Гачанин прао паре преко некретнина и фирма у БиХ

Хапшење Сарајлије Едина Гачанина званог Тито у Дубаију, којег америчка ДЕА сматра једним од 50 највећих свјетских трговаца дрогом, итекако је забринуло појединце у БиХ.

Босна и Херцеговина 01.12.2022 | 19:48
Гачанин прао паре преко некретнина и фирма у БиХ

Европол је у акцији под називом “Пустињско свјетло” ухапсио прошле седмице 49 особа, међу којима је и Тито, којег тражи Холандија због шверца кокаина.

Али, Тито је имао сараднике у Сарајеву. Прљави новац од продаје кокаина убацивао је у легалне токове у БиХ купујући некретнине и упумпавајући новац у поједине фирме. Све је ишло преко Холандије, чији је Гачанин, такође, држављанин.

Тужилаштво БиХ сумњичи сарајевског адвоката Златка Ибришимовића, који је имао Скај апликацију, да је члановима наркокартела помогао у томе на начин да је знао да је новац стечен од продаје наркотика кориштен за промет некретнина. У то је био укључен и његов кум, који је сатове донио у Сарајево.

Иако се Ибришимовић позива на адвокатску тајну и однос клијент-адвокат, не иде му у прилог чињеница да је чувао два Титова сата вриједна 1,2 милиона КМ (по 600.000 еура) у сефу ББИ банке.

Тужилаштво га сумњичи за прање новца и да су сатови који су стигли из Дубаија и које је чувао у сефу купљени новцем стеченим од продаје кокаина. Али занимљиво је да током претреса нису пронађени.

Ибришимовић је одвео полицију и тужиоце до сефа, али је изјавио да их је вратио. У сефу је пронађен само један стари сат.

Приликом претреса његовог стана пронађен је и одузет Ролеx. За сада се не зна код кога су сатови завршили.

Но, истрага се тек захуктала, без обзира на то што је Ибришимовић пуштен да се брани са слободе. Тужилаштво је у посједу више Скај порука.

Гачанин није само осумњичен за увоз великих количина кокаина. Он је, такође, осумњичен за припремање увоза близу 8.000 килограма сировине за производњу амфетамина.

Терети се и да је увезао 739,5 килограма кокаина из Дурбана (Јужна Африка) у Ротердам.

(Аваз  Фото: Истрага.ба)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Црни РС

01.12.2022 20:46

Које орзане снаге које Бих ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Источно Сарајево

01.12.2022 22:00

Прао му паре предсједник НИП радикала Конаковиц, одатле се финансира, и тај исти це нас 4 г.вуци у блато с Додиком и Цовицем, ето ко су политичари

Name

Борац

02.12.2022 06:52

Да је зивео у БиХ не би био ухапсен.

Name

Квргоња

01.12.2022 21:08

Ова Босна најмања дрзавица а излегла највисе криминакаца и мафијоза на свијету па ми мисмо низаста само за маљине и добре робије..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон

02.12.2022 06:34

Па зар није био дузан или обавезан да толику вредност оријави на уласку уБиХ како је могуце да је просао авионску контролу значи имао је помагаче очигледно...

ОДГОВОРИТЕ