Rastu cijene svega, ali ne i dana boravka u zatvoru

Poskupljenje svih vrsta roba i usluga i zahuktala inflacija u ovom trenutku ne utiče na cijenu boravka u zatvoru, pa kriminalci i dalje dan zatvora mogu da otkupe za 50 maraka.

Republika Srpska 26.11.2022 | 13:42
Rastu cijene svega, ali ne i dana boravka u zatvoru

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske, zatvorske kazne do godinu dana mogu se zamijeniti za novčane, tako što se svaki dan zatvora mijenja za iznos od 50 maraka. Zamjena zatvorske kazne novčanom moguća je i u Federaciji BiH i za osuđene po Krivičnom zakonu BiH, ali oni dan zatvora plaćaju 100 KM.

Iz Ministarstva pravde Republike Srpske na naša pitanja da li će se usljed inflacije i poskupljenja mijenjati iznos od 50 KM, dobili smo kratak, neodređen odgovor.

„Ministarstvo pravde pratiće mjere Vlade Republike Srpske u vezi sa inflacijom“, navodi se u odgovoru odlazećeg ministra pravde RS Antona Kasipovića.

Odredba  o zamjeni zatvorske kazne novčanom ukinuta je 2017. godine, ali izmjenama KZ-a Republike Srpske iz marta prošle godine ta odredba je vraćena. Tome se protivio veliki dio stručne javnosti, pa i sam Kasipović, ali uprkos protivljenju ostaće upamćen kao ministar u čijem mandatu je omogućeno kriminalcima da izbjegnu odlazak iza rešetaka tako što za dan zatvora plate mizernih 50 KM.

Advokat iz Banjaluke Milan Malešević koji godinama unazad kritikuje izmjene KZ Republike Srpske  i unošenje odredbe o zamjeni zatvorske kazne novčanom kaže da ta odredba predstavlja direktno zabadanje noža u leđa pravosudnog sistema.

Prema njegovim riječima, ta nakaradna odredba dovela je do toga da onaj ko je osuđen na novčanu kaznu, a nema para da tu kaznu plati, na kraju završi u zatvoru, dok s druge strane, oni koji su osuđeni na zatvorsku kaznu od recimo deset mjeseci, mogu tu kaznu da zamijene novčanom i da praktično uopšte ne budu kažnjeni.

„Inflacija dodatno ide na ruku onima koji uz pomoć para izbjegavaju odlazak u zatvor, jer se za sto maraka ne može kupiti nikakve robe ili namirnica u istoj količini kao ranije, samo se dan zatvora može otkupiti po istoj cijeni“, kaže Malešević.

Prema podacima VSTS BiH, od marta prošle do 31. decembra 2021. godine, u Republici Srpskoj je 95 kazni zatvora zamijenjeno za novčane, a do kraja septembra ove godine još 78 kazni zatvora je pred sudovima u Srpskoj zamijenjeno za novčane.

(Capital/ foto: Ilustracija/ P. Darrin Klimek/Getty Images )

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Србо

26.11.2022 12:45

Чувају цјену због себе ,онда не би могли откупити пресуду јер судије за њих знају како треба судити.

ODGOVORITE
Name

Goca Jovanovic

26.11.2022 13:48

Tako misle i ovi bolesni zapadnjaci koji potpomazu rat u Ukrajini sa ciljem da kroz njega uniste Rusiju. Misle da se za pare moze sve kupiti, a ne razumiju da oni koji imaju i energente i hranu (Rusija) ne trebaju taj njihov prljavi novac!

Name

BL

26.11.2022 13:01

Jos ce smanjit da vise gradjana moze proci kroz sistem

ODGOVORITE
Name

ReGoca

26.11.2022 17:00

I ja sam tako razmisljala, ali citajuci i gledajuci razne snimke svi ratovi su dogovoreni

Name

RE

26.11.2022 13:01

Kriminalce nema ko strpati u zatvore, jer sudije i policija samo treniraju strogoću na bijedi RS.

ODGOVORITE
Name

NISTE U TOKU

26.11.2022 13:03

POSLEDNJIM IZMJENAMA ZAKONA I U RS DAN ZATVORA KOSTA 100 KM

ODGOVORITE
Name

Tatar

26.11.2022 13:33

Ja ne videh da nekog "glavnog" uhapsise i zatvorise a još manje da neko za novac zameni zatvorsku kaznu a mislim da je veoma jasno i zasto

Name

Milan

26.11.2022 13:37

I ja koliko sam informisan dan zatvora za presude po krivičnom postupku košta 100km, a za novčane kazne vezane za zakon o prekršajima obračunava se dan 50km. Tako onaj ko je osuđen na recimo mjesec dana zatvora to može platiti sa 3000km, dok lice koje je presuđeno tj kažnjeno novčanom kaznom u istom iznosu od 3000km, ukoliko nema da plati onda država kao zadnju mjeru zadržava pravo da izda nalog za izdržavanje kazne zatvora u trajanju od dva mjeseca! Identično nakaradan i apsurdan propis u slučaju kada okrivljeni treba da oštećenom isplati novčanu odštetu za recimo fizicki napad sa lakim tjelesnim povredama. Sud odredi recimo 3000km da okrivljeni mora platiti oštećenom u roku od 3 mjeseca. Međutim ne odredi sankciju ukoliko okrivljeni ne izmiri obavezu. Oštećeni ako želi obeštećenje, jedino može da pokrene privatnu parnicu uz obavezanog advokata koji traži pola para. Čak ni tada nema garancije da se odšteta može naplatiti. Dakle, zakonodavac je dobio zakone na ruku kriminalcima i huliganima, što je čist dokaz kakve namjere ima onaj ko kontroliše skupštinu i pravosuđe.

Name

Perpetum mobile

26.11.2022 13:38

Izgleda da takvu informaciju jedino ti imaš.....to je očigledno dezinformacija.

Name

Re

26.11.2022 17:36

Omoguceno Papku Vasicu da moze platiti zatvorsku kaznu.

Name

Gogi

26.11.2022 13:52

Navodi advokata su djelimicno tacni ako stvari posmatramo samo sa jedne strane. Naime, ako nekome bude izrecena novcana kazna od 5000 KM i istu ne plati, bice zamjenjena za zatvor, tako da se svakih 50 KM racuna jedan dan zatvora, a to bi bilo100 dana zatvora. Medjutim,ako bi se taj iznos povecao sa 50 KM na 100 KM za jedan dan zatvora, onda bi se novcana kazna od 5000 KM zamjenila za 50 dana zatvora,sto bilo povoljnije za osudjenog. S druge strane, postoje iogranicenja u zakonu kada i pod kojim uslovima se izrice novcana kazna kada se mjenja za kaznu zatvora. Dakle, to je dobro rjesenje kod nekih laksih kricicnih djela i sud moze,a ne mora da zamjeni kaznu zatvora u novcanu. To je stvar ocjene suda. Nije tacno da neko kome se zamjeni kazna zatvora za novcanu ne snosi bilo kakve sankcije, jer je nekada inovcana kazna teza od kazne zatvora.

ODGOVORITE