Први пут средства у буџету за бројне нове инвестиције

Напомиње да и ребаланс и нацрт буџета за наредну годину доносе бројне важне пројекте, али и обавезу сервисирања наслијеђених вишемилионских дуговања ЈП „Аквана“ и давања неопходних за функционисање Градског олимпијског базена.

Република Српска 29.11.2022 | 13:13
Први пут средства у буџету за бројне нове инвестиције

Обнова куће Милановића, потпуно уређење обала Врбаса од Зеленог до Градског моста, уређење шеталишта у Чесми, као и простора са термалним водама у Српским Топлицама, те изградња Централног спомен обиљежја погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, само су неки од инвестиција које су предвиђене нацртима ребаланса, односно буџета града за 2023. годину.

-Први пут међу важним пројектима у ребалансу и нацрту буџета планирана су средства за ове пројекте – казао је градоначелник Драшко Станивуковић.

Нацрти оба ова важна документа предложена су за дневни ред 18. сједнице градског парламента заказане за 8. децембар, а градоначелник истиче да је неопходно да буду и донесени.

-Ако се то не деси, скупштинска већина води Бању Луку у привремено финансирање – нагласио је градоначелник.

Напомиње да и ребаланс и нацрт буџета за наредну годину доносе бројне важне пројекте, али и обавезу сервисирања наслијеђених вишемилионских дуговања ЈП „Аквана“ и давања неопходних за функционисање Градског олимпијског базена.

-Морамо да обновимо машине, уређаје и пумпе на Градском олимпијском базену и све друго што није рађено десет година. Хоћемо и да отворимо врата комплекса „Акване“ грађанима и да им ставимо на располагање стазе за трчање и рекреацију, дјечије игралиште, угоститељске и друге садржаје и током зимских мјесеци када не раде отворени базени – навео је он.

Град Бања Лука, према његовим ријечима, након урађене нове плаже у Српским Топлицама жели да иде и даље ка ријеци Врбас.

-Уредићемо и друге обале Врбаса, попут оне од Зеленог до Градског моста, и то са неколико терена за одбојку, рукомет и фудбал на пијеску, радионица за дајаке, угоститељским садражајима, теретаном на отвореном. За те активности нам је потребно око 700.000 КМ – казао је градоначелник.

Уз овај пројекат, нацрт буџета за наредну годину предвиђа и уређење бања са термалном водом у Српским Топлицама, трим стазе и шеталишта од постојећег до будућег моста у Чесми, те први пут средства за изградњу подземних контејнера, рециклажна дворишта, скејт парк, видиковац на Бањ брду и др.

- Ускоро ћемо представити и пројекат новог хотела у центру града са 22 спрата, 100 метара висине, вриједности до 70 милиона КМ и са пет звјездица, који ће промијенити изглед нашег града – најавио је градоначелник на сајту Градске управе.

Бања Лука са прољећа креће и са новинама у саобраћају попут реализације новог концепта саобраћаја у центру града, који предвиђа нову једносмјерну улицу, са три километра бициклистичких стаза, тракама за аутобусе, такси возила…

-Са прољећа је предвиђена и реализација пројеката за интегрисани саобраћај и нова шеталишта у центру града, према којем би Гајева, Српска и улица поред хотела „Видовић“ биле претворене у шеталишта. Радићемо и мост у Доцу, али потребна нам је подршка – казао је градоначелник.

Нацрт буџета предвиђа и градњу спортске дворане уз нову школу у Ади, мултифункционалну дворану на Лаушу, љетну позорницу уз Правни и Еконсмки факултет, освјетљење и уређење Кастела…

-Све су то пројекти на које се дуго чека, а које је спремна да реализује ова Градска управа. Све смо припремили. Ово је Бања Лука о којој ја причам, Бања Лука 2024. године. Ово нису снови, ово је све усвојено кроз наше стратешке документе, али је важно да нас неко у томе не зауставља – поручио је градоначелник Станивуковић.

(БН Фото: ГУ) 

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Реално

29.11.2022 12:33

Драшко већ започео кампању, Додик га већ заразио својом политиком , уствари сви су добри док не побиједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјуро

29.11.2022 15:37

Бурле му одврнуо славину, провидно је али до следецих избора па нека иде код бурле.

Name

Знај

29.11.2022 22:46

Ето нема Бања Лука довољно хотела за разуздане и бахате богаташе и богаташице, да се сликају и тамо вампирски ординирају, оргијају. Бања Лука је постала пројект неких који не знају шта ће са собом, па граде зградурину од 22 спрата. Некад си волонирао у јавној кухињи и био свјестан И савјестан, а сада као заслијепљен, зачаран. Баш си нашао на шта да трошиш новац који као да је из твог џепа. Боље би вам било да научите како да се понашате, купите наочале и двоглед, па поправите шта не ваља. Асфалт се распада кроз Бања Луку,пуни рупа, закрпа, улице су пуне воде, шахтови закрчени када пада киша и дјеца не могу прићи школи јер је с обе стране пјешачког водурина. Ето само то - не може то?! А ви би базен, Аквену, хотел од 22 спрата, срам вас било!

Name

Знај

30.11.2022 08:53

Треба ГРАЂАНИ да вас зауставе! Ко тебе савјетује, ко је одговоран за ове пројекте које би радио усред Бања Луке??? Како те није срамота мислити на градњу хотела са 5 звјездица од 22 спрата! Усред пропалог трга и оне оронуле Боске. Ти си се први противио Делти и сликао, снимао све пропусте, а они на силу завршавали радове и отворили незавршено! Ишао си кидати асфалт, сликати саобраћајне знакове крај пута, уске тротоаре којим се нису могли мимоићи колица и цијеви подземне кроз које су људи пролазили на другу страну, на улицу, снимао си по Паприковцу и металској школи??? Да ли сте поправили то што си гледао, видио да не ваља, јесте ли??? Кажи!

Name

Игор - Бања Лука

29.11.2022 12:33

Још да нам се ријешити овог градоначелника. Можете мислити колика је била жеља да се ријешимо СНСД-а када смо дали гласове човијеку са посебним потребама. Каква грешка јер његово понашање је срамота за све нас. Па он је чак и купио наочале да испадне паметнији. Изгледа да нико ко имало држи до достојанства неће да се бави политиком јер је то велики глиб

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

29.11.2022 12:56

Сазето и јасно.

Name

Ре

29.11.2022 13:28

Јос двије године цемо га трпјети. Онда ћао.

Name

Амбасадор

29.11.2022 13:44

Још 2 године па га раздужити,нека иде обилазити манастире. Мали страшно воли паметовати а ни факултет није у стању завршити

Name

Луле

29.11.2022 13:46

Игоре, прескочио си терапију. Пожур док није касно.

Name

Игор за Луле

29.11.2022 19:00

Дохвати се фруле хахахаахха

Name

ре Игор - Бања Лука

29.11.2022 20:33

Радојицицу, врати се! Све ти опрастамо, а опрости и ти нама сто за овага гласасмо.

Name

Да али

29.11.2022 12:37

Гдје ти је обнова топловодне мрезе и изградња додатних капацитета. Градјани се смрзавају а ти раздузујес паре на уредјење обале Врбаса. И теби цемо ускоро видјети ледја као и оном прије тебе. Неспособњаковици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

29.11.2022 12:57

Свака част за коментар.

Name

РеДали

29.11.2022 13:12

Драско је давни дана ,хтјео да изврси реконструкцију топлане, али одборници нису прихватили, умјесто да критикујете одборнике, ви на Драска, како год да Драско је за развој и за инвестиције БЛ

Name

Ре

29.11.2022 12:41

Има ли ту мали бурле новаца за све пензионере у БЛ за безплатне карте за који смо ти дали глас да будеш главни у општини БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

29.11.2022 12:55

Само се сагни пред болесним вођом и све ће бити завршено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПДП

29.11.2022 13:12

Браво Драско...само напријед!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

29.11.2022 13:15

СВЕ БИ БИЛО ОК ДА СЕ ОНИ ГРОХОТОМ НЕ СМИЈУ ПРИЈЕ СКУПСТИНЕ.ОДВРАТНО ЈЕ ГЛЕДАТИ.ПИТАМО СЕ СТА ЈЕ СМИЈЕСНО.ТУ НЕМА ОЗБИЉНОСТИ.ТОЛИКО СУ СВЕ ТЕМЕ ВРЛО ОЗБИЉНЕ ДА ИХ ЈЕ РУЗНО ВИДЈЕТИ КОЛИКО СЕ ИГРАЈУ И ГРОХОТОМ СМИЈУ.СНИМАЈТЕ ДА СЕ ВИДИ.СВЕ СУ ТО ГЛУМАТОРИ АЛИ ЗА СВОЈЕ ДЗЕПОВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подршка

29.11.2022 13:20

Подршка Драшковој парламентарној групи за снажну Бањалуку и Републику Српску

ОДГОВОРИТЕ
Name

Томо

29.11.2022 13:55

Драско се промијенио у односу према резиму, нетреба осудјивати ко зна ста иза тога стоји, углавном бори се ради

Name

Бањалучанин

29.11.2022 13:48

Чини се да Бањалука захваљујући Влади РС улази у највећи инвестициони циклус у историји а заузврат Драшкова група ће бити стуб нових односа на политичкој сцени државе у којој опозиција неће бити опозиција народу и институцијама Српске и подржаће сваки вето као и промјену Устава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.11.2022 15:04

Не мозе он то. Нема тај капацитет И никад неце моци. Мали Бурле, неко добро реце.

Name

Мали Нарцис

29.11.2022 22:37

И Тебе сам сит,?? Што си ДОБАЦИО, добацио,, то ти је све, НЕДОНОШЧЕ, Јаши ДОРУ, Па иди по дрва, никад од Тебе мали нема ништа обични НАИВНИ умишљени Педерчић. ? ? ?. Горици на Курс па ако положиш јави се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бела ладја

30.11.2022 00:35

Хотел с 22 спрата у БЛ?? У поцетку сам мислио да је неки виц, па сам морао поново процитати. Јел` то Бања Лука постала милионска метропола, која је туристицки надмасила Париз, а нама нико није јавио? Јбт, па ово је постало горе од С. Кореје. И код њих у центру главног града стоји незаврсена хотелцина, док народ цркава од глади. С тим сто Пјонгјанг има преко 2 милиона становника а БЛ мозес преписати уздуз и попријеко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е јбг

30.11.2022 21:23

Е јеби га, мали је изгледа уцијењен снимком. Досао крај прије него поцетак. Лака му земља!

ОДГОВОРИТЕ