Gačanin prao pare preko nekretnina i firma u BiH

Hapšenje Sarajlije Edina Gačanina zvanog Tito u Dubaiju, kojeg američka DEA smatra jednim od 50 najvećih svjetskih trgovaca drogom, itekako je zabrinulo pojedince u BiH.

Bosna i Hercegovina 01.12.2022 | 19:48
Gačanin prao pare preko nekretnina i firma u BiH

Evropol je u akciji pod nazivom “Pustinjsko svjetlo” uhapsio prošle sedmice 49 osoba, među kojima je i Tito, kojeg traži Holandija zbog šverca kokaina.

Ali, Tito je imao saradnike u Sarajevu. Prljavi novac od prodaje kokaina ubacivao je u legalne tokove u BiH kupujući nekretnine i upumpavajući novac u pojedine firme. Sve je išlo preko Holandije, čiji je Gačanin, takođe, državljanin.

Tužilaštvo BiH sumnjiči sarajevskog advokata Zlatka Ibrišimovića, koji je imao Skaj aplikaciju, da je članovima narkokartela pomogao u tome na način da je znao da je novac stečen od prodaje narkotika korišten za promet nekretnina. U to je bio uključen i njegov kum, koji je satove donio u Sarajevo.

Iako se Ibrišimović poziva na advokatsku tajnu i odnos klijent-advokat, ne ide mu u prilog činjenica da je čuvao dva Titova sata vrijedna 1,2 miliona KM (po 600.000 eura) u sefu BBI banke.

Tužilaštvo ga sumnjiči za pranje novca i da su satovi koji su stigli iz Dubaija i koje je čuvao u sefu kupljeni novcem stečenim od prodaje kokaina. Ali zanimljivo je da tokom pretresa nisu pronađeni.

Ibrišimović je odveo policiju i tužioce do sefa, ali je izjavio da ih je vratio. U sefu je pronađen samo jedan stari sat.

Prilikom pretresa njegovog stana pronađen je i oduzet Rolex. Za sada se ne zna kod koga su satovi završili.

No, istraga se tek zahuktala, bez obzira na to što je Ibrišimović pušten da se brani sa slobode. Tužilaštvo je u posjedu više Skaj poruka.

Gačanin nije samo osumnjičen za uvoz velikih količina kokaina. On je, takođe, osumnjičen za pripremanje uvoza blizu 8.000 kilograma sirovine za proizvodnju amfetamina.

Tereti se i da je uvezao 739,5 kilograma kokaina iz Durbana (Južna Afrika) u Roterdam.

(Avaz  Foto: Istraga.ba)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Crni RS

01.12.2022 20:46

Koje orzane snage koje Bih ?!

ODGOVORITE
Name

Istočno Sarajevo

01.12.2022 22:00

Prao mu pare predsjednik NIP radikala Konakovic, odatle se finansira, i taj isti ce nas 4 g.vuci u blato s Dodikom i Covicem, eto ko su političari

Name

Borac

02.12.2022 06:52

Da je ziveo u BiH ne bi bio uhapsen.

Name

Kvrgonja

01.12.2022 21:08

Ova Bosna najmanja drzavica a izlegla najvise kriminakaca i mafijoza na svijetu pa mi mismo nizasta samo za maljine i dobre robije..

ODGOVORITE
Name

Zakon

02.12.2022 06:34

Pa zar nije bio duzan ili obavezan da toliku vrednost orijavi na ulasku uBiH kako je moguce da je prosao avionsku kontrolu znači imao je pomagače očigledno...

ODGOVORITE