2022 15:02

Radnicima Gradske uprave je "prošla" plata 1.12. 2022. godine.

Name

Majdan

05.12.2022 12:43

Moralan i čestit čovjek,šteta što je malo ovakvih a puno bitangi i mafijaša kao što su Perić, Bjelica i drugi....

ODGOVORITE