Расту цијене свега, али не и дана боравка у затвору

Поскупљење свих врста роба и услуга и захуктала инфлација у овом тренутку не утиче на цијену боравка у затвору, па криминалци и даље дан затвора могу да откупе за 50 марака.

Република Српска 26.11.2022 | 13:42
Расту цијене свега, али не и дана боравка у затвору

Према Кривичном законику Републике Српске, затворске казне до годину дана могу се замијенити за новчане, тако што се сваки дан затвора мијења за износ од 50 марака. Замјена затворске казне новчаном могућа је и у Федерацији БиХ и за осуђене по Кривичном закону БиХ, али они дан затвора плаћају 100 КМ.

Из Министарства правде Републике Српске на наша питања да ли ће се усљед инфлације и поскупљења мијењати износ од 50 КМ, добили смо кратак, неодређен одговор.

„Министарство правде пратиће мјере Владе Републике Српске у вези са инфлацијом“, наводи се у одговору одлазећег министра правде РС Антона Касиповића.

Одредба  о замјени затворске казне новчаном укинута је 2017. године, али измјенама КЗ-а Републике Српске из марта прошле године та одредба је враћена. Томе се противио велики дио стручне јавности, па и сам Касиповић, али упркос противљењу остаће упамћен као министар у чијем мандату је омогућено криминалцима да избјегну одлазак иза решетака тако што за дан затвора плате мизерних 50 КМ.

Адвокат из Бањалуке Милан Малешевић који годинама уназад критикује измјене КЗ Републике Српске  и уношење одредбе о замјени затворске казне новчаном каже да та одредба представља директно забадање ножа у леђа правосудног система.

Према његовим ријечима, та накарадна одредба довела је до тога да онај ко је осуђен на новчану казну, а нема пара да ту казну плати, на крају заврши у затвору, док с друге стране, они који су осуђени на затворску казну од рецимо десет мјесеци, могу ту казну да замијене новчаном и да практично уопште не буду кажњени.

„Инфлација додатно иде на руку онима који уз помоћ пара избјегавају одлазак у затвор, јер се за сто марака не може купити никакве робе или намирница у истој количини као раније, само се дан затвора може откупити по истој цијени“, каже Малешевић.

Према подацима ВСТС БиХ, од марта прошле до 31. децембра 2021. године, у Републици Српској је 95 казни затвора замијењено за новчане, а до краја септембра ове године још 78 казни затвора је пред судовима у Српској замијењено за новчане.

(Цапитал/ фото: Илустрација/ П. Даррин Климек/Геттy Имагес )

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Србо

26.11.2022 12:45

Чувају цјену због себе ,онда не би могли откупити пресуду јер судије за њих знају како треба судити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоца Јовановиц

26.11.2022 13:48

Тако мисле и ови болесни западњаци који потпомазу рат у Украјини са циљем да кроз њега унисте Русију. Мисле да се за паре мозе све купити, а не разумију да они који имају и енергенте и храну (Русија) не требају тај њихов прљави новац!

Name

БЛ

26.11.2022 13:01

Јос це смањит да висе градјана мозе проци кроз систем

ОДГОВОРИТЕ
Name

РеГоца

26.11.2022 17:00

И ја сам тако размисљала, али цитајуци и гледајуци разне снимке сви ратови су договорени

Name

РЕ

26.11.2022 13:01

Криминалце нема ко стрпати у затворе, јер судије и полиција само тренирају строгоћу на биједи РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИСТЕ У ТОКУ

26.11.2022 13:03

ПОСЛЕДЊИМ ИЗМЈЕНАМА ЗАКОНА И У РС ДАН ЗАТВОРА КОСТА 100 КМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

26.11.2022 13:33

Ја не видех да неког "главног" ухапсисе и затворисе а још мање да неко за новац замени затворску казну а мислим да је веома јасно и засто

Name

Милан

26.11.2022 13:37

И ја колико сам информисан дан затвора за пресуде по кривичном поступку кошта 100км, а за новчане казне везане за закон о прекршајима обрачунава се дан 50км. Тако онај ко је осуђен на рецимо мјесец дана затвора то може платити са 3000км, док лице које је пресуђено тј кажњено новчаном казном у истом износу од 3000км, уколико нема да плати онда држава као задњу мјеру задржава право да изда налог за издржавање казне затвора у трајању од два мјесеца! Идентично накарадан и апсурдан пропис у случају када окривљени треба да оштећеном исплати новчану одштету за рецимо физицки напад са лаким тјелесним повредама. Суд одреди рецимо 3000км да окривљени мора платити оштећеном у року од 3 мјесеца. Међутим не одреди санкцију уколико окривљени не измири обавезу. Оштећени ако жели обештећење, једино може да покрене приватну парницу уз обавезаног адвоката који тражи пола пара. Чак ни тада нема гаранције да се одштета може наплатити. Дакле, законодавац је добио законе на руку криминалцима и хулиганима, што је чист доказ какве намјере има онај ко контролише скупштину и правосуђе.

Name

Перпетум мобиле

26.11.2022 13:38

Изгледа да такву информацију једино ти имаш.....то је очигледно дезинформација.

Name

Ре

26.11.2022 17:36

Омогуцено Папку Васицу да мозе платити затворску казну.

Name

Гоги

26.11.2022 13:52

Наводи адвоката су дјелимицно тацни ако ствари посматрамо само са једне стране. Наиме, ако некоме буде изрецена новцана казна од 5000 КМ и исту не плати, бице замјењена за затвор, тако да се сваких 50 КМ рацуна један дан затвора, а то би било100 дана затвора. Медјутим,ако би се тај износ повецао са 50 КМ на 100 КМ за један дан затвора, онда би се новцана казна од 5000 КМ замјенила за 50 дана затвора,сто било повољније за осудјеног. С друге стране, постоје иограницења у закону када и под којим условима се изрице новцана казна када се мјења за казну затвора. Дакле, то је добро рјесење код неких лаксих крицицних дјела и суд мозе,а не мора да замјени казну затвора у новцану. То је ствар оцјене суда. Није тацно да неко коме се замјени казна затвора за новцану не сноси било какве санкције, јер је некада иновцана казна теза од казне затвора.

ОДГОВОРИТЕ