Српска би могла остати без јавних предузећа

Република Српска и стање њених финансија у посљедње вријеме све чешће постају предмет интересовања и анализа, нарочито због јавног и вањског дуга који расту, али и због непрецизних изјава политичара, који уносе забуне у јавност.

Република Српска 05.12.2022 | 08:01
Српска би могла остати без јавних предузећа

Предсједник Владе РС-а Радован Вишковић је на конференцији за новинаре изнио сљедеће податке:

„И до сада су долазили милиони и милијарде које РС плаћа, из периода када ми нисмо били дио власти. И неки други ће плаћати када ми не будемо власт. Наш укупни дуг, у моменту када сам преузео Владу је био 48 посто БДП-а, а данас је 43 посто. Јавни дуг је био 37, а данас је 34 посто. Говорим о периоду 2018-2022. године. Свака влада то треба да ради, краткорочна задужења, камата два посто… Мислите ли да не требамо испуњавати своје обавезе како неко не би рекао да се задужујемо?“, питањем је на питање одговорио Вишковић.

Интересантно је да је ово рекао 20 дана након одржане 37. посебне сјенице Народне скупштине РС-а, на којој је донесена Одлука о дугорочном задуживању Републике Српске за 2023. годину и на којој је министрица финансија Зора Видовић презентовала податке о тада тренутном укупном дугу од 43,85 посто БДП-а и јавном дугу од 36,52 посто БДП-а.

Озбиљно оптерећење економије и буџета

Премијер Вишковић није рекао још битних чињеница. Према посљедњих доступним подацима Министарства финансија и трезора БиХ, на крају трећег квартала 2022. године, Република Српска има 6.215,15 милијарди марака јавног дуга.

У 2018. годину РС је ушла са 4.956,65 милијарди дуга. Разлог овако уочљиве разлике се проналази у расту вањског дуга, који је са 2.954,12 милијарди марака на почетку 2018. године, достигао 4.112,35 милијарди на крају трећег квартала ове године. Ако се водимо сазнањем да пребивалиште у РС тренутно има 1,1 милион становника, долазимо до чињенице да је дуг по глави становника РС-а 5.650 КМ (2.880 еура).

Но, проблем је већи ако се прецизно не зна под којим условима и коме су продате РС обвезнице, чије доспијеће наплате долази у години која је на самом прагу.

„Ситуација са задужењима РС-а креираним у претходном периоду кроз обвезнице на Бечкој, а касније и Лондонској берзи, су озбиљно оптерећење за економију и буџет РС-а. Потпуно је неразумно да су те паре потрошене, вероватно на инфраструктурне пројекте, а да нису уложене у неку производну и профитабилну активност која би повећала БДП и тако остваривала бенефите и зараде из којих би се сервисирала кредитна обавеза. Опасан је концепт задужења на Бечкој берзи на пет година са обавезом да се дуг врати пете године. То нас сада чека. Концепција Министарства финансија, па и председника Милорада Додика, да ће се то вратити другим кредитом је у банкарском систему неприхватљив. Очигледно се рађа и други проблем – инфлација и раст ЕУРИБОР-а, цене капитала. Свако ново задужење ће стога бити све неповољније и скупље“, сматра Зоран Павловић, економиста из Бање Луке.

И да потпуно занемаримо гдје су се трошила средства из емисије обвезница пласиране на Лондонској берзи по камати од 4,75 посто, те обвезница са Бечке берзе, реферирани четверогодишњи период указује да се буџет РС од 2019. године све више пуни из ставке „примици од задуживања“, док су „издаци за отплату дугова“ по правилу увијек мањи.

„У претходних пет година нису издвајана средства или креиран суфицит у буџету који би био намењен за сервисирање обавеза. Изненадни прилив вишка средстава од индиректних пореза, као резултат поскупљења роба и инфлације у износу од 400 милиона марака (200 милиона еура), није депонован за финансирање враћања кредита. То би урадио сваки домаћин, осим Владе РС-а. Политика сервисирања међународних обавеза по основу новог задуживања ме подсећа на ситуацију када је човек узео први кредит којега је вратио узимањем другог, па трећег… Када је умро, посљедњи банкар који је требао да добије свој новац је тврдио да би он и тај кредит вратио да није умро. Ја се бојим да РС иде неким путем да међународни кредитори због немогућности отплате преузетих обавеза поставе правна питања преузимања имовине у којој је РС већински власник“, констатује Павловић.

 Право на приватизацију јавних предузећа

А шта се још има приватизовати и преузети у  Републици Српској? Предузећа која су била најпрофитабилнија су се већ продала, попут Телекома. Приватни капитал је дубоко већ загазио у електроенергетски сектор, попут рудника, термоелектрана, рафинерија, хидропотенцијала… Прехрамбени сектор је „ријешен“. У посљедње вријеме се распродаје и све преостало.

Ипак, ријетки се одваже јавно упозорити на такво стање, као бањалучки портал Цапитал.ба.

„У овоме тренутку РС има на располагању још Електропривреду и шуме. Још увијек не знамо шта су биле гаранције за продају двије велике емисије обвезница у иностранству. Уласком инвестиционог капитала у Електропривреду РС-а, попут мађарског фонда и Владе Србије, је почела тиха приватизација. Остало се без нафтне индустрије и преостали дио државног капитала нема велики вриједност“, каже главни уредник портала Цапитал.ба Синиша Вукелић.

Додаје да ће најтежи посао у будућности имати министар финансија, ко год то био. Тренутна министрица, Зора Видовић сматра како је ‘РС још увијек у кондицији’, с чиме се стручна јавност, колико год малобројна била, не слаже.

„Документ Бечке берзе којим се дају информације о некоме ко продаје обвезнице и зове се Проспект, садржи ставке у случају да РС не може вратити новац, носиоци обвезница имају право да приватизују било које предузеће. Дакле, сва јавна предузећа. Могу тражити део Шума Српске или Вода Српске, водоводе, хидроцентрале, део електропривредног система…“, упозорава Павловић.

Ових дана се приводи крају продаја пакета акција (дионица) на Бањалучкој берзи уношењем групних налога по принципу „све или ништа“ за 60 предузећа са потпуним или већинским државним власништвом РС. Посао проводе Инвестиционо развојна банка Републике Српске и Друштво за управљање Пензијским резервним фондом РС.

Предсједник РС-а Милорад Додик је казао да је то чисто банкарско питање и њихова одлука. Јавност сумња у могућности аутономног доношења оваквих одлука поменутих институција, као и општег задуживања без Додиковог знања. Већ поменутом Одлуком НСРС-а о дугорочном задужењу за 2023. годину је предвиђено 1,08 милијарди марака нових задужења.

„Максимална каматна стопа: шестомјесечни или дванаестомјесечни Еурибор плус фиксна маржа до четири посто за обвезнице или кредитна задужења код домаћих банака. Кредити код међународних кредитора максимално 5,5 посто годишње; а емисија обвезница на међународном финансијском тржишту по максималној маржи од 7,5 посто годишње“, стоји у документу одобреном у НСРС 2. новембра.

 Срљање у прекомјерно задуживање

Транспарентношћу се не могу похвалити финансијске институције под патронатом Владе. На службеној wеб презентацији Инвестиционо развојне банке (ИРБ) упоредни приказ економских индикатора РС са сусједима и Европском унијом је посљедњи пут унесен још 2020. године.

„Незаустављиво се срља у прекомјерно задужење. Иако граница није пређена, врло смо близу стања послије којега нема повратка. Неочекивано велики приливи новца, попут продаје Телекома из 2006. И овогодишњег прилива од ПДВ-а су само произвели прекомјерно запошљавање и велике расходе у буџету. Након што је новац потрошен, расходи су остали исти. Пандемија, па онда инфлација, су довели до тога да се излаз тражи у задуживању. Нетранспарентно задужење на Бечкој и Лондонској берзи, по неповољним условима, су недовољни да сервисирају унутрашње расходе. Власт не види или не жели наћи рјешења за рефинансирање постојећих дугова и унутрашњу потрошњу“, закључује Синиша Вукелић.

Већина економиста сматра да је управо нетранспарентност, односно непозната намјена средстава, већа пријетња од висине камата. Могле би се ту тражити и највеће пријетње за саму Републику Српску и (само)распродају њене супстанце.

„Ништа се не ради на транспарентан начин. Очигледно је утицај политике јачи и злоупотребљавају се утицаји премијера, министара и осталих. Међународни монетарни фонд (ММФ) је тражио укидање Великог кредитног одбора, јер га је у ИРБ-у практично чинила владина политичка структура, који је давао кредите без адекватних колатерала директним путем. Због тога је и дошло до значајних губитака ИРБ-а“, наводи Зоран Павловић.

Али, барем двије ствари су усвајањем Буџета РС-а за 2023. годину потпуно јасне – учешће задужења је 20,1 посто, а трошкови кабинета предсједника Милорада Додика су 56,5 милиона марака (28 милиона еура) уз учешће од 1,05 посто буџета. Предсједник ће по властитом нахођењу моћи располагати висином средстава која су већа од свих градова и општина ентитета којима руководи, изузев Бање Луке и Бијељине.

(АЈБ/цапитал.ба)

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

дземпер

05.12.2022 07:18

Додјите поново на Лондоску Берзу.Добро досли.Услове знате.Драго нам је да Вас видимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина и лаз

05.12.2022 08:53

О сијецња Република Српска постаје неовисна,а Хрватска улази у Еуро зону.Тако нама неце требати куне па тај кредит у Еурима сто добијете у Лондону замијените код нас у Липој насој за куне.наравно по курсу 1:1.Тако це те имати своју националну валуту тј.куну,ми се ријесили куне,а ви добили куни дносно Цуну односно к.рац.

Name

Посматрач

05.12.2022 09:48

Тако је то кад нас води месар.Овдје је само њемо и његовој свити добро

Name

+

05.12.2022 07:19

БАГРО ЛАЖИВА. НЕ ИЗРАЧУНАВАТЕ ТЕ ПРОЦЕНТЕ ИСПРАВНО. РАСТЈЕРАЛИ НАРОД И ПО ГЛАВИ СТАНОВНИКА ЈЕ ИСПРАВНО РАЧУНАТИ. САДА НАС ЈЕ МАЊЕ, А ДУГ ВЕЋИ. АЛИ ВИ НИ СТАНОВНИКЕ ОД 91, НИКАДА ПРАВИЛНО НИСТЕ ПОПИШАЛИ. НЕЗНАЛИЦЕ, НЕРАДНИЦИ, ПОДОБНИ ЧОБАНИ ДОЂУ ДО МИНИСТРА. СРАМОТА СТЕ ЗА НАВИЈЕК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре +

05.12.2022 08:54

Добро си рекао, никад нас нису правилно попиШали. Требају мало да шарају а не све на једно мјесто. ??

Name

Милорад

05.12.2022 07:32

Штоће нам? Ја то и тако све контролишем ! Зар стварно мислите да Ђокића ишта о томе зна,а тек Вишко , Зорка или Голићка ???? Ма дајте молим вас, па кога уопште то занима....,,па ЕУ,, се и тако распада, а и ,,не може ми нико ништа,,!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цовиц

05.12.2022 08:44

Миле не одлуцујес ти сам него ти радис оно сто ти ја казем то знаци ја одлуцујем ти само изврсавас.

Name

Ре

05.12.2022 09:40

Не знас ни ти о томе ниста али једино знас добро красти, срам те било .

Name

Зна се

05.12.2022 07:33

Кад бирају униститеља свога нека остану без свега. Како це ста имати са њим па све им је унистио. Сигурност прије свега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

05.12.2022 07:39

Баш ме чуди, јер нас наш миле брани чува неда воли......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нена

05.12.2022 07:59

Требао је заштити од себе кад му пође рука да га шта клепи

Name

РЕ

05.12.2022 07:43

Бурле вуче потезе све катастрофалне ради себе и своји све јачи у свијету богаташа по народ и РС, као да је свему крај ради њиховог лудог живота и богаства годинама са сиромашним и биједним народом у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Банкар

05.12.2022 07:44

6.215,15 милијарди дуга ? Па неко са стране кад овај текст процита помислице да смо УСА .Дајте мало обратите пазњу кад писете цифре .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

05.12.2022 08:59

Негдје сам цитао да онај Сиптар Пацоли хоце да купи Манцестер мозда се предомисли ако се цује са Додиком па му Додик прода Републику Српску.Онда Пацоли насели Републику Српску сиптарима и ми онда будемо мањина.

Name

Нена

05.12.2022 07:45

То ви као тек примјетили? А шта се радило све ове године и нико није одговарао и сад кад се дошло до дна забринути

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

05.12.2022 07:58

Дрзавна предузеца ?Цему у оосте њихова сврха?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миланеее

05.12.2022 07:58

Хајде реплика,нецу те ја дзаба плацат

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

05.12.2022 08:09

ПО СВАКУ ЦЈЕНУ ДОБИТИ ИЗБОРЕ И ТО У ОГРОМНОМ ПРОЦЕНТУ СВИ ПО НА ОСОБ ЗНАЦИ НЕЦЕ БИТИ ОДГОВОРНОСТИ.ОНИ ТО ВРЛО ДОБРО ЗНАЈУ И ЗБОГ ТОГА СУ СЕ ВИСЕ ФОКУСИРАЛИ О ПОБЈЕДИ НА СВИМ НИВОИМА НЕГО БРИГА О ЗИВОТУ .ДОБИТИ ИЗБОРЕ ПО СВАКУ ЦЈЕНУ БОМБАРДОВАТИ СВЕ ОКО СЕБЕ.ВЈЕСТ ДАНА ЈЕ ТРЕБАЛА БИТИ ВИСКОВИЦЕВА ИЗЈАВА ДА ЈЕ НОРМАЛНО ДА СЕ ПЕНЗИЈЕ ИСПЛАЦУЈУ НА КРЕДИТ.ДА ЛИ ЈЕ ТО НОРМАЛНО .ТО ЈЕ ТА ЉУБАВ КОЈУ ГЛЕДАМО СВАКИ ДАН.НАРОД ЈЕ БОЛЕСТАН МОЗАК МУ ЈЕ СПРЗЕН И НЕ ЗНА СТА ГА ЦЕКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

05.12.2022 08:28

Ово је провалила и највећа будала Остаје питање зашто народ шути.

Name

Нена

05.12.2022 09:25

Зато што је велики проценат бирократије а такви су већином учлањени у СНСД и издржавају их државне јасле и слично је и са многим опозиционарима док их држава буде могла финансирати биће ок а кад не могне лом

Name

мрга

05.12.2022 08:18

Једва чекам да се здравство приватизује због дугова, али да га узму неки странци који немају оно кревет, рођо, кумара, земара. Тада ће паркинг на УКЦ бити пуст ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

05.12.2022 08:24

То је сасвим реална могуцност,кад немас пара за финанцијске обавезе онда ти одлази имовина,зато се боре да добију пријелаз природних добара са БиХ на РС,да би имали ста залозити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

05.12.2022 08:26

Предстоји нам у наредном периоду рецесија, пад производње и повећање стопе инфлације, што ће свакако отежати враћање кредита, и подићи камате за нова задужења. Само је питање времена када ће дуг прећи "црвену линију", а тада због немогућности отплате због презадужености, слиједи неминовно тотални банкрот државе, и улазак у заћарани круг дужнићког ропства, који подразумијева одузимање свих расположивих природних ресурса, рудних богатстава, енергетских потенцијала, шуме, и воде! Народски рећено, бићемо подстанари у власттој кући!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

05.12.2022 08:36

Јесу Ли то јавна предузеца или јавне куце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиле

05.12.2022 08:48

Сто могла, па вец је остала,...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена

05.12.2022 09:32

Ма немојте молим Вас! Какви су то коментари?! Не може нам нико ништа! Најјачи смо, најјачи??? Имамо још шта да (про) дамо. Катар смо на Балкану!

Name

Сyднеy

05.12.2022 08:54

Мозда за следеци дуг залозе Интерплет фирму из Брцког. А заборавио сам да је ова фирма од пар хиљада радника опљацкана јос за време рата .Цак су повадени и каблови од струје из зидова Додусе никад нам нико не саопсти ко опљацка и ову и све остале брцанске фирме мада и не морају посто се зна ко је имао апсолутну власт у брцком 92-95

ОДГОВОРИТЕ
Name

деx

05.12.2022 09:04

У шали сам рекао да ће ова гарнитура приватизовати министарстваи јавна предузећа али иду ка томе, да државу препишу на себе, сачувај Боже

ОДГОВОРИТЕ
Name

yyy

05.12.2022 09:19

па зар је остало иједно дага нису раскотарили или дали свом послуснику или улизици папку ниста они нису подигли све стоје остало од тите онису унистили и продали богих клео и свети василије са острога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцег Шћепан

05.12.2022 09:23

Новинар не зна да пише бројеве. Пише да смо дужни 6000 милијарди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

05.12.2022 09:27

Засто толика паника па 300000 људи вјерује у Милине прице нек буде тако . Кад останемо без игдје иста ко це онда бити крив. Ко јос Висковица схвата озбиљно . Ста казе други . Који други црвена банда је преко 20 година на власти све су унистили као скакавци. Брод Модрица пред затварањем Фармленд фабрика дувана БЛ мљекара бањалуцка итд казем само ових оар примјера и ста сад. Они који нису хтјели изаци на гласање и они који су гласали за црвену банду су исти . Ови дали глас јавно ови прецутно а сад јукају па како сте тразили тако сте добили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срљање у нестанак и пропаст!

05.12.2022 09:36

Ма ми смо већ банкротирали само треба неко да то каже. Какви су нас злочинци заскочили, страшно. Народ је томе крив, велии дио их подржава зато што су као они, други дио се продао за ситну лову, трећи дио сједи код куће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Желимир

05.12.2022 09:47

јаловиште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

05.12.2022 09:47

Напумпали БДП истим тим парама од кредита па онда причају о постотку задужености у БДП-еу.Свако зна ко не гледа РТРС какво је овде катастрофално стање у сваком погледу и гдје нас је ова банда довела. Странци као да не знају наше право стање па они баш тим кредитима и спонзоришу ову банду а с друге стране гледају да нам узму што је највредније прије него што то банда униште, опљачка и узме себи, па баш због овог задњег је могуће даће идуће године кредит наплатити ови што нам је остало. Ја за све ово окривљијем овај народ, невјероватно је да ова банда толикп година ово ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фитв

05.12.2022 09:50

Без бриге. Купице вас Бинго за марку, па це Додик опет моци да развози купус и лубенице за новог газду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отахарин

05.12.2022 11:54

Цусх, остати, па остала је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах свеједно

05.12.2022 14:02

Сва су покраденааа и натрпана гласацком масинеријом поткованом за сигуран глас од пореске до грунтовница нотара бајн8х умрезени на свим нивоима власти харајуу!!! Ресурси тендери корона лоповска приватизација кредитирањеее бахацењеее за Гиниса! Изнад закона!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роса

05.12.2022 15:10

Сви шаљемо дјецу у Њемачку на доживотно па ће та дјеца ако бог да да нам шаљу који еврић мјесечно да не поцркамо од глади а више и боље нисмо ни научили а они што остану у овој земљи радно способни сви да се запосле на државни буџет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

05.12.2022 18:52

А јесте капацитети,мафијас до мафијаса,треба то добро покрасти од народа

ОДГОВОРИТЕ