Ako Bajden ne popusti, čeka nas trgovački rat

Ovo sedmična posjeta predsjednika Francuske, Emanuela Makrona predsjedniku Bajdenu ima ciljeve. Francuz želi znati može li Bajden ponuditi jeftiniji gas i evropski pristup obilatom programu američkih subvencija za zelene industrije.

Svijet 29.11.2022 | 22:06
Ako Bajden ne popusti, čeka nas trgovački rat

Ako Bajden to ne može omogućiti i ako po tom pitanju ne smije popustiti, transatlantski trgovački biće više-manje neizbježan.

Ovosedmična posjeta francuskog predsjednika Macrona Vašingtonu izgleda kao posljednji veliki diplomatski gala događaj na kojem bi Evropa mogla uvjeriti Bajdena da izbjegne trgovački rat s Evropskom unijom.

Makron će dobiti svoju ceremoniju, smoking, uživajući u svoj pompi "posttrampovske" državne posjete Vašingtonu, ali ispod sve te buke egzistira vrlo jasna lista želja koje mora uručiti američkom predsjedniku.

Argument iz evropskog tabora je da Amerika mora pokazati veću solidarnost s Evropom koja nosi ekonomski teret krize u Ukrajini. Osim činjenice što su cijene energenata daleko više od onih u SAD-u, Evropljane ljuti što će vašingtonski paket subvencija odvući ulaganja iz Evrope. Velike nacije koje proizvode automobile poput Francuske i Njemačke bijesne su jer će američki Zakon o smanjenju inflaciju afirmisati, smatraju, potencijalno nezakonite podsticaje za kupovinu tamošnjih električnih vozila.

U pozadini rastuće frustracije da Amerika profitira od rata, Makron je već optužio SAD za "agresivan" protekcionistički pristup i "neprijateljske" cijene gasa.

"Bajden mora uzeti u obzir šta će se dogoditi nakon rata u Ukrajini. Evropska unija snosi najveći teret sankcija", priča za "Politico" jedan zvaničnik iz Jelisejske palate. "Postoji rizik da će se neravnoteža pogoršati jer EU plaća više cijene energije, a SAD preduzima mjere za podsticanje ulaganja u industriju."

Ključni napredak koji Makron hoće ostvariti jest da i evropski saveznici ugovorima mogu dobiti ista prava o subvencijama kao američke, kanadske i meksičke kompanije. S plinom će biti teže jer cijenu određuje tržište, ali iz Pariza poručuju da Bajden ima niz "opcija" i kada je o tome riječ.

Hoće li Amerikanci - čija ravnodušnost prema evropskim nevoljama ne prolazi nezapaženo - sada najednom uvažiti poruke koje se čuju iz Pariza, nije sigurno.

(Novosti  Foto: AP)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Sta trazili to dobili

29.11.2022 21:19

Moji Evropljani kad niste znali nek nemate. Ameri su vas navukli na tanak led. Pokazali ste da vam glava sluzi samo za sisanje.

ODGOVORITE
Name

Re

30.11.2022 11:11

Glomazna, troma i neefikasna EU sa birokratijom u Briselu. To što su Njemačka i Francuska profitirale od zajednice sad mogu zaboraviti.

Name

051

29.11.2022 22:13

Evropljani, debili, kada cete skontati da amerima nikada nece biti po volji jaka Evropa. Narocito ne jaka Njemacka!!! Ne mogu da vjerujem da evropske zemlje tako jadno klece pred Amerikom i dozvoljavaju joj da ih sistematski unistava, unistavajuci njihovu ekonomiju, energetski sistem...jadno da jadnije ne moze biti.

ODGOVORITE
Name

Sve lose dolazi iz Amerike

30.11.2022 03:35

Pa sve je ovo Amerika i zakuhala. Ona ni jednog momenta nije prestala trgovati sa Rusijom. Njoj je cilje da oslabi EU i Rusiju da da mogla da zaradjuje pare ucjenjijuci EU izigravajuci svjetskog agenta. Imaju oni jednu izreku : rat je dobar ali ne u nasoj kuci. I tako oni rade od postanka . Ono malo pravih Amerikanaca sto je ostalo strpalli su u rezervate a sva ostala pogan vodi tu prokletu zemlju.

ODGOVORITE
Name

klepac

30.11.2022 06:10

Opet je bolje u EU 10 puta nego u Rusiji. ne umiremo iznendnim srtima kao Putinovi saradnci.

ODGOVORITE
Name

Nena

30.11.2022 15:16

Ubijaju ih radi bogatstva i poslova koje vode

Name

AKO

30.11.2022 06:45

I,treba da plaćate ceh svojih gluposti,kad ste trčkarali za Amerikom kao vjerno kuće!Da ste imali zrno mozga,ne bi sebe doveli u situaciju BEZIZLAZA,za jedno veliko ništa.Još kad se građani pokrenu s protestima,jedino vas može spasiti,da bježite,ako budete imali sreće,samo,ne znam gdje.Srećno na putu ka ambisu!!!

ODGOVORITE
Name

Joj

30.11.2022 06:56

Car je go.

ODGOVORITE
Name

+

30.11.2022 07:09

ZAISTA. ŠTA URADI EVROPA SEBI. NAJSTARIJI KONTINENT. TREBALO BI I NAJPAMETNIJI. KOJI ŠTETU CIJELOM SVIJETU, ZATO ŠTO NE MISLE SVOJOM GLAVOM.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

30.11.2022 12:55

A što bi vam dao, koliko vi hoćete? Vodite raspamećenu politiku, pa imate posledice. Dedica vodi brigu o svojoj državi, a vi o čemu i o kome vodite brigu? Osim toga, kupujete gas od Rusa preko posrednika, gazite svoje odluke o embargu, uvalili ste se u zlo, pa sad očekujete da vas dedica pomogne, spasi. U neko dogledno vreme zbog vaše raspamećene politike, može vam se desiti da vas ulica razvlasti, otera sa vlasti. Ponekad mi se čini, da onaj nadrogirani glumac upravlja sa vašom pameti? Saberite se ako znate i možete.

ODGOVORITE