Ни потјерница не гарантује изручење ратног злочинца

- Адвокат Миодраг Стојановић сматра да Турска неће испоручити осуђеног ратног злочинца Сакиба Махмуљина за којим је расписана Интерполова потјерница, уколико је у тој земљи.

Босна и Херцеговина 30.11.2022 | 09:28
Ни потјерница не гарантује изручење ратног злочинца

Стојановић, који је и најављивао расписивање међународне потјернице за Махмуљином, истакао је да је правило такво да се она доставља међународним безбједносним агенцијама, односно свим чланицама Интерпола.

"Уколико се, у једном тренутку, у било којој држави која је потписница Интерпола, лоцира или пронађе лице које је на потјерници, улази се у процедуру његове екстрадиције", рекао је Стојановић за "Независне новине".

Али то, додао је, подразумијева одређене протоколе.

"Прво, да ли је то дјело - дјело по закону те државе? Под два - да ли је за то дјело, које му се ставља на терет, наступила застара, амнестија или помиловање? Није. Под три - да ли је та пресуда заснована на кршењу људских права оптуженог? Није. У конкретном случају, у питању је правоснажна пресуда Суда БиХ", рекао је Стојановић.

Ако би Турска дошла до Махмуљина и ухапсила га, Стојановић каже да би била дужна да га испоручи БиХ.

"Али, да ли постоји воља, да ли он можда има турско држављанство, то не знамо", истакао је Стојановић.

Срна је раније упутила турском Министарству правосуђа упит да ли Турска подржава да у тој земљи борави осуђени ратни злочинац Сакиб Махмуљин, који се није одазвао правосуђу у БиХ.

На ово питање из Турске нису оговорили, а у међувремену је расписана црвена Интерполова потјерница за одбјеглим ратним злочинцем.

Из извора блиских Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ Срни је јуче потврђено да је Интерпол расписао црвену потјерницу за Махмуљином и да за њим трагају 194 земље.

Некадашњи командант Трећег корпуса Армије РБиХ Сакиб Махмуљин правоснажно је осуђен на осам година затвора због злочина над заробљеним српским цивилима, санитетским особљем и војницима на подручју Озрена и Возуће 1995. године. Умјесто у затвор, Махмуљин је напустио БиХ и отишао у Турску. 

(Срна Фото: Срна) 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Миле

30.11.2022 08:40

Дали це Вуцко изруцити злоцинце који су у Србији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурке

30.11.2022 08:42

Шта је са онима које је суд БиХ осудио а они отишли у Србију? Неколико је таквих случајева

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.11.2022 09:28

И Хрватску.

Name

Нису чиста посла

30.11.2022 09:37

Е то је неупућени мој пријатељу већ нешто друго, нешто сасвим друго, неупоредиво. То је већ други пар опанака, не треба мијешати бабе и жабе без обзира што се римују. Није то исто, једни су наши а други њихови, а има и оно логично питање - шта је ближе поткошуља или кошуља, или пак само пригрнути кожун..??

Name

АР

30.11.2022 11:14

Колико хоцес Не само неколико слуцајева Да би тразили правду за друге треба да погледамо око себе Имамо како ми то волимо реци специалне односе са србијом знаци не би требао никакав проблем да буде да србија испоруци све оне који се крију тамо а има их велики број

Name

Има рјешење

30.11.2022 09:32

Па ни Аргентина није испоручила Ајхмана, али је он ипак освануо у Израелском казамату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

30.11.2022 09:46

Суд је за све крив.Ако је неко оптужен за злочин или кривично дело за које је запријецена казна већа од пет година он треба да је у притвору до изрицања правоснажне пресуде и онда се упућује на издржавање казне.У оном систему се није могло бранити са слободе за таква дела и то је било исправно.Незнам зашто он ако је био присутан на изрицању пресуде а морао је није одмах спроведен у КПЗ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.11.2022 16:20

Зато сто их је доста блиско са врхом неке странке.

Name

Коста

30.11.2022 10:40

Ако Турска трази да се изруче Гуленовци нека и Турска изручи злочинце који се крију у Турској...Али могуће да су неки Срби наплатили од странке сда за слободу тог злочинца..хоће то..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.11.2022 13:39

Тако је...Турска трази, али га не изруцују...сад се трази од Турске, па не морају ни они... У цему је проблем? Србија не изруцује, Хрватска не изруцује, али Турска мора??? Дајте мало објективности! Ја јесам за изруцење, али не само из Турске, него и из других земаља...

Name

Душан

30.11.2022 11:07

Па г.Стојановичу шта че мо са генеракомЂукичем презуђем ратним злочинце који ужива у БГ...Гдје је Савчић......Дајте сједите са свим државама у окружењу и донесите законда се сви злочинци морају испоручити обавезноНије Шведски сто овог хочу оног не дам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.11.2022 15:10

Не пиредите жабе и бабе. Махмуљин је зарадио много више, а Савичићу није доказана кривица. По том кључу би требало осудити цијели трећи корпус. Махмуљин је нечовјек, јер као командир је морао знати шта чини

Name

Мирослав

30.11.2022 12:21

Било па прошло, ратни злочинац је на сигурном, није он џаба одабрао Турску да се склони. Али ту су они што су га пустили да побегне, њима би се требао позабавити суд. У немогућој творевини и тако нема права ни правде, тако да кадија, судија и ратни злочинац могу бити безбрижни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.11.2022 16:23

Зар оно није летио једном хеликоптер РС-а за БГ и у истом периоду се јављало да се у судници није појавио онај командант ВРС-а? Кога ту треба истразиват и казнит?

Name

Некад и сад

01.12.2022 09:20

Мислио сам 1990-тих година даје Јустиција само слепа.Сада се све висе питам, да ли је она у медјувремену и оглувила, одустала,одселила,не ради висе.

ОДГОВОРИТЕ