Novi “šamar” za Pravilnik ministra Vojina Mitrovića

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH naredila je brisanje odredbi iz, u najmanju ruku, kontroverznog Pravilnika o registraciji vozila BiH u kojima je propisana obrada ličnih podataka, a koji ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović pokušava “progurati” i pored velikog otpora javnosti.

Bosna i Hercegovina 03.12.2022 | 08:14
Novi “šamar” za Pravilnik ministra Vojina Mitrovića

Prema rješenju ove institucije u koji je portal CAPITAL imao uvid, naređeno je brisanje odredbi o obradi jedinstvenog matičnog broja vlasnika i korisnika vozila u potvrdi o registraciji i potvrdi o vlasništvu vozila.

Brisaće se i odredba o jedinstvenom informacionom sistemu za stiker naljepnice, kao i ona o evidenciji o vozilima.

Pozivajući se i na praksu Evropskog suda za ljudska prava, u odluci se navodi da bi određeno miješanje u privatnost bilo zakonito samo ako bi se ispunila sva tri uslova i to da je propisano zakonom, da je to nužno društveno potrebno i da ograničavanje nekog prava mora biti srazmjerno legitimnom cilju kome se teži.

“Ministarstvo komunikacija i transporta BiH propisalo je odredbe koje ne proizilaze iz zakona, pa je potrebno da izmijeni predmetni pravilnik u relevantnom dijelu“, navodi se između ostalog u rješenju.

Donošenje novog pravilnika od prvog dana izazvalo je negodovanje javnosti jer predviđa takozvane RFID (Radio-frequency identification) stikere sa čipom i antenom na motornim vozilima putem kojih vozači mogu biti praćeni i to za potrebe trećih lica koja bi bila izabrana na tenderu, a što je u suprotnosti sa zakonom.

Iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) su još ranije upozorili da je ovaj dokument nezakonit, ali su ministarstvu predložili da se primjena pomjeri na 1. februar 2023. godine. Predložili su da se prihvate sugestije koje su stigle iz više nadležnih organa i da se mijenjaju odredbe koje su neprimjenjive.

Interesantno je da su na pravilniku pravilniku radili šef odsjeka za drumski i željeznički transport Samir Džaferović, stručni savjetnik za međunarodnu saradnju Miroslav Ćerić, stručni saradnik za licence Dragan Radović i stručni saradnik za cjevovodni transport Saša Mijanović.

Mijanović je diplomirani inženjer mašinstva, a ostali članovi grupe su diplomirani inženjeri saobraćaja, a iz iz radne grupe izostavili su predstavnike ministarstava unutrašnjih poslova i IDDEEA-e, dakle nijedan pravnik.

Zbog ovog slučaja Transparency Internationa BiH podnio je krivičnu prijavu protiv ministra Vojina Mitrovića.

(Capital)
Foto: CIN

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Mango

03.12.2022 07:28

Potpuno je jasno da je u pitanju kriminal epskih razmjera i izvlačenje novca od ionako osiromašenog naroda i države. Samo buvara za sve!

ODGOVORITE
Name

Tamara

03.12.2022 08:54

Za narod nije mnogo 10KM više za registraciju, a ministru dobro dođe. Jednom godišnje za našeg dobrog ministra.

Name

Rade Bjelica

03.12.2022 21:54

Sin za direktora TE Ugljevik a ćerka za direktora elekta u Bjeljini.

Name

Papakland

03.12.2022 07:32

Gospodin Vojin Mitrović je nas prekaljeni papak.

ODGOVORITE
Name

Brankica

03.12.2022 10:08

Pa ako je tako onda je sve u redu, onda se radi o nasem velikom strategu i vizionaru!

Name

Buba

03.12.2022 13:42

Sad traži da mu sin i kćerka preuzmu elektroprivredu, komplet. Ili će se okrenuti protiv Dodika

Name

Šaćiri

03.12.2022 07:34

Nemojte da ste taki!

ODGOVORITE
Name

Horvat

03.12.2022 07:41

Samo Mitrovica mafijoza u zatvor mislio je da se nahapa para od naroda e nece da moze.mars gnido.

ODGOVORITE
Name

Milorad

03.12.2022 07:50

Jede poslušao me je, hoću da mogu pratiti sve i držati pod kontrolom,hoću da vlada ! Ja sam bog!

ODGOVORITE
Name

Уб

03.12.2022 08:15

Јасно је зашто се дешавају оволика убистава. Јасно је да неће бити откриврне убице. Убице су из редова заштићених од врха владајуће СТРУКТУРЕ

Name

I šta bidne na kraju?

03.12.2022 08:16

U 2023. će opet će Mitrovićev prijedlog bez izmjena i svi će zajedno trljati ruke a narod glup kao i do sad plaća sve namete koje im natovare političari!

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

03.12.2022 08:39

Uspjeli su u svemu pa progurat ce i ovo.

ODGOVORITE
Name

SgtBrutalisk

03.12.2022 08:41

Krađa ličnih podataka upravo i jeste svrha tog pravilnika. Prointer je već prisutan u apsolutno svim institucijama, i to u nekim slučajevima zahvaljujući tenderu od samo par hiljada KM. Zašto? Zbog podataka koji su prisutni u tim institucijama. Dolazi nam skandal prve kategorije a kad se narod probudi, kraj je kriminalne organizacije po imenu SNSD i svih njegovih prirepaka.

ODGOVORITE
Name

+

03.12.2022 08:47

TOLIKO "MLATI-SLAMA" SAMO SMIŠLJAJU, DA UZMU NOVAC OD VEĆ GLADNOG NARODA. IDIOTI. I DA ULAZE U PRIVATNI ŽIVOT I PRATE TIME NAROD. DIKTATURA. LJUDI OVO JE ZA LOMAČU. PRAVDU OD OVOG SUDSTVA TEŠKO DOČEKATI. 1

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

03.12.2022 09:56

Ma papčina i luperda hoće da namiri onih 20 hiljda evra što je izgubio i usput da zaradi koji miliončić.providno...

Name

BOBA

03.12.2022 09:48

DA LI ONI RADE SAMO ZA PISANJE KRIVICNIH PRIJAVA.U NAS JE TO POSTALA OVISNOST KOLIKO IH JE NAPISANO NE MOZE STATI NI U JEDAN SUD.TO SU NAJOBICNIJE BUDALASTINE.OD TOGA NEMA NISTA TO NITI KO GLEDA NITI NJIH ZANIMA STA KO PISE.HALO OVO NIJE NI D OD DRZAVE.PRESTANITE SE DOPISIVATI TO TREBA SVE RASPUSTITI.DA LI SU ZIVOT TUZBE I KONSTATACIJE OD KOJIH SE NE ZIVI.SVE JE UZALUD U NE UREDJENOJ DRZAVI.STRANCI UZIVAJU NA OVIM TERENIMA PROVODE SE PIJU, ZDERU STO JE U NJIHOVOJ DRZAVI NE ZAMISLIVO.NJEMO SVE POSMATRAJU U ZAGRIJANOJ STOLICI ZA CIFRE OD KOJIMA OBICNOM NARODU ZASTAJE DAH.

ODGOVORITE
Name

Tatar

03.12.2022 10:16

Ovaj Mitrović veze nema šta je zakon i šta propisuje zakon o upotrebi ličnih podataka. Klasična SNSD sjekira neznalica i tvrdoglavi kljusina koji je umislio da je izmislio toplu vodu

Name

Sagitarius

03.12.2022 10:46

Ovaj novi pravilnik o registraciji vozila je pokušaj da se od naroda uzme što više para, nato smo već navikli, ali su sporni ćipovani stikeri, koji bi omogućili nadzor i praćenje kretanja građana, što bi predstavljalo kršenje jednog od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na slobodu kretanja. Kome je i zašto potrebno ovako nešto, državi ili određenim ljudima koji su na vlasti!??

ODGOVORITE
Name

visocica 1662

03.12.2022 14:02

Normalno da treba odbiti i ponistiti odredbu i podnijeti krivicnu prijavu protiv njega jer je namjestao posao svojoj firmi boze dragi mozel ista u ovoj drzavi bez kriminala.

ODGOVORITE