Нови “шамар” за Правилник министра Војина Митровића

Агенција за заштиту личних података БиХ наредила је брисање одредби из, у најмању руку, контроверзног Правилника о регистрацији возила БиХ у којима је прописана обрада личних података, а који министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић покушава “прогурати” и поред великог отпора јавности.

Босна и Херцеговина 03.12.2022 | 08:14
Нови “шамар” за Правилник министра Војина Митровића

Према рјешењу ове институције у који је портал ЦАПИТАЛ имао увид, наређено је брисање одредби о обради јединственог матичног броја власника и корисника возила у потврди о регистрацији и потврди о власништву возила.

Брисаће се и одредба о јединственом информационом систему за стикер наљепнице, као и она о евиденцији о возилима.

Позивајући се и на праксу Европског суда за људска права, у одлуци се наводи да би одређено мијешање у приватност било законито само ако би се испунила сва три услова и то да је прописано законом, да је то нужно друштвено потребно и да ограничавање неког права мора бити сразмјерно легитимном циљу коме се тежи.

“Министарство комуникација и транспорта БиХ прописало је одредбе које не произилазе из закона, па је потребно да измијени предметни правилник у релевантном дијелу“, наводи се између осталог у рјешењу.

Доношење новог правилника од првог дана изазвало је негодовање јавности јер предвиђа такозване РФИД (Радио-фреqуенцy идентифицатион) стикере са чипом и антеном на моторним возилима путем којих возачи могу бити праћени и то за потребе трећих лица која би била изабрана на тендеру, а што је у супротности са законом.

Из Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА) су још раније упозорили да је овај документ незаконит, али су министарству предложили да се примјена помјери на 1. фебруар 2023. године. Предложили су да се прихвате сугестије које су стигле из више надлежних органа и да се мијењају одредбе које су непримјењиве.

Интересантно је да су на правилнику правилнику радили шеф одсјека за друмски и жељезнички транспорт Самир Џаферовић, стручни савјетник за међународну сарадњу Мирослав Ћерић, стручни сарадник за лиценце Драган Радовић и стручни сарадник за цјевоводни транспорт Саша Мијановић.

Мијановић је дипломирани инжењер машинства, а остали чланови групе су дипломирани инжењери саобраћаја, а из из радне групе изоставили су представнике министарстава унутрашњих послова и ИДДЕЕА-е, дакле ниједан правник.

Због овог случаја Транспаренцy Интернатиона БиХ поднио је кривичну пријаву против министра Војина Митровића.

(Цапитал)
Фото: ЦИН

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Манго

03.12.2022 07:28

Потпуно је јасно да је у питању криминал епских размјера и извлачење новца од ионако осиромашеног народа и државе. Само бувара за све!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамара

03.12.2022 08:54

За народ није много 10КМ више за регистрацију, а министру добро дође. Једном годишње за нашег доброг министра.

Name

Раде Бјелица

03.12.2022 21:54

Син за директора ТЕ Угљевик а ћерка за директора електа у Бјељини.

Name

Папакланд

03.12.2022 07:32

Господин Војин Митровић је нас прекаљени папак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранкица

03.12.2022 10:08

Па ако је тако онда је све у реду, онда се ради о насем великом стратегу и визионару!

Name

Буба

03.12.2022 13:42

Сад тражи да му син и кћерка преузму електропривреду, комплет. Или ће се окренути против Додика

Name

Шаћири

03.12.2022 07:34

Немојте да сте таки!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хорват

03.12.2022 07:41

Само Митровица мафијоза у затвор мислио је да се нахапа пара од народа е неце да мозе.марс гнидо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

03.12.2022 07:50

Једе послушао ме је, хоћу да могу пратити све и држати под контролом,хоћу да влада ! Ја сам бог!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уб

03.12.2022 08:15

Јасно је зашто се дешавају оволика убистава. Јасно је да неће бити откриврне убице. Убице су из редова заштићених од врха владајуће СТРУКТУРЕ

Name

И шта бидне на крају?

03.12.2022 08:16

У 2023. ће опет ће Митровићев приједлог без измјена и сви ће заједно трљати руке а народ глуп као и до сад плаћа све намете које им натоваре политичари!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

03.12.2022 08:39

Успјели су у свему па прогурат це и ово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СгтБруталиск

03.12.2022 08:41

Крађа личних података управо и јесте сврха тог правилника. Проинтер је већ присутан у апсолутно свим институцијама, и то у неким случајевима захваљујући тендеру од само пар хиљада КМ. Зашто? Због података који су присутни у тим институцијама. Долази нам скандал прве категорије а кад се народ пробуди, крај је криминалне организације по имену СНСД и свих његових прирепака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

03.12.2022 08:47

ТОЛИКО "МЛАТИ-СЛАМА" САМО СМИШЉАЈУ, ДА УЗМУ НОВАЦ ОД ВЕЋ ГЛАДНОГ НАРОДА. ИДИОТИ. И ДА УЛАЗЕ У ПРИВАТНИ ЖИВОТ И ПРАТЕ ТИМЕ НАРОД. ДИКТАТУРА. ЉУДИ ОВО ЈЕ ЗА ЛОМАЧУ. ПРАВДУ ОД ОВОГ СУДСТВА ТЕШКО ДОЧЕКАТИ. 1

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

03.12.2022 09:56

Ма папчина и луперда хоће да намири оних 20 хиљда евра што је изгубио и успут да заради који милиончић.провидно...

Name

БОБА

03.12.2022 09:48

ДА ЛИ ОНИ РАДЕ САМО ЗА ПИСАЊЕ КРИВИЦНИХ ПРИЈАВА.У НАС ЈЕ ТО ПОСТАЛА ОВИСНОСТ КОЛИКО ИХ ЈЕ НАПИСАНО НЕ МОЗЕ СТАТИ НИ У ЈЕДАН СУД.ТО СУ НАЈОБИЦНИЈЕ БУДАЛАСТИНЕ.ОД ТОГА НЕМА НИСТА ТО НИТИ КО ГЛЕДА НИТИ ЊИХ ЗАНИМА СТА КО ПИСЕ.ХАЛО ОВО НИЈЕ НИ Д ОД ДРЗАВЕ.ПРЕСТАНИТЕ СЕ ДОПИСИВАТИ ТО ТРЕБА СВЕ РАСПУСТИТИ.ДА ЛИ СУ ЗИВОТ ТУЗБЕ И КОНСТАТАЦИЈЕ ОД КОЈИХ СЕ НЕ ЗИВИ.СВЕ ЈЕ УЗАЛУД У НЕ УРЕДЈЕНОЈ ДРЗАВИ.СТРАНЦИ УЗИВАЈУ НА ОВИМ ТЕРЕНИМА ПРОВОДЕ СЕ ПИЈУ, ЗДЕРУ СТО ЈЕ У ЊИХОВОЈ ДРЗАВИ НЕ ЗАМИСЛИВО.ЊЕМО СВЕ ПОСМАТРАЈУ У ЗАГРИЈАНОЈ СТОЛИЦИ ЗА ЦИФРЕ ОД КОЈИМА ОБИЦНОМ НАРОДУ ЗАСТАЈЕ ДАХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

03.12.2022 10:16

Овај Митровић везе нема шта је закон и шта прописује закон о употреби личних података. Класична СНСД сјекира незналица и тврдоглави кљусина који је умислио да је измислио топлу воду

Name

Сагитариус

03.12.2022 10:46

Овај нови правилник о регистрацији возила је покушај да се од народа узме што више пара, нато смо већ навикли, али су спорни ћиповани стикери, који би омогућили надзор и праћење кретања грађана, што би представљало кршење једног од основних људских права, а то је право на слободу кретања. Коме је и зашто потребно овако нешто, држави или одређеним људима који су на власти!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

висоцица 1662

03.12.2022 14:02

Нормално да треба одбити и понистити одредбу и поднијети кривицну пријаву против њега јер је намјестао посао својој фирми бозе драги мозел иста у овој дрзави без криминала.

ОДГОВОРИТЕ