Рудари се не плаше ничега: Ступају у штрајк, траже веће плате и боље услове рада

"Главни кривац је руководство Електропривреде, али и власт у РС, систем се треба мијењати. Политика Владе РС не води довољно рачуна о двије термоелектране које Српској производе чак 60% расположиве струје“, закључил су једногласно гости емисије Изазови.

Република Српска 25.11.2022 | 22:52
Рудари се не плаше ничега: Ступају у штрајк, траже веће плате и боље услове рада

Радници РиТЕ Гацко и РиТЕ Угљевик, ступају у штрајк због ниских плата. Рудари раде за минималне плате, док административни радници узимају највећи дио колача, Ово су у вечерашњој емисији Изазови на БН телевизији, поручили представници радника.

- Не плашимо се ничега, желимо боље услове за рударе, ступамо у штрајк. Најтежи посао, у ризичним условима, радимо за мизерне плате, даље тако неће моћи, казали су.

"Колеге у овој борби и у оваквим временима галопирајуће инфлације, не смију калкулисати већ одлучно тражити побољшђање статуса. Знамо колико смо битни јер од овог нашег рада зависи Електропривреда, али и Република Српска.“ наводи у емисији Изазови, Жељко Тепавчевић, предсједник синдиката РИТЕ Гацко.

"Сад је омаловажавање наших рудара дошло до тог да су плате рударима мање од минимума у Републици Српској, а ради се у руднику у отежаним условима рада.“ каже пословођа Бошко Бјелогрлић.

"Двије термоелектране уступајући ресурсе властима, дошла су у врло тешку позицију. Техника је застарјела, радници су упозоравали,а администрација ни да чује.  Опстанак Електропривреде која може хранити цијелу РС, овим потезима доведен је у питање, каже Тепавчевић.

„ЕРС је за првих девет мјесеци од продаје електричне енергије зарадила 250.000.000 марака. У истом том периоду, платила из увоза 119.000.000. под најавама да ће бити у губитку најмање 40.000.000 а за то нису криви радници.“

"Свјетска ситуација довела је до поскупљења струје, а најгоре је што наплаћен новац одлази у погрешне руке, каже Бјелогрлић.

"Објасните сада раднику да м се плата не може повећати, а цијена мегавата са 36 скочила на 500 еура. Значи неко системом не управља како ваља. Кад смо се распитивали, видјели смо да конобари имају веће плате него рудари!“

 Економска струка каже, преусмјерити новац у капиталне инвестиције и према онима који раде највише.

"Тек се у овим тешким временима види колико је битно да држава има власништво над електропривредном, јер ће моћи да разговара са радницима о њиховом ангажману, условима рада и сличним стварима“, каже економиста Миленко Станић.

"Овдје само влада може да интервенише како је интервенисала Влада Србије у Костолцу да би људи могли привести годину крају успјешно", каже Тепавчевић.

Гашењем двије термоелектране гаси се Електропривреда РС, а тиме и сама Српска, нагласили су саговорници емисије Изазови.

"Главни кривац је руководство Електропривреде, али и власт у Републици Српској, систем се треба мијењати. Политика Владе Републике Српске не води довољно рачуна о двије термоелектране које Српској производе чак 60% расположиве струје.“ закључил су једногласно гости емисије Изазови.

"Захтјеви ће остати исти. У понедјељак у 10 часова РИТЕ Угљевик и РиТЕ Гацко ступају у штрајк уколико се до тада не испуне раднички захтјеви, од којих се неће одустати, казали су Тепавчевић и Бјелогрлић у Изазовима на БН телевизији.

Више у видео прилогу: 

(БН)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Словенац

25.11.2022 22:30

Не плашите се ничега сем додика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

26.11.2022 09:05

Ако Додик додје сви це побјеци у јаму и неце излазити све док он не оде.Када им поцне да говори како су издајници Републике Стпске,како русе легално изабрану власт.

Name

Радник термоелкетране

26.11.2022 11:40

Срам да буде раднике штрајкаче, имају највећу цену рада од 150КМ x коефицијент што износи највећу плату у РС. Док половина народа, и две трећине омладине уопште нама посао и радили би за 600-700КМ, они умјесто да буду срећни што имају посао у државним предузечу, лагано, мало или нимало раде, имају највеће, они сада у сили у обијести, незадовољни што имају 1500КМ просечну плату њих 2100 запослених, док стотине хиљада младих људи уопште нема посла, на све стране предузећа се гасе, ЕУ уизгубила милионе рдних места, пропадају фиме, предузеча, привреда се гасси, њима је до штрајка. УМјесто да ЕПРС смањује плате, штеди на тендерима, креше јавне набавке, процесуира одговорне за криминал, па тиме остври годишњу добит од милијарду и по марака, и тим новцем изгради хидроелектране на свим ријекама, искористивши хидрпотенцијал Дрине, и завршилши започете ХЕ Бук Бијела, Дабар, Мрсово, и све друге које треба да изгради у сливу Горње Дрине, и тиме отоври радна мјеста за десетине хиљад радника, како на изградњу електрана, тако у самим електранама кад буду завршене.

Name

Борац

26.11.2022 12:53

Сто сте цекали да избори продју? За кога сте гласали,њему се залите. Ја вам ниста неби дао.

Name

инжењер

26.11.2022 13:34

Разговарао сам са стотинама радника термоелектране, и сваки кажу да синдикалци само хоће добро да се продају, радници су задовљни што имају посао а и плата је добра, нико не тражи повећање, само овим фингираним штрајком синдикалци хоће да узму паре од управе. То је коначан циљ.

Name

Рудар Гацко

25.11.2022 22:38

Док Веца Маврак и слични криминалци са купљеним дипломама руководе предузећима и државом јасно је да нас чека пропаст. Под хитно провјера диплома. Значи страначки је послушник, обавља прљаве послове па га награди директорским мјестом. Какав примјер дају омладини? Зашто би неко студирао, неколико година се мучити и трошити вријеме и новац када може код Пушаре и сличних купити диплому, уписати се у секту и бирати радно мјесто. Е још ако Дулићки волови постану директори онда је стварно треба затворити, па нека све иде у пм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није Слобо крив

26.11.2022 00:53

Чињеница је да на Терми данас ради, близу половине радника купљених диплома, од КВ, ВК и вишег степена. Чињеница је да 70% нових инжињера је кроз ОШ и СШ било на поправном испиту из математике и добијали поклон двојке ("неће бити инжењери"). Чињеница је да најгоре постављају на руководећа радна мјеста, што одређује Влада. Али је чињеница да, тамо гдје радници бирају, у синдикату, увијек су неки са аферама и ниског морала и етике. Ваљда њих бирате ви, а не Влада.

Name

Еее мој инжињеру

26.11.2022 16:06

Највјероватније је твоја диплома куповна.Такве небулозе не прилице академским градјанима.Срамота си!

Name

Душан

25.11.2022 22:47

Сад че Додо смијенити руководство синдиката поставити своје људе платити их који че пристати на повечање плата за 5% и ријешена ствар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.11.2022 08:52

Синдикат је одавно слово на папиру, као и удружење пензионера и бораца ВРС.

Name

Страјк зависних

25.11.2022 23:06

Ста је са зависним предузецима? Запосљавања изборна ту нико не говори куољени синдикат, поткуољени радници половини мед другој половини презивљавање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Златко

26.11.2022 00:41

Страјковаце сви осим оних које је запослио црвени систем.Они не смију,морају да цуте цак и да им стоји у грлу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

26.11.2022 08:11

док год се не уведе систем провјере диплома и да на руководећим мјестима могу остати само 2 мандата од врха до дна власти нема нам напретка поједини су цели живот руководиоци чим испуне услове одмах у пензију нема незамењивих ,пример МАЈКИЋКА ШПИРИЋ РАДМАНОВИЋ НОВИЋ ПРОДАНОВИЋ ЋУЛУМ и други а млади и школовани одоше

Name

јанко

26.11.2022 01:05

Ви сте свеједно само статисти, РиТе Угљевик је у рукама приватних фирми које извлаче стотине милиона марака сваке године, од њих тражите плате, они контролишу менадзмент и главни су кривци за губитке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИШТА ЧУДНО

26.11.2022 03:36

АКО СЕ ЗА СВАКЕ ИЗБОРЕ,ЗАПОСЛЕ СТРАНАЧКИ ПОДОБНИ РАДНИЦИ,НЕ,ПО ПОТРЕБАМА ЗА ОДРЕЂЕНИМ ПРОФИЛИМА,НЕГО ПО БРОЈУ ГЛАСОВА У КОРИСТ ВЛАДАЈУЋЕ СТРАНКЕ,РАСПАД СИСТЕМА ЈЕ НЕМИНОВАН. ДА И НЕ ГОВОРИМ О ДИРЕКТОРИМА ТЕ,ЧИЈА ЈЕ ПЉАЧКА ОЧИГЛЕДНА,ТЕК НАКОН ЊИХОВЕ СМРТИ.ОД "ПЛАТЕ"УСПИЈУ "УШТЕДЈЕТИ"МИЛИОНСКЕ ИЗНОСЕ У КЕШУ,А,О НЕКРЕТНИНАМА ДА И НЕ ГОВОРИМ. ПИТАЊЕ ЈЕ,ЗАШТО НИКО НЕ ПОКРЕЋЕ ПОРИЈЕКЛО ИМОВИНЕ,БАЈНИХ ДИРЕКТОРА,И МНОГИХ КОЈИ СУ НА РАДНОМ МЈЕСТУ ГДЈЕ СУ У ДОДИРУ С НОВЦЕМ?!КОМЕ ТО НЕ ОДГОВАРА?! ДОК СЕ ПОШТЕНИ РАДНИЦИ МУЧЕ,И ЖИВЕ ОД ПЛАТЕ,КОЈА ЈЕ ИСПОД СВАКОГ НИВОА,ПЉАЧКАШИ СЕ БАХАТЕ,СТИЧУЋИ БОГАТСТВО НА СВОМ НЕРАДУ!ДА И НЕ ПОМИЊЕМ МЕШЕТАРЕЊА,ОКО ПЛАНСКОГ УНИШТАВАЊА ТЕРМОЕЛЕКТРАНА,ГДЈЕ СЕ НАЛАЗИШТА УГЉА "ПРОДАЈУ",У БЕЗЦИЈЕЊЕ! ОВО,НЕ ДОМАЋИНСКО РАСИПАЊЕ,НЕ ДА ЈЕ ЗА ШТРАЈК,НЕГО ЈЕ ЗА РЕВОЛУЦИЈУ!!! ЈОШ ЈЕДНО ПИТАЊЕ,КОЈЕ ЈЕ ЛОГИЧНО ПОСТАВИТИ:"ЗАШТО НИКО ОД ПРЕДСТАВНИКА СИНДИКАТА РиТЕ УГЉЕВИК,НИЈЕ ДОШАО НА БН ТВ,ДА КАЖЕ БАР ЈЕДНУ ИСТИНУ???ЗАР НИЈЕ ОЧИГЛЕДНО ДА СУ УЦИЈЕЊЕНИ?!НАРАВНО,ДА И ОНИ РАДЕ ЗА СВОЈУ КОРИСТ,И НЕ ОДРАЖАВАЈУ ПРЕДСТАВНИКЕ РАДНИКА! НА ОСНОВУ ЧИЊЕНИЦА,МОЖЕМО ОЧЕКИВАТИ ИЛИ,ГАШЕЊЕ ТЕРМОЕЛЕКТРАНА,ИЛИ ПРОДАЈУ У БЕЗЦИЈЕЊЕ НЕКОМ У ВРХУ ВЛАСТИ. НЕКА НАМ ЈЕ СА СРЕЋОМ ДО АМБИСА КОЈИ ЈЕ НЕМИНОВАН. И НЕ КРИВИМО ДРУГЕ,НЕГО СЕ ПИТАЈМО,ШТА СМО УЧИНИЛИ,ДА СПРИЈЕЧИМО ВЛАСТИТО ПРОПАДАЊЕ!У ЗДРАВЉЕ,НЕКА НАМ БУДЕ,И НА "ЧАСТ"КОЈЕ НЕМАМО!!!ФУУУУЈЈЈЈЈЈ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац Прве категорије

26.11.2022 06:20

Окаснили сте,требали сте то завршити прије 2.октобра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

26.11.2022 06:56

Типово Миле руднике Гоцију ретију да прода. Клан полако и сугурно урусава РС и води у дно. Само не знам како народ лако купе за пар стимулација и народ цути. Револуција

ОДГОВОРИТЕ
Name

И замисли

26.11.2022 08:09

У оваквој биједи дас глас истима. Па који ретард мораш бити да се бојиш промјена? Која биједа си кад дајеш свој глас истима који те шаљу у иностранство на рад? Колико си јадан кад се бојиш своје сјенке, бојиш се руководиоца а знаш ко је и какав је и за кога ради? Која си Ти тек биједа иако мислиш да си се окористио и узео парче за себе.

Name

Реално

26.11.2022 08:06

Све су радници сами криви. Гласају за секташе годинама. А синдикалци се увлаче пословодству у доњи наставак леђа. Типичан примјер РиТЕ Угљевик гдје су се синдикалци слизали са директором швалером аматером... А о превеликом броју запослених нико не прича.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

26.11.2022 11:47

Приватници извођачи и подизвођачи им пљачкају фирму двадесет година и више они ћуте свима сад се сјетили да се буде, ако њима не смета да неки тамо тендераши Перо и Ђуро буду мултимилионери што би мени сметало што они имају мале плате.

Name

Црни Груја

26.11.2022 08:09

Какви сте дилетанти, радићете и без плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

татар

26.11.2022 15:04

Ништа и не раде, ћуте на пљачку, па се мало побуне вође синдикалаца да би им менадзмент дао пала да их ућутк.

Name

БОБА

26.11.2022 08:30

СИНДИКАТ ЈЕ У ВЛАСТИ.НА ОВОМ ЛИКУ СЕ ВИДИ.ОНИ НЕ ЗАВИСНИ ЛАЗУ РАДНИКЕ И НАРОД.МОРА БАР МИНИМУМ ПОКАЗАТИ ДА ИХ КАО ФОЛ ЗАСТУПА.СВЕ ЦЕ ТО ВЛАСТ ПОРАВНАТИ.ОНАЈ КО ЈЕ БИО ЦЛАН СИНДИКАТА ТО ОДЛИЦНО ЗНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

26.11.2022 09:00

Па све се о другим брансама прица. Засто се никад не спомиње комунални сектор и комумалне дјелатности. Убједљиво најмање плате. Ни колективног уговора нема, ама бас ниста. Ко су представници тог синдиката, и да ли се они боре за права радника?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кинг

26.11.2022 10:36

Радници који раде морају да се плате, без обзира на образовање. Ако је неко заврсио сколу, не знаци да мора да има велику плату, него само да не ради теске физицке послове. Сви рудари, градјевински радници и остали који раде теске физицке послове морају да буду плацени инаце изгубицемо и ово мало људи сто је остало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

26.11.2022 13:49

Жељко Тепавчевић предсједник синдиката је највећи издајник.Упропастио је свој синдикат,упропастио је синдикат Конфедерације који не постоји,швалерки је купио стан од синдикалних пара,финансирао кампању дјетета на изборима од синдикалних пара,продао се Луки Петровићу за ситне паре. Најуспјешнији бравар после ТИТА.Ето какав нам је систем вриједности. Гачани дозовите се памети и ријешите се Жељка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрска радницима

26.11.2022 17:31

Не престајте са страјком, макар ова корумпирана Република сва остала без струје. Срно је каква криминална и неспособна багра руководи овом дрзавом и њеним ресурсима и колико су радници обесправљени и доведени до просијачког штапа, а криминалци у власти и њихове бахате породице живе као свјетски милионери. Фуј за овакву Републику и власт, гори сте по народ овдје од рата! Подрска рударима, не радите за тако мале плате, нисмо у робовласништву и феудализму!

ОДГОВОРИТЕ