НАТО: Научили смо лекцију: Украјини морамо помоћи

Столтенберг је окупљене медије извијестио о свим тачкама сусрета, на којем се разговарало и о односу савеза са Кином, ставу ка агресији на Украјину, помоћи Босни и Херцеговини, Грузији и Молдавији, али и чланству Шведске и Финске.

Свијет 30.11.2022 | 14:11
НАТО: Научили смо лекцију: Украјини морамо помоћи

У главном граду Румуније већ два дана траје састанак НАТО министара. Њима су се данас придружили и министри спољних послова Босне и Херцеговине, Грузије и Молдавије, а генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг извијестио је о исходу овог сусрета, наглашавајући да ће се за три земље повећати прилагођена подршка, јер су како се наводи, суочене с руским притиском.

Столтенберг је окупљене медије упознао о свим тачкама сусрета, на којем се разговарало и о односу савеза са Кином, ставу ка агресији на Украјину, помоћи Босни и Херцеговини, Грузији и Молдавији, али и чланству Шведске и Финске.

“Не видимо Кину као непријатеља, наставићемо сарађивати с њима кад нам је то у интересу. Остајемо јасни и уједињени у ставу према илегалном рату Русије у Украјини. Ипак, ситуација с руским гасом навела нас је и да размислимо о нашим овисностима о другим ауторитативним режимима, попут Кине. Морамо смањити рањивости, иако ћемо наставити сарађивати са Кином”, нагласио је Столтенберг.

Разговарано је и о тероризму као директној пријетњи, а након ужасних свједочења из Истанбула.

На коначној сесији министрима НАТО-а придружили су се министри спољних послова Босне и Херцеговине, Грузије и Молдавије.

“То су три цијењена партнера који се суочавају са руским притиском. Разговарали смо о заједничким сигурносним бојазнима и начинима да оснажимо сарадњу. Савезници су се сложили да повећамо нашу прилагођену подршку, укључујући изградњу капацитета, реформе и обуке за унапређење институција у области одбране и сигурности”, саопштио је Столтенберг.

Додатно је нагласио важност Босне и Херцеговине за Алијансу.

“Она је важна за стабилност читавог Западног Балкана, а и за НАТО који има хисторију у тој земљи, те је и даље присутан у БиХ. Управо сам се састао са министрицом спољних послова. Да би се могли одупријети руском утицају, једна од најважнијих ствари јесте завршити формирање влада након избора. Све што може оснажити владине институције, ову земљу ће учинити отпорнијом на малигне активности. Посвећени смо даљој подршци БиХ, између осталог и кроз изградњу одбрамбених капацитета кроз НАТО штаб у Сарајеву”, саопштио је Столтенберг.

Одговарајући на питање новинара из Грузије, нагласио је још једну важну поуку коју су савезници извукли, а везано за три споменуте земље: “Ако смо научили једну лекцију у Украјини – то је да им морамо пружити подршку одмах”.

“Вријеме је да Шведску и Финску поздравимо као пуноправне чланице”

У свим разговорима јучер и данас министрима НАТО-а придружиле су се и Шведска и Финска. Процес ратификације њиховог чланства у НАТО је при крају, поручио је Столтенберг.

“Њихово приступање ће их учинити сигурнијим, а наш савез јачим. Вријеме је да их поздравимо као пуноправне чланице савеза”, поручио је Столтенберг.

(Н1)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Чикаго

30.11.2022 13:31

Пашчад једна сатанистичка а Србију сте војно напали разорили и бомбардовали ?засто зато сто је једина православна земља!? Подржавате сеператизам на Косову и цепање Србије а Украјину би целовиту онако како ви то замисљате мимо воље руског народа.Е неће да може ништа ви нисте научили сем стратегију лажног оптуживања других и довођење у заблуду јавности.Типичан примјер вамје Садам Хyсеин.Гдје вам је орузје за масовно унистење под плаштом тих оптужби сте напали њега и његову земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Чикаго

30.11.2022 14:52

Осим што сте све набројали, нато зликовци су убили и Гаддафија, разорили Либију, Сирију, кога све нису уништили? И они се опет брину због утицаја других, по њима малигних а они су као поштени и искрени, праведни. Па, Бисера заступа Комшу и СДА, не БиХ. Далеко им кућа од Републике Српске.

Name

ре цикаго

30.11.2022 15:10

мајмуне један русија је изврсила агресију на украјину а не обрнуто

Name

ре

30.11.2022 15:49

Није, него зато сто је Србија нападала, муцила и убијала цивиле.

Name

Мирослав

01.12.2022 11:24

Нападају, разарају, убијају без последица. Никако да их стигне правда? Сад се баве Украјином, направили су и тај рат, насли лудјако да им слузи у рату са Русима, на тудјој земљи. Док буде требало они це лудјака помагати, без обзира колико це у овом рату страдати Украјинаца. Циљ је Русија, сви остали су споредна стета, па тако и украјинци. Лудјаци би морали бити изоловани у умоболници, да би свет избегао треци светски рат.

Name

Еу-Фан

30.11.2022 13:37

Да сте јој хтјели помоци не би дозволили рат! Господја Урсула вон дер Лаyен је по први пут споменула губитке украјинске снаге и изазвала негодовање јер су губици огромни. Засто ви не објвите колики су губици Украјине као и који војници се тамо боре?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанка

30.11.2022 16:32

Ма ви сте болесни. Стално оптузуј Нато сто је напао Србију а зна се разлог а оправдавате Путина сто је напао. поубијао и унистио једну огромну земљу без икаквог повода. Али неце побиједити ни он ни такви који навијате за њега. Пропаст долази за терористе и освајаце

Name

Марсовац Јуко

30.11.2022 13:39

Против кога се бори НАТО?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нена

30.11.2022 17:24

Овакви као овај се не боре већ праве ратишта по свјету

Name

Ре Нена

30.11.2022 18:39

Тако је Нена.♥️♥️♥️

Name

Мирослав

30.11.2022 13:42

Док ви учите, обичан свет страда, како споро учите жртава ће бити још више. Све док подржавате оног глумца наркомана у рату, а избегавате преговоре, криви сте за жртве. Криви сте и за економско стање у Европи, како ставари стоје, улица ће вас све отерати са власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

30.11.2022 13:53

Мирослав је типична српска будала. Још већа будала је онај који објављује такве коментаре. Да, та већа будала си баш ти из РТВБН који читаш ово

Name

Соко

30.11.2022 14:09

Маму ли ти јебем покварену америцку и онога ко вас подрзава.!

Name

Ре Адвокат

30.11.2022 14:22

А која си ти тек будалетина, кога ти заступаш смеће постано.

Name

Хе Хе

30.11.2022 14:22

Па ђеси ти "Одвјетниче", е нека си му рекао да је будала, људи раде на томе, да овај рат потраје што дуже, а он се нашао паметан да пише о миру и преговорима ! Видиш како си ти паметан, шта те брига што гину Украјинци и Руси, битно је да Украјинци истјерају "агресора", таман да сви изгину, а рат нека траје сто година, ко га шиша није код нас ! Када год имаш нешто паметно на уму, обавезно нам напиши, радо читамо твоје коментаре, види се да си начитан, још да знаш Ћирилицу, гдје би ти био крај !

Name

Мирослав

30.11.2022 15:01

Адвокате, Хвала. Непристојно је, али мозе и тако, све бозе.

Name

Богдан.

30.11.2022 13:45

Бицете унистени сви заједно за кратко вријеме .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

30.11.2022 13:58

Слава Русији .Русија је као св архангел Мицхаел који убија аждају..НАТО зликовци су само у Ираку 600 000 ирачке дјеце направили сирочадима ,без једног или оба родитеља.Да би крали нафту и ирачке доларе.НАТО војници слали руксаке пуне долара својим дјевојакама из Ирака што су пљачкали по Ираку..Колико је тек влада Америке покрала долара из Ирака..Онда кренули на доларе у Либији .Брат једног британског диполмате држао код себе сеф са 300 милијарди либијских долара..Милијарде и милијарде су покрадене од народа Либије..Што у новцу што у другим видовима имовине..Па кренуше НАТО да отима плин у Сирији ..Ставили су Арабију и Катар под своју управу због нафте и спроводе диктатуру..И на Косову има богатстава..Има и у Украјини ,нарочито у Луганску и Донецку али неда то св Архангел (Русија)..Неда Русија сотони звана НАТО да хара више свијетом...НАТО је у служби зла,злочиначка фаланга.НАТО се мора распасти јер његова једина сврха јесте чинити зло по свијету и пријетит слабијим..Америка је хтјела да нападне и Иран али није се усудила а тек сад неће јер од сад Русија ће даа војно брани Иран.А и Кина ће морати..Па удри зликовче звани НАТО ,шљаму један..Столтенберг је зликовац као и Весли Кларк

ОДГОВОРИТЕ
Name

У чему јој помажете

30.11.2022 15:01

Да нестане са лица земље?!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рисс Кунз

30.11.2022 16:03

Рат у Украјини највисе одговара Америци. Питање је само одкуд и ста ради она у Украјини?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ник

30.11.2022 16:35

Амери преко нато-а гурају комплетну европу у пропаст,заједно са русијом,сто им је био циљ од оснивања натоа,,једним ударцем двије муве...а ви европљани само гините за америцки интерес

ОДГОВОРИТЕ
Name

Процитао само наслов

30.11.2022 17:01

Неки као да су преспавали просло време.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиктер

30.11.2022 17:09

Од балканске браце и насе пра пра дедовине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тек цете

30.11.2022 17:12

Науцити и то за сва времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Диван цовјек

30.11.2022 23:46

И овај ме нервира са константним погледом у даљину…

ОДГОВОРИТЕ