Prvi put sredstva u budžetu za brojne nove investicije

Napominje da i rebalans i nacrt budžeta za narednu godinu donose brojne važne projekte, ali i obavezu servisiranja naslijeđenih višemilionskih dugovanja JP „Akvana“ i davanja neophodnih za funkcionisanje Gradskog olimpijskog bazena.

Republika Srpska 29.11.2022 | 13:13
Prvi put sredstva u budžetu za brojne nove investicije

Obnova kuće Milanovića, potpuno uređenje obala Vrbasa od Zelenog do Gradskog mosta, uređenje šetališta u Česmi, kao i prostora sa termalnim vodama u Srpskim Toplicama, te izgradnja Centralnog spomen obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, samo su neki od investicija koje su predviđene nacrtima rebalansa, odnosno budžeta grada za 2023. godinu.

-Prvi put među važnim projektima u rebalansu i nacrtu budžeta planirana su sredstva za ove projekte – kazao je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Nacrti oba ova važna dokumenta predložena su za dnevni red 18. sjednice gradskog parlamenta zakazane za 8. decembar, a gradonačelnik ističe da je neophodno da budu i doneseni.

-Ako se to ne desi, skupštinska većina vodi Banju Luku u privremeno finansiranje – naglasio je gradonačelnik.

Napominje da i rebalans i nacrt budžeta za narednu godinu donose brojne važne projekte, ali i obavezu servisiranja naslijeđenih višemilionskih dugovanja JP „Akvana“ i davanja neophodnih za funkcionisanje Gradskog olimpijskog bazena.

-Moramo da obnovimo mašine, uređaje i pumpe na Gradskom olimpijskom bazenu i sve drugo što nije rađeno deset godina. Hoćemo i da otvorimo vrata kompleksa „Akvane“ građanima i da im stavimo na raspolaganje staze za trčanje i rekreaciju, dječije igralište, ugostiteljske i druge sadržaje i tokom zimskih mjeseci kada ne rade otvoreni bazeni – naveo je on.

Grad Banja Luka, prema njegovim riječima, nakon urađene nove plaže u Srpskim Toplicama želi da ide i dalje ka rijeci Vrbas.

-Uredićemo i druge obale Vrbasa, poput one od Zelenog do Gradskog mosta, i to sa nekoliko terena za odbojku, rukomet i fudbal na pijesku, radionica za dajake, ugostiteljskim sadražajima, teretanom na otvorenom. Za te aktivnosti nam je potrebno oko 700.000 KM – kazao je gradonačelnik.

Uz ovaj projekat, nacrt budžeta za narednu godinu predviđa i uređenje banja sa termalnom vodom u Srpskim Toplicama, trim staze i šetališta od postojećeg do budućeg mosta u Česmi, te prvi put sredstva za izgradnju podzemnih kontejnera, reciklažna dvorišta, skejt park, vidikovac na Banj brdu i dr.

- Uskoro ćemo predstaviti i projekat novog hotela u centru grada sa 22 sprata, 100 metara visine, vrijednosti do 70 miliona KM i sa pet zvjezdica, koji će promijeniti izgled našeg grada – najavio je gradonačelnik na sajtu Gradske uprave.

Banja Luka sa proljeća kreće i sa novinama u saobraćaju poput realizacije novog koncepta saobraćaja u centru grada, koji predviđa novu jednosmjernu ulicu, sa tri kilometra biciklističkih staza, trakama za autobuse, taksi vozila…

-Sa proljeća je predviđena i realizacija projekata za integrisani saobraćaj i nova šetališta u centru grada, prema kojem bi Gajeva, Srpska i ulica pored hotela „Vidović“ bile pretvorene u šetališta. Radićemo i most u Docu, ali potrebna nam je podrška – kazao je gradonačelnik.

Nacrt budžeta predviđa i gradnju sportske dvorane uz novu školu u Adi, multifunkcionalnu dvoranu na Laušu, ljetnu pozornicu uz Pravni i Ekonsmki fakultet, osvjetljenje i uređenje Kastela…

-Sve su to projekti na koje se dugo čeka, a koje je spremna da realizuje ova Gradska uprava. Sve smo pripremili. Ovo je Banja Luka o kojoj ja pričam, Banja Luka 2024. godine. Ovo nisu snovi, ovo je sve usvojeno kroz naše strateške dokumente, ali je važno da nas neko u tome ne zaustavlja – poručio je gradonačelnik Stanivuković.

(BN Foto: GU) 

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Realno

29.11.2022 12:33

Draško već započeo kampanju, Dodik ga već zarazio svojom politikom , ustvari svi su dobri dok ne pobijede.

ODGOVORITE
Name

djuro

29.11.2022 15:37

Burle mu odvrnuo slavinu, providno je ali do sledecih izbora pa neka ide kod burle.

Name

Znaj

29.11.2022 22:46

Eto nema Banja Luka dovoljno hotela za razuzdane i bahate bogataše i bogatašice, da se slikaju i tamo vampirski ordiniraju, orgijaju. Banja Luka je postala projekt nekih koji ne znaju šta će sa sobom, pa grade zgradurinu od 22 sprata. Nekad si volonirao u javnoj kuhinji i bio svjestan I savjestan, a sada kao zaslijepljen, začaran. Baš si našao na šta da trošiš novac koji kao da je iz tvog džepa. Bolje bi vam bilo da naučite kako da se ponašate, kupite naočale i dvogled, pa popravite šta ne valja. Asfalt se raspada kroz Banja Luku,puni rupa, zakrpa, ulice su pune vode, šahtovi zakrčeni kada pada kiša i djeca ne mogu prići školi jer je s obe strane pješačkog vodurina. Eto samo to - ne može to?! A vi bi bazen, Akvenu, hotel od 22 sprata, sram vas bilo!

Name

Znaj

30.11.2022 08:53

Treba GRAĐANI da vas zaustave! Ko tebe savjetuje, ko je odgovoran za ove projekte koje bi radio usred Banja Luke??? Kako te nije sramota misliti na gradnju hotela sa 5 zvjezdica od 22 sprata! Usred propalog trga i one oronule Boske. Ti si se prvi protivio Delti i slikao, snimao sve propuste, a oni na silu završavali radove i otvorili nezavršeno! Išao si kidati asfalt, slikati saobraćajne znakove kraj puta, uske trotoare kojim se nisu mogli mimoići kolica i cijevi podzemne kroz koje su ljudi prolazili na drugu stranu, na ulicu, snimao si po Paprikovcu i metalskoj školi??? Da li ste popravili to što si gledao, vidio da ne valja, jeste li??? Kaži!

Name

Igor - Banja Luka

29.11.2022 12:33

Još da nam se riješiti ovog gradonačelnika. Možete misliti kolika je bila želja da se riješimo SNSD-a kada smo dali glasove čovijeku sa posebnim potrebama. Kakva greška jer njegovo ponašanje je sramota za sve nas. Pa on je čak i kupio naočale da ispadne pametniji. Izgleda da niko ko imalo drži do dostojanstva neće da se bavi politikom jer je to veliki glib

ODGOVORITE
Name

Bravo

29.11.2022 12:56

Sazeto i jasno.

Name

Re

29.11.2022 13:28

Jos dvije godine cemo ga trpjeti. Onda ćao.

Name

Ambasador

29.11.2022 13:44

Još 2 godine pa ga razdužiti,neka ide obilaziti manastire. Mali strašno voli pametovati a ni fakultet nije u stanju završiti

Name

Lule

29.11.2022 13:46

Igore, preskočio si terapiju. Požur dok nije kasno.

Name

Igor za Lule

29.11.2022 19:00

Dohvati se frule hahahaahha

Name

re Igor - Banja Luka

29.11.2022 20:33

Radojicicu, vrati se! Sve ti oprastamo, a oprosti i ti nama sto za ovaga glasasmo.

Name

Da ali

29.11.2022 12:37

Gdje ti je obnova toplovodne mreze i izgradnja dodatnih kapaciteta. Gradjani se smrzavaju a ti razduzujes pare na uredjenje obale Vrbasa. I tebi cemo uskoro vidjeti ledja kao i onom prije tebe. Nesposobnjakovici.

ODGOVORITE
Name

Goran

29.11.2022 12:57

Svaka čast za komentar.

Name

ReDali

29.11.2022 13:12

Drasko je davni dana ,htjeo da izvrsi rekonstrukciju toplane, ali odbornici nisu prihvatili, umjesto da kritikujete odbornike, vi na Draska, kako god da Drasko je za razvoj i za investicije BL

Name

Re

29.11.2022 12:41

Ima li tu mali burle novaca za sve penzionere u BL za bezplatne karte za koji smo ti dali glas da budeš glavni u opštini BL.

ODGOVORITE
Name

Petar

29.11.2022 12:55

Samo se sagni pred bolesnim vođom i sve će biti završeno.

ODGOVORITE
Name

PDP

29.11.2022 13:12

Bravo Drasko...samo naprijed!

ODGOVORITE
Name

BOBA

29.11.2022 13:15

SVE BI BILO OK DA SE ONI GROHOTOM NE SMIJU PRIJE SKUPSTINE.ODVRATNO JE GLEDATI.PITAMO SE STA JE SMIJESNO.TU NEMA OZBILJNOSTI.TOLIKO SU SVE TEME VRLO OZBILJNE DA IH JE RUZNO VIDJETI KOLIKO SE IGRAJU I GROHOTOM SMIJU.SNIMAJTE DA SE VIDI.SVE SU TO GLUMATORI ALI ZA SVOJE DZEPOVE.

ODGOVORITE
Name

Podrška

29.11.2022 13:20

Podrška Draškovoj parlamentarnoj grupi za snažnu Banjaluku i Republiku Srpsku

ODGOVORITE
Name

Tomo

29.11.2022 13:55

Drasko se promijenio u odnosu prema rezimu, netreba osudjivati ko zna sta iza toga stoji, uglavnom bori se radi

Name

Banjalučanin

29.11.2022 13:48

Čini se da Banjaluka zahvaljujući Vladi RS ulazi u najveći investicioni ciklus u istoriji a zauzvrat Draškova grupa će biti stub novih odnosa na političkoj sceni države u kojoj opozicija neće biti opozicija narodu i institucijama Srpske i podržaće svaki veto kao i promjenu Ustava

ODGOVORITE
Name

Re

29.11.2022 15:04

Ne moze on to. Nema taj kapacitet I nikad nece moci. Mali Burle, neko dobro rece.

Name

Mali Narcis

29.11.2022 22:37

I Tebe sam sit,?? Što si DOBACIO, dobacio,, to ti je sve, NEDONOŠČE, Jaši DORU, Pa idi po drva, nikad od Tebe mali nema ništa obični NAIVNI umišljeni Pederčić. ? ? ?. Gorici na Kurs pa ako položiš javi se.

ODGOVORITE
Name

Bela ladja

30.11.2022 00:35

Hotel s 22 sprata u BL?? U pocetku sam mislio da je neki vic, pa sam morao ponovo procitati. Jel` to Banja Luka postala milionska metropola, koja je turisticki nadmasila Pariz, a nama niko nije javio? Jbt, pa ovo je postalo gore od S. Koreje. I kod njih u centru glavnog grada stoji nezavrsena hotelcina, dok narod crkava od gladi. S tim sto Pjongjang ima preko 2 miliona stanovnika a BL mozes prepisati uzduz i poprijeko.

ODGOVORITE
Name

E jbg

30.11.2022 21:23

E jebi ga, mali je izgleda ucijenjen snimkom. Dosao kraj prije nego pocetak. Laka mu zemlja!

ODGOVORITE