Srpska bi mogla ostati bez javnih preduzeća

Republika Srpska i stanje njenih finansija u posljednje vrijeme sve češće postaju predmet interesovanja i analiza, naročito zbog javnog i vanjskog duga koji rastu, ali i zbog nepreciznih izjava političara, koji unose zabune u javnost.

Republika Srpska 05.12.2022 | 08:01
Srpska bi mogla ostati bez javnih preduzeća

Predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković je na konferenciji za novinare iznio sljedeće podatke:

„I do sada su dolazili milioni i milijarde koje RS plaća, iz perioda kada mi nismo bili dio vlasti. I neki drugi će plaćati kada mi ne budemo vlast. Naš ukupni dug, u momentu kada sam preuzeo Vladu je bio 48 posto BDP-a, a danas je 43 posto. Javni dug je bio 37, a danas je 34 posto. Govorim o periodu 2018-2022. godine. Svaka vlada to treba da radi, kratkoročna zaduženja, kamata dva posto… Mislite li da ne trebamo ispunjavati svoje obaveze kako neko ne bi rekao da se zadužujemo?“, pitanjem je na pitanje odgovorio Višković.

Interesantno je da je ovo rekao 20 dana nakon održane 37. posebne sjenice Narodne skupštine RS-a, na kojoj je donesena Odluka o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2023. godinu i na kojoj je ministrica finansija Zora Vidović prezentovala podatke o tada trenutnom ukupnom dugu od 43,85 posto BDP-a i javnom dugu od 36,52 posto BDP-a.

Ozbiljno opterećenje ekonomije i budžeta

Premijer Višković nije rekao još bitnih činjenica. Prema posljednjih dostupnim podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, na kraju trećeg kvartala 2022. godine, Republika Srpska ima 6.215,15 milijardi maraka javnog duga.

U 2018. godinu RS je ušla sa 4.956,65 milijardi duga. Razlog ovako uočljive razlike se pronalazi u rastu vanjskog duga, koji je sa 2.954,12 milijardi maraka na početku 2018. godine, dostigao 4.112,35 milijardi na kraju trećeg kvartala ove godine. Ako se vodimo saznanjem da prebivalište u RS trenutno ima 1,1 milion stanovnika, dolazimo do činjenice da je dug po glavi stanovnika RS-a 5.650 KM (2.880 eura).

No, problem je veći ako se precizno ne zna pod kojim uslovima i kome su prodate RS obveznice, čije dospijeće naplate dolazi u godini koja je na samom pragu.

„Situacija sa zaduženjima RS-a kreiranim u prethodnom periodu kroz obveznice na Bečkoj, a kasnije i Londonskoj berzi, su ozbiljno opterećenje za ekonomiju i budžet RS-a. Potpuno je nerazumno da su te pare potrošene, verovatno na infrastrukturne projekte, a da nisu uložene u neku proizvodnu i profitabilnu aktivnost koja bi povećala BDP i tako ostvarivala benefite i zarade iz kojih bi se servisirala kreditna obaveza. Opasan je koncept zaduženja na Bečkoj berzi na pet godina sa obavezom da se dug vrati pete godine. To nas sada čeka. Koncepcija Ministarstva finansija, pa i predsednika Milorada Dodika, da će se to vratiti drugim kreditom je u bankarskom sistemu neprihvatljiv. Očigledno se rađa i drugi problem – inflacija i rast EURIBOR-a, cene kapitala. Svako novo zaduženje će stoga biti sve nepovoljnije i skuplje“, smatra Zoran Pavlović, ekonomista iz Banje Luke.

I da potpuno zanemarimo gdje su se trošila sredstva iz emisije obveznica plasirane na Londonskoj berzi po kamati od 4,75 posto, te obveznica sa Bečke berze, referirani četverogodišnji period ukazuje da se budžet RS od 2019. godine sve više puni iz stavke „primici od zaduživanja“, dok su „izdaci za otplatu dugova“ po pravilu uvijek manji.

„U prethodnih pet godina nisu izdvajana sredstva ili kreiran suficit u budžetu koji bi bio namenjen za servisiranje obaveza. Iznenadni priliv viška sredstava od indirektnih poreza, kao rezultat poskupljenja roba i inflacije u iznosu od 400 miliona maraka (200 miliona eura), nije deponovan za finansiranje vraćanja kredita. To bi uradio svaki domaćin, osim Vlade RS-a. Politika servisiranja međunarodnih obaveza po osnovu novog zaduživanja me podseća na situaciju kada je čovek uzeo prvi kredit kojega je vratio uzimanjem drugog, pa trećeg… Kada je umro, posljednji bankar koji je trebao da dobije svoj novac je tvrdio da bi on i taj kredit vratio da nije umro. Ja se bojim da RS ide nekim putem da međunarodni kreditori zbog nemogućnosti otplate preuzetih obaveza postave pravna pitanja preuzimanja imovine u kojoj je RS većinski vlasnik“, konstatuje Pavlović.

 Pravo na privatizaciju javnih preduzeća

A šta se još ima privatizovati i preuzeti u  Republici Srpskoj? Preduzeća koja su bila najprofitabilnija su se već prodala, poput Telekoma. Privatni kapital je duboko već zagazio u elektroenergetski sektor, poput rudnika, termoelektrana, rafinerija, hidropotencijala… Prehrambeni sektor je „riješen“. U posljednje vrijeme se rasprodaje i sve preostalo.

Ipak, rijetki se odvaže javno upozoriti na takvo stanje, kao banjalučki portal Capital.ba.

„U ovome trenutku RS ima na raspolaganju još Elektroprivredu i šume. Još uvijek ne znamo šta su bile garancije za prodaju dvije velike emisije obveznica u inostranstvu. Ulaskom investicionog kapitala u Elektroprivredu RS-a, poput mađarskog fonda i Vlade Srbije, je počela tiha privatizacija. Ostalo se bez naftne industrije i preostali dio državnog kapitala nema veliki vrijednost“, kaže glavni urednik portala Capital.ba Siniša Vukelić.

Dodaje da će najteži posao u budućnosti imati ministar finansija, ko god to bio. Trenutna ministrica, Zora Vidović smatra kako je ‘RS još uvijek u kondiciji’, s čime se stručna javnost, koliko god malobrojna bila, ne slaže.

„Dokument Bečke berze kojim se daju informacije o nekome ko prodaje obveznice i zove se Prospekt, sadrži stavke u slučaju da RS ne može vratiti novac, nosioci obveznica imaju pravo da privatizuju bilo koje preduzeće. Dakle, sva javna preduzeća. Mogu tražiti deo Šuma Srpske ili Voda Srpske, vodovode, hidrocentrale, deo elektroprivrednog sistema…“, upozorava Pavlović.

Ovih dana se privodi kraju prodaja paketa akcija (dionica) na Banjalučkoj berzi unošenjem grupnih naloga po principu „sve ili ništa“ za 60 preduzeća sa potpunim ili većinskim državnim vlasništvom RS. Posao provode Investiciono razvojna banka Republike Srpske i Društvo za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je kazao da je to čisto bankarsko pitanje i njihova odluka. Javnost sumnja u mogućnosti autonomnog donošenja ovakvih odluka pomenutih institucija, kao i opšteg zaduživanja bez Dodikovog znanja. Već pomenutom Odlukom NSRS-a o dugoročnom zaduženju za 2023. godinu je predviđeno 1,08 milijardi maraka novih zaduženja.

„Maksimalna kamatna stopa: šestomjesečni ili dvanaestomjesečni Euribor plus fiksna marža do četiri posto za obveznice ili kreditna zaduženja kod domaćih banaka. Krediti kod međunarodnih kreditora maksimalno 5,5 posto godišnje; a emisija obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu po maksimalnoj marži od 7,5 posto godišnje“, stoji u dokumentu odobrenom u NSRS 2. novembra.

 Srljanje u prekomjerno zaduživanje

Transparentnošću se ne mogu pohvaliti finansijske institucije pod patronatom Vlade. Na službenoj web prezentaciji Investiciono razvojne banke (IRB) uporedni prikaz ekonomskih indikatora RS sa susjedima i Evropskom unijom je posljednji put unesen još 2020. godine.

„Nezaustavljivo se srlja u prekomjerno zaduženje. Iako granica nije pređena, vrlo smo blizu stanja poslije kojega nema povratka. Neočekivano veliki prilivi novca, poput prodaje Telekoma iz 2006. I ovogodišnjeg priliva od PDV-a su samo proizveli prekomjerno zapošljavanje i velike rashode u budžetu. Nakon što je novac potrošen, rashodi su ostali isti. Pandemija, pa onda inflacija, su doveli do toga da se izlaz traži u zaduživanju. Netransparentno zaduženje na Bečkoj i Londonskoj berzi, po nepovoljnim uslovima, su nedovoljni da servisiraju unutrašnje rashode. Vlast ne vidi ili ne želi naći rješenja za refinansiranje postojećih dugova i unutrašnju potrošnju“, zaključuje Siniša Vukelić.

Većina ekonomista smatra da je upravo netransparentnost, odnosno nepoznata namjena sredstava, veća prijetnja od visine kamata. Mogle bi se tu tražiti i najveće prijetnje za samu Republiku Srpsku i (samo)rasprodaju njene supstance.

„Ništa se ne radi na transparentan način. Očigledno je uticaj politike jači i zloupotrebljavaju se uticaji premijera, ministara i ostalih. Međunarodni monetarni fond (MMF) je tražio ukidanje Velikog kreditnog odbora, jer ga je u IRB-u praktično činila vladina politička struktura, koji je davao kredite bez adekvatnih kolaterala direktnim putem. Zbog toga je i došlo do značajnih gubitaka IRB-a“, navodi Zoran Pavlović.

Ali, barem dvije stvari su usvajanjem Budžeta RS-a za 2023. godinu potpuno jasne – učešće zaduženja je 20,1 posto, a troškovi kabineta predsjednika Milorada Dodika su 56,5 miliona maraka (28 miliona eura) uz učešće od 1,05 posto budžeta. Predsjednik će po vlastitom nahođenju moći raspolagati visinom sredstava koja su veća od svih gradova i opština entiteta kojima rukovodi, izuzev Banje Luke i Bijeljine.

(AJB/capital.ba)

Komentari / 39

Ostavite komentar
Name

dzemper

05.12.2022 07:18

Dodjite ponovo na Londosku Berzu.Dobro dosli.Uslove znate.Drago nam je da Vas vidimo.

ODGOVORITE
Name

Istina i laz

05.12.2022 08:53

O sijecnja Republika Srpska postaje neovisna,a Hrvatska ulazi u Euro zonu.Tako nama nece trebati kune pa taj kredit u Eurima sto dobijete u Londonu zamijenite kod nas u Lipoj nasoj za kune.naravno po kursu 1:1.Tako ce te imati svoju nacionalnu valutu tj.kunu,mi se rijesili kune,a vi dobili kuni dnosno Cunu odnosno k.rac.

Name

Posmatrač

05.12.2022 09:48

Tako je to kad nas vodi mesar.Ovdje je samo njemo i njegovoj sviti dobro

Name

+

05.12.2022 07:19

BAGRO LAŽIVA. NE IZRAČUNAVATE TE PROCENTE ISPRAVNO. RASTJERALI NAROD I PO GLAVI STANOVNIKA JE ISPRAVNO RAČUNATI. SADA NAS JE MANJE, A DUG VEĆI. ALI VI NI STANOVNIKE OD 91, NIKADA PRAVILNO NISTE POPIŠALI. NEZNALICE, NERADNICI, PODOBNI ČOBANI DOĐU DO MINISTRA. SRAMOTA STE ZA NAVIJEK.

ODGOVORITE
Name

Re +

05.12.2022 08:54

Dobro si rekao, nikad nas nisu pravilno popiŠali. Trebaju malo da šaraju a ne sve na jedno mjesto. ??

Name

Milorad

05.12.2022 07:32

Štoće nam? Ja to i tako sve kontrolišem ! Zar stvarno mislite da Đokića išta o tome zna,a tek Viško , Zorka ili Golićka ???? Ma dajte molim vas, pa koga uopšte to zanima....,,pa EU,, se i tako raspada, a i ,,ne može mi niko ništa,,!!

ODGOVORITE
Name

Covic

05.12.2022 08:44

Mile ne odlucujes ti sam nego ti radis ono sto ti ja kazem to znaci ja odlucujem ti samo izvrsavas.

Name

Re

05.12.2022 09:40

Ne znas ni ti o tome nista ali jedino znas dobro krasti, sram te bilo .

Name

Zna se

05.12.2022 07:33

Kad biraju unistitelja svoga neka ostanu bez svega. Kako ce sta imati sa njim pa sve im je unistio. Sigurnost prije svega.

ODGOVORITE
Name

sasa

05.12.2022 07:39

Baš me čudi, jer nas naš mile brani čuva neda voli......

ODGOVORITE
Name

Nena

05.12.2022 07:59

Trebao je zaštiti od sebe kad mu pođe ruka da ga šta klepi

Name

RE

05.12.2022 07:43

Burle vuče poteze sve katastrofalne radi sebe i svoji sve jači u svijetu bogataša po narod i RS, kao da je svemu kraj radi njihovog ludog života i bogastva godinama sa siromašnim i bijednim narodom u RS.

ODGOVORITE
Name

Bankar

05.12.2022 07:44

6.215,15 milijardi duga ? Pa neko sa strane kad ovaj tekst procita pomislice da smo USA .Dajte malo obratite paznju kad pisete cifre .

ODGOVORITE
Name

Nenad

05.12.2022 08:59

Negdje sam citao da onaj Siptar Pacoli hoce da kupi Mancester mozda se predomisli ako se cuje sa Dodikom pa mu Dodik proda Republiku Srpsku.Onda Pacoli naseli Republiku Srpsku siptarima i mi onda budemo manjina.

Name

Nena

05.12.2022 07:45

To vi kao tek primjetili? A šta se radilo sve ove godine i niko nije odgovarao i sad kad se došlo do dna zabrinuti

ODGOVORITE
Name

Realno

05.12.2022 07:58

Drzavna preduzeca ?Cemu u ooste njihova svrha?

ODGOVORITE
Name

Milaneee

05.12.2022 07:58

Hajde replika,necu te ja dzaba placat

ODGOVORITE
Name

BOBA

05.12.2022 08:09

PO SVAKU CJENU DOBITI IZBORE I TO U OGROMNOM PROCENTU SVI PO NA OSOB ZNACI NECE BITI ODGOVORNOSTI.ONI TO VRLO DOBRO ZNAJU I ZBOG TOGA SU SE VISE FOKUSIRALI O POBJEDI NA SVIM NIVOIMA NEGO BRIGA O ZIVOTU .DOBITI IZBORE PO SVAKU CJENU BOMBARDOVATI SVE OKO SEBE.VJEST DANA JE TREBALA BITI VISKOVICEVA IZJAVA DA JE NORMALNO DA SE PENZIJE ISPLACUJU NA KREDIT.DA LI JE TO NORMALNO .TO JE TA LJUBAV KOJU GLEDAMO SVAKI DAN.NAROD JE BOLESTAN MOZAK MU JE SPRZEN I NE ZNA STA GA CEKA.

ODGOVORITE
Name

Tatar

05.12.2022 08:28

Ovo je provalila i najveća budala Ostaje pitanje zašto narod šuti.

Name

Nena

05.12.2022 09:25

Zato što je veliki procenat birokratije a takvi su većinom učlanjeni u SNSD i izdržavaju ih državne jasle i slično je i sa mnogim opozicionarima dok ih država bude mogla finansirati biće ok a kad ne mogne lom

Name

mrga

05.12.2022 08:18

Jedva čekam da se zdravstvo privatizuje zbog dugova, ali da ga uzmu neki stranci koji nemaju ono krevet, rođo, kumara, zemara. Tada će parking na UKC biti pust ?

ODGOVORITE
Name

Istina

05.12.2022 08:24

To je sasvim realna mogucnost,kad nemas para za financijske obaveze onda ti odlazi imovina,zato se bore da dobiju prijelaz prirodnih dobara sa BiH na RS,da bi imali sta zaloziti.

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

05.12.2022 08:26

Predstoji nam u narednom periodu recesija, pad proizvodnje i povećanje stope inflacije, što će svakako otežati vraćanje kredita, i podići kamate za nova zaduženja. Samo je pitanje vremena kada će dug preći "crvenu liniju", a tada zbog nemogućnosti otplate zbog prezaduženosti, slijedi neminovno totalni bankrot države, i ulazak u zaćarani krug dužnićkog ropstva, koji podrazumijeva oduzimanje svih raspoloživih prirodnih resursa, rudnih bogatstava, energetskih potencijala, šume, i vode! Narodski rećeno, bićemo podstanari u vlasttoj kući!!

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

05.12.2022 08:36

Jesu Li to javna preduzeca ili javne kuce.

ODGOVORITE
Name

Pile

05.12.2022 08:48

Sto mogla, pa vec je ostala,...

ODGOVORITE
Name

Jelena

05.12.2022 09:32

Ma nemojte molim Vas! Kakvi su to komentari?! Ne može nam niko ništa! Najjači smo, najjači??? Imamo još šta da (pro) damo. Katar smo na Balkanu!

Name

Sydney

05.12.2022 08:54

Mozda za sledeci dug zaloze Interplet firmu iz Brckog. A zaboravio sam da je ova firma od par hiljada radnika opljackana jos za vreme rata .Cak su povadeni i kablovi od struje iz zidova Doduse nikad nam niko ne saopsti ko opljacka i ovu i sve ostale brcanske firme mada i ne moraju posto se zna ko je imao apsolutnu vlast u brckom 92-95

ODGOVORITE
Name

dex

05.12.2022 09:04

U šali sam rekao da će ova garnitura privatizovati ministarstvai javna preduzeća ali idu ka tome, da državu prepišu na sebe, sačuvaj Bože

ODGOVORITE
Name

yyy

05.12.2022 09:19

pa zar je ostalo ijedno daga nisu raskotarili ili dali svom poslusniku ili ulizici papku nista oni nisu podigli sve stoje ostalo od tite onisu unistili i prodali bogih kleo i sveti vasilije sa ostroga

ODGOVORITE
Name

Херцег Шћепан

05.12.2022 09:23

Novinar ne zna da piše brojeve. Piše da smo dužni 6000 milijardi.

ODGOVORITE
Name

VRS

05.12.2022 09:27

Zasto tolika panika pa 300000 ljudi vjeruje u Miline price nek bude tako . Kad ostanemo bez igdje ista ko ce onda biti kriv. Ko jos Viskovica shvata ozbiljno . Sta kaze drugi . Koji drugi crvena banda je preko 20 godina na vlasti sve su unistili kao skakavci. Brod Modrica pred zatvaranjem Farmlend fabrika duvana BL mljekara banjalucka itd kazem samo ovih oar primjera i sta sad. Oni koji nisu htjeli izaci na glasanje i oni koji su glasali za crvenu bandu su isti . Ovi dali glas javno ovi precutno a sad jukaju pa kako ste trazili tako ste dobili

ODGOVORITE
Name

Srljanje u nestanak i propast!

05.12.2022 09:36

Ma mi smo već bankrotirali samo treba neko da to kaže. Kakvi su nas zločinci zaskočili, strašno. Narod je tome kriv, velii dio ih podržava zato što su kao oni, drugi dio se prodao za sitnu lovu, treći dio sjedi kod kuće.

ODGOVORITE
Name

Želimir

05.12.2022 09:47

jalovište.

ODGOVORITE
Name

Posmatrač

05.12.2022 09:47

Napumpali BDP istim tim parama od kredita pa onda pričaju o postotku zaduženosti u BDP-eu.Svako zna ko ne gleda RTRS kakvo je ovde katastrofalno stanje u svakom pogledu i gdje nas je ova banda dovela. Stranci kao da ne znaju naše pravo stanje pa oni baš tim kreditima i sponzorišu ovu bandu a s druge strane gledaju da nam uzmu što je najvrednije prije nego što to banda unište, opljačka i uzme sebi, pa baš zbog ovog zadnjeg je moguće daće iduće godine kredit naplatiti ovi što nam je ostalo. Ja za sve ovo okrivljijem ovaj narod, nevjerovatno je da ova banda tolikp godina ovo radi.

ODGOVORITE
Name

Fitv

05.12.2022 09:50

Bez brige. Kupice vas Bingo za marku, pa ce Dodik opet moci da razvozi kupus i lubenice za novog gazdu.

ODGOVORITE
Name

Otaharin

05.12.2022 11:54

Cush, ostati, pa ostala je!

ODGOVORITE
Name

Ah svejedno

05.12.2022 14:02

Sva su pokradenaaa i natrpana glasackom masinerijom potkovanom za siguran glas od poreske do gruntovnica notara bajn8h umrezeni na svim nivoima vlasti harajuu!!! Resursi tenderi korona lopovska privatizacija kreditiranjeee bahacenjeee za Ginisa! Iznad zakona!!

ODGOVORITE
Name

Rosa

05.12.2022 15:10

Svi šaljemo djecu u Njemačku na doživotno pa će ta djeca ako bog da da nam šalju koji evrić mjesečno da ne pocrkamo od gladi a više i bolje nismo ni naučili a oni što ostanu u ovoj zemlji radno sposobni svi da se zaposle na državni budžet

ODGOVORITE
Name

Obican covjek

05.12.2022 18:52

A jeste kapaciteti,mafijas do mafijasa,treba to dobro pokrasti od naroda

ODGOVORITE