Ако Бајден не попусти, чека нас трговачки рат

Ово седмична посјета предсједника Француске, Емануела Макрона предсједнику Бајдену има циљеве. Француз жели знати може ли Бајден понудити јефтинији гас и европски приступ обилатом програму америчких субвенција за зелене индустрије.

Свијет 29.11.2022 | 22:06
Ако Бајден не попусти, чека нас трговачки рат

Ако Бајден то не може омогућити и ако по том питању не смије попустити, трансатлантски трговачки биће више-мање неизбјежан.

Овоседмична посјета француског предсједника Мацрона Вашингтону изгледа као посљедњи велики дипломатски гала догађај на којем би Европа могла увјерити Бајдена да избјегне трговачки рат с Европском унијом.

Макрон ће добити своју церемонију, смокинг, уживајући у свој помпи "посттрамповске" државне посјете Вашингтону, али испод све те буке егзистира врло јасна листа жеља које мора уручити америчком предсједнику.

Аргумент из европског табора је да Америка мора показати већу солидарност с Европом која носи економски терет кризе у Украјини. Осим чињенице што су цијене енергената далеко више од оних у САД-у, Европљане љути што ће вашингтонски пакет субвенција одвући улагања из Европе. Велике нације које производе аутомобиле попут Француске и Њемачке бијесне су јер ће амерички Закон о смањењу инфлацију афирмисати, сматрају, потенцијално незаконите подстицаје за куповину тамошњих електричних возила.

У позадини растуће фрустрације да Америка профитира од рата, Макрон је већ оптужио САД за "агресиван" протекционистички приступ и "непријатељске" цијене гаса.

"Бајден мора узети у обзир шта ће се догодити након рата у Украјини. Европска унија сноси највећи терет санкција", прича за "Политицо" један званичник из Јелисејске палате. "Постоји ризик да ће се неравнотежа погоршати јер ЕУ плаћа више цијене енергије, а САД предузима мјере за подстицање улагања у индустрију."

Кључни напредак који Макрон хоће остварити јест да и европски савезници уговорима могу добити иста права о субвенцијама као америчке, канадске и мексичке компаније. С плином ће бити теже јер цијену одређује тржиште, али из Париза поручују да Бајден има низ "опција" и када је о томе ријеч.

Хоће ли Американци - чија равнодушност према европским невољама не пролази незапажено - сада наједном уважити поруке које се чују из Париза, није сигурно.

(Новости  Фото: АП)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ста тразили то добили

29.11.2022 21:19

Моји Европљани кад нисте знали нек немате. Амери су вас навукли на танак лед. Показали сте да вам глава слузи само за сисање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.11.2022 11:11

Гломазна, трома и неефикасна ЕУ са бирократијом у Бриселу. То што су Њемачка и Француска профитирале од заједнице сад могу заборавити.

Name

051

29.11.2022 22:13

Европљани, дебили, када цете сконтати да америма никада неце бити по вољи јака Европа. Нароцито не јака Њемацка!!! Не могу да вјерујем да европске земље тако јадно клеце пред Америком и дозвољавају јој да их систематски унистава, униставајуци њихову економију, енергетски систем...јадно да јадније не мозе бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све лосе долази из Америке

30.11.2022 03:35

Па све је ово Америка и закухала. Она ни једног момента није престала трговати са Русијом. Њој је циље да ослаби ЕУ и Русију да да могла да зарадјује паре уцјењијуци ЕУ изигравајуци свјетског агента. Имају они једну изреку : рат је добар али не у насој куци. И тако они раде од постанка . Оно мало правих Американаца сто је остало стрпалли су у резервате а сва остала поган води ту проклету земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

клепац

30.11.2022 06:10

Опет је боље у ЕУ 10 пута него у Русији. не умиремо изнендним сртима као Путинови сараднци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нена

30.11.2022 15:16

Убијају их ради богатства и послова које воде

Name

АКО

30.11.2022 06:45

И,треба да плаћате цех својих глупости,кад сте трчкарали за Америком као вјерно куће!Да сте имали зрно мозга,не би себе довели у ситуацију БЕЗИЗЛАЗА,за једно велико ништа.Још кад се грађани покрену с протестима,једино вас може спасити,да бјежите,ако будете имали среће,само,не знам гдје.Срећно на путу ка амбису!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој

30.11.2022 06:56

Цар је го.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

30.11.2022 07:09

ЗАИСТА. ШТА УРАДИ ЕВРОПА СЕБИ. НАЈСТАРИЈИ КОНТИНЕНТ. ТРЕБАЛО БИ И НАЈПАМЕТНИЈИ. КОЈИ ШТЕТУ ЦИЈЕЛОМ СВИЈЕТУ, ЗАТО ШТО НЕ МИСЛЕ СВОЈОМ ГЛАВОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

30.11.2022 12:55

А што би вам дао, колико ви хоћете? Водите распамећену политику, па имате последице. Дедица води бригу о својој држави, а ви о чему и о коме водите бригу? Осим тога, купујете гас од Руса преко посредника, газите своје одлуке о ембаргу, увалили сте се у зло, па сад очекујете да вас дедица помогне, спаси. У неко догледно време због ваше распамећене политике, може вам се десити да вас улица развласти, отера са власти. Понекад ми се чини, да онај надрогирани глумац управља са вашом памети? Саберите се ако знате и можете.

ОДГОВОРИТЕ