Reforma inspekcije godinama na čekanju

Na reformu inspekcije čeka se od 2017. godine, kada je Vlada prihvatila primjedbe poslovne zajednice na rad inspekcija Republike Srpske i zahtjev da se sprovede reforma, što je rezultiralo donošenjem Zakona o inspekcijama. Međutim, izgleda da ni to nije bilo dovoljno da reforma bude u potpunosti provedena.

Republika Srpska 26.11.2022 | 19:51
Reforma inspekcije godinama na čekanju

Puževim korakom odvija se reforma inspekcije u Srpskoj, pa ostaje mogućnost korupcije, ali i proizvoljnog tumačenja odredbi, sve u zavisnosti od toga koja vas inspekcija kontroliše – republička, ili lokalna.

Da bi se ove inspekcije sjedinile potrebna je implementacija Zakona, donesenog u Narodnoj skupštini još 2020. godine. Ali, sve što je od tada urađeno jeste da je usvojena nova sistematizacija. U Inspektoratu sporost i dalje pravdaju pandemijom. 

„Zakon o inspekcijama RS je stupio na snagu u martu 2020. godine, međutim sama implementacija Zakona je odgođena zbog pojave Korona virusa i proglašenja vanredne situacije, odnosno vanrednog stanja kasnije. U okviru reformskog procesa predviđeno je preuzimanje inspektora rada koji poslove inspekcijskog nadzora obavljaju na nivou jedinica lokalne samouprave, kao i obaveza jedinica lokalne samouprave da obezbijedi pretpostavke za radu u Inspekcijskom informacionom sistemu“, navodi se u odgovoru Inspektorata.

Zbog letargičnog procesa reforme, problemi poslodavaca i dalje traju. Glavni zahtjev je integracija lokalne u republičku inspekciju. Poslodavci ističu da je neophodno da Inspektorat i Poreska uprava budu u sprezi.

„Tumačenje različito propisa od strane republičke inspekcije i lokalne inspekcije predstavlja ključni problem i to urušava integritet i Inspektorata, na neki način i državne službe. Tako da u suštini smatramo da je sasvim realno da u kratkom roku da dođemo do reforme u tom smislu i neprihvatljivim smatramo odgovor da nema materijalnih uslova i finansijskih da se izvrši transformacija u republičku inspekciju. Smatramo da je potrebno u nekom kraćem periodu smanjiti na najmanju moguću mjeru politički uticaj na Inspektorat, s druge strane digitalizovati skoro sve procedure i na taj način ćemo doći u poziciju da ubrzamo  reformu nabitnijih institucija u našem sistemu“, kaže direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić.

Zbog sporosti procesa, šanse za koruptivne radnje su veće, objašnjavaju iz nevladine organizacije Transparency Internacional. A zbog nefunkcionalnog sistema, različito tumačenje normi ugrožava poslovanje. Problem predstavlja i preklapanje nadležnosti. 

„Tako da može doći do duplih ili višestrukih inspekcijskih nadzora, što opet ostavlja prostora za razne koruptivne radnje, budući da se inspekcije mogu koristiti i kao sredstvo pritiska nad subjektima nadzora, tako da višestrukim inspekcijama se naravo mogu pritiskati određeni subjekti, ali inspektori to mogu da zloupotrebljavaju na način da kada je bio već inspekcijski nadzor da ponovnim inspekcijskim nadzorom da za sebe zahtijevaju određenu materijalnu ili neku drugu dobit“ kažu iz Transparency Internacionala

Usporena reforma inspekcija pokazuje nedostatak volje Vlade i Inspektorata za poboljšanjem stanja u ovoj oblasti, kažu iz Transparency Internacionala. Ističu da postoji još mnogo načina za unapređenje rada inspekcija. 

„U prvom redu u pravnoj zaštiti, budući da žalbe mogu podnositi samo subjekti nadzora, ne mogu prijavioci, odnosno inicijatori, koji imaju dakle neka druga saznanja, ne mogu uopšte da se žale na inspekcijske nalaze. Takođe ne postoji ni neki nezavisan organ kome bi se moglo žaliti, koji bi odlučivao daskle dalje o žalbama, tako da su inspektori u svom djelovanju, iako su naravno veoma nezavisni, veoma zaštićeni od bilo kakvog preispitivanja njihovih odluka“ ističe Damjan Ožegović iz Transparency Internacionala.

Inspektorat prebacuje odgovornost na Vladu, a u Vladi smatraju da Inspektorat Srpske treba dati odgovore na pitanja dokle se došlo sa reformom i koji su rokovi za njeno okončanje. I tako godinama. Međutim potpuna implementacija zakona se ne nazire.

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

DOBOJ2022

26.11.2022 19:30

Njih treba ukinuti! Služe samo za zaštitu kriminala i reketiranje!

ODGOVORITE
Name

bora

27.11.2022 05:56

ukinuti sve institucije jer samo badava primaju visoke plate a i sami podstiču korupciju kada o svemu odlučuje jedan čovijek istom samo pojačati primanja onako su mala

Name

d

28.11.2022 07:01

Da reformišeš poslušnike, da postanu zaštitnici naroda i pravednici, nemoguća misija, sve ih otpustiti pa iz početka ali u neko bolje vrijeme.

Name

ДДР

26.11.2022 20:34

Инспектори су независни и самостални у одлучивању. А онда се деси да предсједник СНСД-а пошаље девет инспектора једном субјекту заједно да исти објекат и нареди им да му затворе тај објекат.

ODGOVORITE
Name

BOBA

27.11.2022 07:46

INSPEKCIJA JE TOTALNO NE POTREBNA ONI SU SE TOLIKO OBOGATILA I DALJE SE BOGATE TO JE OPSTE POZNATO.ALI I KAD ODU U PENZIJU ONI RADE ALI ZA SVOJ DJEP SVE DRUGO JE FORMALNOST.TOLIKO SU USEMITI DA IH JE ZALOSNO GLEDATI.VEOMA ODVRATNI NADOBUDNI LIKOVI.OVE TEME SU NE POTREBNE IZ RAZLOGA STO JE SVE GORE I GORE.U NE UREDJENOM SISTEMU NISTA NEMA SMISLA.PRICE TREBA DA SE VODE SVAKI DAN O SUDSTVU KOJE UNISTAVA SRCE DRZAVE.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

27.11.2022 08:36

Inspektorat treba ukinuti. Inspektori rade u korist tajkuna. Uobraženi, bahati...najveći krivci za kršenje zakona. Šljamovi.

ODGOVORITE