Ni potjernica ne garantuje izručenje ratnog zločinca

- Advokat Miodrag Stojanović smatra da Turska neće isporučiti osuđenog ratnog zločinca Sakiba Mahmuljina za kojim je raspisana Interpolova potjernica, ukoliko je u toj zemlji.

Bosna i Hercegovina 30.11.2022 | 09:28
Ni potjernica ne garantuje izručenje ratnog zločinca

Stojanović, koji je i najavljivao raspisivanje međunarodne potjernice za Mahmuljinom, istakao je da je pravilo takvo da se ona dostavlja međunarodnim bezbjednosnim agencijama, odnosno svim članicama Interpola.

"Ukoliko se, u jednom trenutku, u bilo kojoj državi koja je potpisnica Interpola, locira ili pronađe lice koje je na potjernici, ulazi se u proceduru njegove ekstradicije", rekao je Stojanović za "Nezavisne novine".

Ali to, dodao je, podrazumijeva određene protokole.

"Prvo, da li je to djelo - djelo po zakonu te države? Pod dva - da li je za to djelo, koje mu se stavlja na teret, nastupila zastara, amnestija ili pomilovanje? Nije. Pod tri - da li je ta presuda zasnovana na kršenju ljudskih prava optuženog? Nije. U konkretnom slučaju, u pitanju je pravosnažna presuda Suda BiH", rekao je Stojanović.

Ako bi Turska došla do Mahmuljina i uhapsila ga, Stojanović kaže da bi bila dužna da ga isporuči BiH.

"Ali, da li postoji volja, da li on možda ima tursko državljanstvo, to ne znamo", istakao je Stojanović.

Srna je ranije uputila turskom Ministarstvu pravosuđa upit da li Turska podržava da u toj zemlji boravi osuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin, koji se nije odazvao pravosuđu u BiH.

Na ovo pitanje iz Turske nisu ogovorili, a u međuvremenu je raspisana crvena Interpolova potjernica za odbjeglim ratnim zločincem.

Iz izvora bliskih Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH Srni je juče potvrđeno da je Interpol raspisao crvenu potjernicu za Mahmuljinom i da za njim tragaju 194 zemlje.

Nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije RBiH Sakib Mahmuljin pravosnažno je osuđen na osam godina zatvora zbog zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine. Umjesto u zatvor, Mahmuljin je napustio BiH i otišao u Tursku. 

(Srna Foto: Srna) 

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Mile

30.11.2022 08:40

Dali ce Vucko izruciti zlocince koji su u Srbiji?

ODGOVORITE
Name

Burke

30.11.2022 08:42

Šta je sa onima koje je sud BiH osudio a oni otišli u Srbiju? Nekoliko je takvih slučajeva

ODGOVORITE
Name

Re

30.11.2022 09:28

I Hrvatsku.

Name

Nisu čista posla

30.11.2022 09:37

E to je neupućeni moj prijatelju već nešto drugo, nešto sasvim drugo, neuporedivo. To je već drugi par opanaka, ne treba miješati babe i žabe bez obzira što se rimuju. Nije to isto, jedni su naši a drugi njihovi, a ima i ono logično pitanje - šta je bliže potkošulja ili košulja, ili pak samo prigrnuti kožun..??

Name

AR

30.11.2022 11:14

Koliko hoces Ne samo nekoliko slucajeva Da bi trazili pravdu za druge treba da pogledamo oko sebe Imamo kako mi to volimo reci specialne odnose sa srbijom znaci ne bi trebao nikakav problem da bude da srbija isporuci sve one koji se kriju tamo a ima ih veliki broj

Name

Ima rješenje

30.11.2022 09:32

Pa ni Argentina nije isporučila Ajhmana, ali je on ipak osvanuo u Izraelskom kazamatu.

ODGOVORITE
Name

Posmatrač

30.11.2022 09:46

Sud je za sve kriv.Ako je neko optužen za zločin ili krivično delo za koje je zaprijecena kazna veća od pet godina on treba da je u pritvoru do izricanja pravosnažne presude i onda se upućuje na izdržavanje kazne.U onom sistemu se nije moglo braniti sa slobode za takva dela i to je bilo ispravno.Neznam zašto on ako je bio prisutan na izricanju presude a morao je nije odmah sproveden u KPZ

ODGOVORITE
Name

re

30.11.2022 16:20

Zato sto ih je dosta blisko sa vrhom neke stranke.

Name

Kosta

30.11.2022 10:40

Ako Turska trazi da se izruče Gulenovci neka i Turska izruči zločince koji se kriju u Turskoj...Ali moguće da su neki Srbi naplatili od stranke sda za slobodu tog zločinca..hoće to..

ODGOVORITE
Name

Re

30.11.2022 13:39

Tako je...Turska trazi, ali ga ne izrucuju...sad se trazi od Turske, pa ne moraju ni oni... U cemu je problem? Srbija ne izrucuje, Hrvatska ne izrucuje, ali Turska mora??? Dajte malo objektivnosti! Ja jesam za izrucenje, ali ne samo iz Turske, nego i iz drugih zemalja...

Name

Dušan

30.11.2022 11:07

Pa g.Stojanoviču šta če mo sa generakomĐukičem prezuđem ratnim zločince koji uživa u BG...Gdje je Savčić......Dajte sjedite sa svim državama u okruženju i donesite zakonda se svi zločinci moraju isporučiti obaveznoNije Švedski sto ovog hoču onog ne dam.

ODGOVORITE
Name

Re

30.11.2022 15:10

Ne piredite žabe i babe. Mahmuljin je zaradio mnogo više, a Savičiću nije dokazana krivica. Po tom ključu bi trebalo osuditi cijeli treći korpus. Mahmuljin je nečovjek, jer kao komandir je morao znati šta čini

Name

Miroslav

30.11.2022 12:21

Bilo pa prošlo, ratni zločinac je na sigurnom, nije on džaba odabrao Tursku da se skloni. Ali tu su oni što su ga pustili da pobegne, njima bi se trebao pozabaviti sud. U nemogućoj tvorevini i tako nema prava ni pravde, tako da kadija, sudija i ratni zločinac mogu biti bezbrižni.

ODGOVORITE
Name

re

30.11.2022 16:23

Zar ono nije letio jednom helikopter RS-a za BG i u istom periodu se javljalo da se u sudnici nije pojavio onaj komandant VRS-a? Koga tu treba istrazivat i kaznit?

Name

Nekad i sad

01.12.2022 09:20

Mislio sam 1990-tih godina daje Justicija samo slepa.Sada se sve vise pitam, da li je ona u medjuvremenu i ogluvila, odustala,odselila,ne radi vise.

ODGOVORITE