Реформа инспекције годинама на чекању

На реформу инспекције чека се од 2017. године, када је Влада прихватила примједбе пословне заједнице на рад инспекција Републике Српске и захтјев да се спроведе реформа, што је резултирало доношењем Закона о инспекцијама. Међутим, изгледа да ни то није било довољно да реформа буде у потпуности проведена.

Република Српска 26.11.2022 | 19:51
Реформа инспекције годинама на чекању

Пужевим кораком одвија се реформа инспекције у Српској, па остаје могућност корупције, али и произвољног тумачења одредби, све у зависности од тога која вас инспекција контролише – републичка, или локална.

Да би се ове инспекције сјединиле потребна је имплементација Закона, донесеног у Народној скупштини још 2020. године. Али, све што је од тада урађено јесте да је усвојена нова систематизација. У Инспекторату спорост и даље правдају пандемијом. 

„Закон о инспекцијама РС је ступио на снагу у марту 2020. године, међутим сама имплементација Закона је одгођена због појаве Корона вируса и проглашења ванредне ситуације, односно ванредног стања касније. У оквиру реформског процеса предвиђено је преузимање инспектора рада који послове инспекцијског надзора обављају на нивоу јединица локалне самоуправе, као и обавеза јединица локалне самоуправе да обезбиједи претпоставке за раду у Инспекцијском информационом систему“, наводи се у одговору Инспектората.

Због летаргичног процеса реформе, проблеми послодаваца и даље трају. Главни захтјев је интеграција локалне у републичку инспекцију. Послодавци истичу да је неопходно да Инспекторат и Пореска управа буду у спрези.

„Тумачење различито прописа од стране републичке инспекције и локалне инспекције представља кључни проблем и то урушава интегритет и Инспектората, на неки начин и државне службе. Тако да у суштини сматрамо да је сасвим реално да у кратком року да дођемо до реформе у том смислу и неприхватљивим сматрамо одговор да нема материјалних услова и финансијских да се изврши трансформација у републичку инспекцију. Сматрамо да је потребно у неком краћем периоду смањити на најмању могућу мјеру политички утицај на Инспекторат, с друге стране дигитализовати скоро све процедуре и на тај начин ћемо доћи у позицију да убрзамо  реформу набитнијих институција у нашем систему“, каже директор Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Аћић.

Због спорости процеса, шансе за коруптивне радње су веће, објашњавају из невладине организације Транспаренцy Интернационал. А због нефункционалног система, различито тумачење норми угрожава пословање. Проблем представља и преклапање надлежности. 

„Тако да може доћи до дуплих или вишеструких инспекцијских надзора, што опет оставља простора за разне коруптивне радње, будући да се инспекције могу користити и као средство притиска над субјектима надзора, тако да вишеструким инспекцијама се нараво могу притискати одређени субјекти, али инспектори то могу да злоупотребљавају на начин да када је био већ инспекцијски надзор да поновним инспекцијским надзором да за себе захтијевају одређену материјалну или неку другу добит“ кажу из Транспаренцy Интернационала

Успорена реформа инспекција показује недостатак воље Владе и Инспектората за побољшањем стања у овој области, кажу из Транспаренцy Интернационала. Истичу да постоји још много начина за унапређење рада инспекција. 

„У првом реду у правној заштити, будући да жалбе могу подносити само субјекти надзора, не могу пријавиоци, односно иницијатори, који имају дакле нека друга сазнања, не могу уопште да се жале на инспекцијске налазе. Такође не постоји ни неки независан орган коме би се могло жалити, који би одлучивао даскле даље о жалбама, тако да су инспектори у свом дјеловању, иако су наравно веома независни, веома заштићени од било каквог преиспитивања њихових одлука“ истиче Дамјан Ожеговић из Транспаренцy Интернационала.

Инспекторат пребацује одговорност на Владу, а у Влади сматрају да Инспекторат Српске треба дати одговоре на питања докле се дошло са реформом и који су рокови за њено окончање. И тако годинама. Међутим потпуна имплементација закона се не назире.

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ДОБОЈ2022

26.11.2022 19:30

Њих треба укинути! Служе само за заштиту криминала и рекетирање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бора

27.11.2022 05:56

укинути све институције јер само бадава примају високе плате а и сами подстичу корупцију када о свему одлучује један човијек истом само појачати примања онако су мала

Name

д

28.11.2022 07:01

Да реформишеш послушнике, да постану заштитници народа и праведници, немогућа мисија, све их отпустити па из почетка али у неко боље вријеме.

Name

ДДР

26.11.2022 20:34

Инспектори су независни и самостални у одлучивању. А онда се деси да предсједник СНСД-а пошаље девет инспектора једном субјекту заједно да исти објекат и нареди им да му затворе тај објекат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

27.11.2022 07:46

ИНСПЕКЦИЈА ЈЕ ТОТАЛНО НЕ ПОТРЕБНА ОНИ СУ СЕ ТОЛИКО ОБОГАТИЛА И ДАЉЕ СЕ БОГАТЕ ТО ЈЕ ОПСТЕ ПОЗНАТО.АЛИ И КАД ОДУ У ПЕНЗИЈУ ОНИ РАДЕ АЛИ ЗА СВОЈ ДЈЕП СВЕ ДРУГО ЈЕ ФОРМАЛНОСТ.ТОЛИКО СУ УСЕМИТИ ДА ИХ ЈЕ ЗАЛОСНО ГЛЕДАТИ.ВЕОМА ОДВРАТНИ НАДОБУДНИ ЛИКОВИ.ОВЕ ТЕМЕ СУ НЕ ПОТРЕБНЕ ИЗ РАЗЛОГА СТО ЈЕ СВЕ ГОРЕ И ГОРЕ.У НЕ УРЕДЈЕНОМ СИСТЕМУ НИСТА НЕМА СМИСЛА.ПРИЦЕ ТРЕБА ДА СЕ ВОДЕ СВАКИ ДАН О СУДСТВУ КОЈЕ УНИСТАВА СРЦЕ ДРЗАВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

27.11.2022 08:36

Инспекторат треба укинути. Инспектори раде у корист тајкуна. Уображени, бахати...највећи кривци за кршење закона. Шљамови.

ОДГОВОРИТЕ