NATO: Naučili smo lekciju: Ukrajini moramo pomoći

Stoltenberg je okupljene medije izvijestio o svim tačkama susreta, na kojem se razgovaralo i o odnosu saveza sa Kinom, stavu ka agresiji na Ukrajinu, pomoći Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji, ali i članstvu Švedske i Finske.

Svijet 30.11.2022 | 14:11
NATO: Naučili smo lekciju: Ukrajini moramo pomoći

U glavnom gradu Rumunije već dva dana traje sastanak NATO ministara. Njima su se danas pridružili i ministri spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije, a generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izvijestio je o ishodu ovog susreta, naglašavajući da će se za tri zemlje povećati prilagođena podrška, jer su kako se navodi, suočene s ruskim pritiskom.

Stoltenberg je okupljene medije upoznao o svim tačkama susreta, na kojem se razgovaralo i o odnosu saveza sa Kinom, stavu ka agresiji na Ukrajinu, pomoći Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji, ali i članstvu Švedske i Finske.

“Ne vidimo Kinu kao neprijatelja, nastavićemo sarađivati s njima kad nam je to u interesu. Ostajemo jasni i ujedinjeni u stavu prema ilegalnom ratu Rusije u Ukrajini. Ipak, situacija s ruskim gasom navela nas je i da razmislimo o našim ovisnostima o drugim autoritativnim režimima, poput Kine. Moramo smanjiti ranjivosti, iako ćemo nastaviti sarađivati sa Kinom”, naglasio je Stoltenberg.

Razgovarano je i o terorizmu kao direktnoj prijetnji, a nakon užasnih svjedočenja iz Istanbula.

Na konačnoj sesiji ministrima NATO-a pridružili su se ministri spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije.

“To su tri cijenjena partnera koji se suočavaju sa ruskim pritiskom. Razgovarali smo o zajedničkim sigurnosnim bojaznima i načinima da osnažimo saradnju. Saveznici su se složili da povećamo našu prilagođenu podršku, uključujući izgradnju kapaciteta, reforme i obuke za unapređenje institucija u oblasti odbrane i sigurnosti”, saopštio je Stoltenberg.

Dodatno je naglasio važnost Bosne i Hercegovine za Alijansu.

“Ona je važna za stabilnost čitavog Zapadnog Balkana, a i za NATO koji ima historiju u toj zemlji, te je i dalje prisutan u BiH. Upravo sam se sastao sa ministricom spoljnih poslova. Da bi se mogli oduprijeti ruskom uticaju, jedna od najvažnijih stvari jeste završiti formiranje vlada nakon izbora. Sve što može osnažiti vladine institucije, ovu zemlju će učiniti otpornijom na maligne aktivnosti. Posvećeni smo daljoj podršci BiH, između ostalog i kroz izgradnju odbrambenih kapaciteta kroz NATO štab u Sarajevu”, saopštio je Stoltenberg.

Odgovarajući na pitanje novinara iz Gruzije, naglasio je još jednu važnu pouku koju su saveznici izvukli, a vezano za tri spomenute zemlje: “Ako smo naučili jednu lekciju u Ukrajini – to je da im moramo pružiti podršku odmah”.

“Vrijeme je da Švedsku i Finsku pozdravimo kao punopravne članice”

U svim razgovorima jučer i danas ministrima NATO-a pridružile su se i Švedska i Finska. Proces ratifikacije njihovog članstva u NATO je pri kraju, poručio je Stoltenberg.

“Njihovo pristupanje će ih učiniti sigurnijim, a naš savez jačim. Vrijeme je da ih pozdravimo kao punopravne članice saveza”, poručio je Stoltenberg.

(N1)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Čikago

30.11.2022 13:31

Paščad jedna satanistička a Srbiju ste vojno napali razorili i bombardovali ?zasto zato sto je jedina pravoslavna zemlja!? Podržavate seperatizam na Kosovu i cepanje Srbije a Ukrajinu bi celovitu onako kako vi to zamisljate mimo volje ruskog naroda.E neće da može ništa vi niste naučili sem strategiju lažnog optuživanja drugih i dovođenje u zabludu javnosti.Tipičan primjer vamje Sadam Hysein.Gdje vam je oruzje za masovno unistenje pod plaštom tih optužbi ste napali njega i njegovu zemlju.

ODGOVORITE
Name

Re Čikago

30.11.2022 14:52

Osim što ste sve nabrojali, nato zlikovci su ubili i Gaddafija, razorili Libiju, Siriju, koga sve nisu uništili? I oni se opet brinu zbog uticaja drugih, po njima malignih a oni su kao pošteni i iskreni, pravedni. Pa, Bisera zastupa Komšu i SDA, ne BiH. Daleko im kuća od Republike Srpske.

Name

re cikago

30.11.2022 15:10

majmune jedan rusija je izvrsila agresiju na ukrajinu a ne obrnuto

Name

re

30.11.2022 15:49

Nije, nego zato sto je Srbija napadala, mucila i ubijala civile.

Name

Miroslav

01.12.2022 11:24

Napadaju, razaraju, ubijaju bez posledica. Nikako da ih stigne pravda? Sad se bave Ukrajinom, napravili su i taj rat, nasli ludjako da im sluzi u ratu sa Rusima, na tudjoj zemlji. Dok bude trebalo oni ce ludjaka pomagati, bez obzira koliko ce u ovom ratu stradati Ukrajinaca. Cilj je Rusija, svi ostali su sporedna steta, pa tako i ukrajinci. Ludjaci bi morali biti izolovani u umobolnici, da bi svet izbegao treci svetski rat.

Name

Eu-Fan

30.11.2022 13:37

Da ste joj htjeli pomoci ne bi dozvolili rat! Gospodja Ursula von der Layen je po prvi put spomenula gubitke ukrajinske snage i izazvala negodovanje jer su gubici ogromni. Zasto vi ne objvite koliki su gubici Ukrajine kao i koji vojnici se tamo bore?

ODGOVORITE
Name

Bosanka

30.11.2022 16:32

Ma vi ste bolesni. Stalno optuzuj Nato sto je napao Srbiju a zna se razlog a opravdavate Putina sto je napao. poubijao i unistio jednu ogromnu zemlju bez ikakvog povoda. Ali nece pobijediti ni on ni takvi koji navijate za njega. Propast dolazi za teroriste i osvajace

Name

Marsovac Juko

30.11.2022 13:39

Protiv koga se bori NATO?

ODGOVORITE
Name

Nena

30.11.2022 17:24

Ovakvi kao ovaj se ne bore već prave ratišta po svjetu

Name

Re Nena

30.11.2022 18:39

Tako je Nena.♥️♥️♥️

Name

Miroslav

30.11.2022 13:42

Dok vi učite, običan svet strada, kako sporo učite žrtava će biti još više. Sve dok podržavate onog glumca narkomana u ratu, a izbegavate pregovore, krivi ste za žrtve. Krivi ste i za ekonomsko stanje u Evropi, kako stavari stoje, ulica će vas sve oterati sa vlasti.

ODGOVORITE
Name

Advokat

30.11.2022 13:53

Miroslav je tipična srpska budala. Još veća budala je onaj koji objavljuje takve komentare. Da, ta veća budala si baš ti iz RTVBN koji čitaš ovo

Name

Soko

30.11.2022 14:09

Mamu li ti jebem pokvarenu americku i onoga ko vas podrzava.!

Name

Re Advokat

30.11.2022 14:22

A koja si ti tek budaletina, koga ti zastupaš smeće postano.

Name

He He

30.11.2022 14:22

Pa đesi ti "Odvjetniče", e neka si mu rekao da je budala, ljudi rade na tome, da ovaj rat potraje što duže, a on se našao pametan da piše o miru i pregovorima ! Vidiš kako si ti pametan, šta te briga što ginu Ukrajinci i Rusi, bitno je da Ukrajinci istjeraju "agresora", taman da svi izginu, a rat neka traje sto godina, ko ga šiša nije kod nas ! Kada god imaš nešto pametno na umu, obavezno nam napiši, rado čitamo tvoje komentare, vidi se da si načitan, još da znaš Ćirilicu, gdje bi ti bio kraj !

Name

Miroslav

30.11.2022 15:01

Advokate, Hvala. Nepristojno je, ali moze i tako, sve boze.

Name

Bogdan.

30.11.2022 13:45

Bicete unisteni svi zajedno za kratko vrijeme .

ODGOVORITE
Name

Slavko

30.11.2022 13:58

Slava Rusiji .Rusija je kao sv arhangel Michael koji ubija aždaju..NATO zlikovci su samo u Iraku 600 000 iračke djece napravili siročadima ,bez jednog ili oba roditelja.Da bi krali naftu i iračke dolare.NATO vojnici slali ruksake pune dolara svojim djevojakama iz Iraka što su pljačkali po Iraku..Koliko je tek vlada Amerike pokrala dolara iz Iraka..Onda krenuli na dolare u Libiji .Brat jednog britanskog dipolmate držao kod sebe sef sa 300 milijardi libijskih dolara..Milijarde i milijarde su pokradene od naroda Libije..Što u novcu što u drugim vidovima imovine..Pa krenuše NATO da otima plin u Siriji ..Stavili su Arabiju i Katar pod svoju upravu zbog nafte i sprovode diktaturu..I na Kosovu ima bogatstava..Ima i u Ukrajini ,naročito u Lugansku i Donecku ali neda to sv Arhangel (Rusija)..Neda Rusija sotoni zvana NATO da hara više svijetom...NATO je u službi zla,zločinačka falanga.NATO se mora raspasti jer njegova jedina svrha jeste činiti zlo po svijetu i prijetit slabijim..Amerika je htjela da napadne i Iran ali nije se usudila a tek sad neće jer od sad Rusija će daa vojno brani Iran.A i Kina će morati..Pa udri zlikovče zvani NATO ,šljamu jedan..Stoltenberg je zlikovac kao i Vesli Klark

ODGOVORITE
Name

U čemu joj pomažete

30.11.2022 15:01

Da nestane sa lica zemlje?!?

ODGOVORITE
Name

Riss Kunz

30.11.2022 16:03

Rat u Ukrajini najvise odgovara Americi. Pitanje je samo odkud i sta radi ona u Ukrajini?

ODGOVORITE
Name

Nik

30.11.2022 16:35

Ameri preko nato-a guraju kompletnu evropu u propast,zajedno sa rusijom,sto im je bio cilj od osnivanja natoa,,jednim udarcem dvije muve...a vi evropljani samo ginite za americki interes

ODGOVORITE
Name

Procitao samo naslov

30.11.2022 17:01

Neki kao da su prespavali proslo vreme.

ODGOVORITE
Name

Sikter

30.11.2022 17:09

Od balkanske brace i nase pra pra dedovine.

ODGOVORITE
Name

Tek cete

30.11.2022 17:12

Nauciti i to za sva vremena.

ODGOVORITE
Name

Divan covjek

30.11.2022 23:46

I ovaj me nervira sa konstantnim pogledom u daljinu…

ODGOVORITE