Европска комисија истражује забрану извоза дрвета и пелета

Европска комисија (ЕК) преиспитује оправданост одлуке о забрани извоза дрвета и производа од дрвета које су надлежни у БиХ донијели средином јуна ове године, јер сматра да је овим потезом направљен пропуст у Споразуму о стабилизацији и придруживању.

Босна и Херцеговина 30.11.2022 | 08:06
Европска комисија истражује забрану извоза дрвета и пелета

Откривају то у Дирекцији за европске интеграције (ДЕИ) БиХ из које наводе да је два мјесеца од усвајања забране делегацја ЕУ у БиХ тражила консултације, које су одржане 21. септембра.

На њима су присуствовали представници Генералног директората Европске комисије за сусједство и преговоре (ДР НЕАР), Генералног директората Европске комисије за трговину (ДР ТРАДЕ), Делегације ЕЕ у БиХ, Министарства спољне трговине и економских односа, Министарства спољних послова, Мисије БиХ у ЕУ и Дирекције за европске интеграције БиХ.

“Представници Европске комисије указали су на процедуралне пропусте везано за поштивање Споразума о стабилизацији и придруживању, посебно члан 40. Према овом ставу када изузетне и критичне околности које захтијевају тренутно дјеловање онемогућавају претходно обавјештење или разматрање, стране могу почети примјењивати мјере предострожности, потребне за рјешавање ситуације, али су о томе дужне одмах обавијестити другу страну”, наводи се у информацији коју је Дирекција за европске интеграције припремила за сједницу Савјета министара БиХ.

На истом састанку, додају они, од БиХ су тражени статистички подаци и аргументи који оправдавају доношење одлуке о привременој забрани извоза.

Из министарства трговине и економских односа су им образложили проблеме који су узроковали поремећај на тржишту Босне и Херцеговине и критичне нестаишице производа.

“Европска комисија је закључила да ће формални став о оправданости позивања на члан 40 Споразума о стабилизацији и придруживању доставити након што проуче податке који оправдавају доношење Одлуке по тој основи, а које ће им доставити Министарство вањске трговине и економских односа Босне и Херцеговине”, наводи се у информацији ДЕИ БиХ.

Подсјећамо, три мјесеца након усвајања одлуке, надлежни у БиХ су је продужили до 31. јануара наредне године.

Иако је забрана донесена како би се стабилизовало домаће тржиште и смирило “дивљање” цијена, мало ко је осјетио било какве бенефите.

Вриједност извоза пелета, дрвета и производа од дрвета у земље Европске уније мјери се стотинама милиона марака, због чега је разумљива заинтересованост Европске комисије за одлуке које БиХ доноси по овом питању.

(Цапитал Фото: Агенције) 

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

ЕУ

30.11.2022 07:23

Одмах се дигну европски пробисвјети кад је њихово дупе у питању. Ни клипу им не треба дати,нек се смрзну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.11.2022 08:43

Не би било проблема ни забране извоза да наши прлизвођачи нису продавали дрво и пелет у БиХ по европским цијенама а куповали сировину у безцијење. Зарада је била вишеструка. А ето опет нам крива европа. А ми поштењачине познате.

Name

Тако је

30.11.2022 11:02

Перу стањцани у три смјене за све производе које насим градјанима зивот знаце.....

Name

Аска

30.11.2022 11:18

Бурле, Бакир и Цовиц су давно потписали Споразум о стабилизацији и тиме се обавезали да продају насу дједовину и њене ресурсе. Све је јасно ко дан. Продала нас стока!!! Зато их странци и дрзе на власти.

Name

Будимир

30.11.2022 17:39

Дозволити продају сваког произведеног килограма пелетацкоји је настао из сировине набављене из ЕУ Сјећи наше шуме да се грију еу гузце па не иде баш Значи произвођачи докажите порјекло сировине Само овом мјером смањили би цјену пелета за 50% за домаћи конзум

Name

ИГОР

30.11.2022 07:30

МАРШ, ЂУБРАДИ! СЈЕЦИТЕ СВОЈУ ШУМУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сакиб

30.11.2022 18:14

браво друг

Name

Татар

30.11.2022 07:32

Па шта вас брига за нас пелет и извоз дрвета.Овакве ствари су јасан показатељ снаге државе која је код нас равна нули.Невероватно је колико се штете може нанети само једном погрешном реченицом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слава Украјини

30.11.2022 09:28

Колико чланова и чланица твоје шире породице живи и ради код ђубради у Европи? А ок, хоћеш да се и они смрзну...

Name

Аска за Слава У...

30.11.2022 21:27

Нецемо ми да се они смрзну, ми смо њих тамо послали да им за 10 година раскупусају земљу као сто су они насу. Врло брзо бицемо тамо вецина, јер западњаци сви одреда педери. Е онда цемо референдумом да им узмемо добар дио њихових дрзава насталих на пљацки сиромасних народа по Индији, Африци, Балкану итд.

Name

Па

30.11.2022 07:35

наравно, да купују повољно наше дрво а своје шуме чувају! То је легитимно, али ми смо толико глупи да се не знамо организовати и донијети добре одлуке. Зашто нпр. Привредна комора (или ко је задужен) није испитала тржиште на начин да сагледа домаће потребе за пелетом, сви који користимо би дали потребне податке. И онда реферисати Влади која би постигла договор са произв. пелета, - најприје задовољити домаће потребе по реалној цијени за БиХ прилике и кад то задовоље онда им дозволитиу извоз. Све се може ријешити али ми немамо изгледа паметне и искусне људе да то ураде. ДОМАЋЕ ТРЖИШТЕ НИЈЕ ЗАДОВОЉЕНО НЕГО СУ ЉУДИ КОЈИ СУ МОГЛИ ПРЕШЛИ НА ДРУГЕ ЕНЕРГЕНТЕ, НЕ МОЖЕМО МИ ПЛАЋАТИ ПЕЛЕТ КАО ИТАЛИЈАН И НИЈЕМАЦ - СХВАТИТЕ ВИШЕ!!! И сад ће нас ЕК условити са кандидатским статусом уласка у ЕУ и дозволит ће се извоз и опет НИШТА није урађено за нас потрошаче пелета. Кориштење пелета за ложењЕ има вишеструку корист: 1.Користи се све од дрвета осим лишћа и најситнијих гранчица КАО и остатак од резања грађе, дакле чисте се шуме, све се искориштава, 2. Енергетски ефикасно, нема реазања и цијепања дрвета, па не знаш шта ћеш са пиљевином и сл. 3. Еколошка корист, на мој димњак изалзи само водена пара а комшије ме гуше са угљеном, не могу сушити веш и отворири прозор ни на "кант" јер уђе смрад ( оваквим начином Бања Лука ће за 5-7 год бити загађена као Сарајево и Београд). Чим народ крене са нечим добрим ова држава га уништи. Монструозно!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мм

30.11.2022 08:13

Зашто нема пелета на тржишту у продаји?

Name

Нена

30.11.2022 08:38

Шта очекивати од Додика и Владе? Па на власти су толике године, као да се не знамо па се заваравамо

Name

Милош

30.11.2022 09:48

Домаће тржиште није задовољено, наручио сам пелет још нисам добио...

Name

Ми

30.11.2022 12:33

Из РС са оваквим пензијама , немоземо мјесецно купити 2 метра дрва,толико је цијена огрева скоцила, а тек пелет несмијемо ни помислити на такву врсту огрева, боље извозити , лаксе се богатити

Name

Семберац

30.11.2022 07:55

Ма без брикге, ту је Милин "струцњак" Косарац!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално гледано

30.11.2022 07:55

Ја да сам којим случајем произвођач пелета би тужио државу за изгубљену добит и добио бих на суду. Држава жели да будемо у капитализму, а не дозвољава регистрованим субјектима да продају робу купцу који нуди највише новца. Држава купује социјални мир тако што уводи рестрикцију и прави штету произвођачима пелета. Што држава лијепо није купила сав пелет по тржишној цијени и онда у циљу помоћи својим грађанима истима тај пелет није поклонила или продала по цијени коју сама одреди. Овако се направила штета овим правним субјектима. Народ мора да схвати да живимо у капитализму и ако немаш новац онда ниси низашта. Забрана државе да у земљу уђе новац из ЕУ показује сав идиотизам овог система и људи који управљају процесима у овој земљи. Све хајван до хајвана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.11.2022 10:15

Све стоји, али у свим дрзавама се понекад дрзава мора умијесати да застити становниство и да обезбиједи домаце трзисте. Није ни капитализам бас тако црно-бијел. Јер, наси производјаци пелета не користе страну сировину, него насу и обавезни су да обезбиједе насе трзисте прво. У супротном би им онда требало и сировину за производњу наплатити по европским цијенама.

Name

ре Реално гледано

30.11.2022 10:19

Није баш тако, ово је слободно кафанско тумачење. Јесенас су створили вјештачку несташицу чекајући да се отвори тржиште како би вишеструко зарадили. То је кривично дјело и да је правне државе неки произвођачи би замандалили капију.

Name

срецом ниси

30.11.2022 10:34

да те питам-цију суму сијеку пелетари и остали? Мозе ли тај ција је сума поставити неки услов успут, или мозда сут карту дати профитерима(који су сви до једног њихови талдзије)?

Name

Xxy

30.11.2022 11:02

Да има државе,ти неби узимао државну сировину за багателу и остваривао екстра профит.Та иста држава би од наше сировине могла до отвори неколико државних палетара,па народ обезбједила по нормалним цјенама,а потом и остварила екстра профит на оно што извезе,а опет за опште добро свих нас у корит буџета. Што у Њемачкој не купите сировину,па онда одређуј цјену.Имају и остале земљее шуме,али паметно сјеку.своје шуме чувају.

Name

Сyднеy

30.11.2022 08:19

Занимљиво да за пелет и дрвену сировину нису потребни никакви строги услови за извоз у ЕУ као сто је слуцај са млијеком и млијецним производима. Ако несто треба ЕУ онда то има да им продајес и ако и не зелис и ако имас стете од тога а кад зелис да извезес несто цега они имају довољно онда ти тразе 1000 неких услова да испунис да би твој производ могао се продават у њиховим трговинама. Аако им јос зафали и угља има да га копате и продајете њима и ако це тим мозда васе термоелектране стати због недостатка. Има да босна свој угаљ прода термоелектранама у ЕУ а они це ту струју коју произведуизвест у босну ,Додусе струја це бити 10 пута скупља од оне коју производе термоелектране у босни али због обавеза из захтјева за пријем у ЕУ босна је дузна да свим сто има подрзи напредак ЕУ и економија и привреда ЕУ је веци приоритет за босну од властитих интереса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аналитичар

30.11.2022 08:30

Па мора ЕУ притиснути јер штеде своје природне ресурсе и исплати им се куповати и по 1000 еура по тони пелета од нас идиота,а нашим тајкунима зинуло дупе јер продају 5x скупље!!Од свега се прави бизнис да пиљевина и љепило се добро уновчи,а народ је ионако навикао да га јаши ко год стигне било наши било свјетски хоштаплери!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

30.11.2022 08:31

Извозићемо вам шљивовицу, она баш греје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пешо

30.11.2022 08:43

Србија забранила извоз млијека, пшенице и гаса па се европска комисија није огласила. Знаћи да су ово иницирали извозници и произвођаћи пелета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Пешо

30.11.2022 10:20

Баш тако...

Name

055

30.11.2022 09:23

Е фали дрва фали гаса,фалиће још свега,само ви увдите санкције против оних од којих сте лагодно живјели!Распадале су се и дуговјечније и монолитније империје,монархије а ЕУ свјесни сте није ништа од тога...праз је био 1942 и то морате прихватити,те мрачне идеје су сахрањене и узалуд покушавате да оживљавате мртваца...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале

30.11.2022 09:27

Кренути од Стасе Клосарца сто је узео рекет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оооо

30.11.2022 12:26

Јадни ми у Босни, па ми нецемо смјети удахнути зрака колико нам треба, а да претходно неодобри Америка и Европа

Name

Сале

30.11.2022 12:30

У свакој опстини , продајом дрвета и пелета ,бави се пар људи који се богате, постали су милионери, погледајте складисте у Сипову, Медиц и Ковац , оцима се немозе прегледати складисте

Name

Босанац прије свега.

30.11.2022 12:10

Треба се гријати њихова лицемјерна гузицетина. Босанци требају да се смрзавају и плацају јос тарифу за гријање поганим профитерима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

30.11.2022 12:27

Њима треба, хитно да се греју. Свако дрво што се посече, одмах треба дати на трактор, па одмах послати у ЕУ. Њима ће бити зима па се брину, а за нас их и тако није брига. А што им треба наше дрво, и поред ембарга Русима, они од Руса купују преко посредника огромне количине руског гаса. Наша роба, наш дућан, коме хоћу прода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еро

30.11.2022 13:14

Ето шта је ЕУ ,отимач..Отима од нас пелет а због њихових идиотских санкција сви трпе .И сад да ми њима дајемо пелет а наш народ се смрзава..Срам их било ,пљачкаши..Не треба им дати пелет ни зрно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

30.11.2022 18:26

Купите народубпелет па извозите сијеците насе суме с своју цувај те

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ста онда?

01.12.2022 00:00

И ста це бити кад истрази?

ОДГОВОРИТЕ