Амерички фактор има велики утицај на политичаре на КиМ

- Аљбин Курти ће, без обзира на то колико се опирао, на крају морати да слиједи одлуке Вашингтона. Сагледавајући шире геополитичке прилике, пред Балканом је врло важан период у коме треба играти према свјетским правилима, закључују гости емисије Глобално.

Република Српска 23.11.2022 | 22:38
Амерички фактор има велики утицај на политичаре на КиМ

- Аљбин Курти води рушилачку политику, док је по први пут то потврдио и Брисел након неуспјелих преговора. Амерички фактор има велики утицај на политичаре на Косову и Метохији, навели су гости емисије Глобално на РТВ БН.

Сукоби су могући али је битно трудити се да до њих не дође јер је све више оних који су екстремно патриотски орјентисани. То Балкан не би одвело у добром правцу, коментарисали су гости емисије Глобално, разматрајући тему тренутне ситуације на сјеверу Косова.

У посљедњих 10 година никада се није дошло до те тачке усијања да може да дође до рата, сматра Демо Бериша, предсједник Матице Албанаца у Србији.

„То што је предсједник Србије Александар Вучић пристао да Србија више не издаје таблице са српским регистарским ознакама значи да је хтио да избјегне рат”, каже Бериша.

Аљбин Курти има проблем да схвати да није више опозиција те да је немогуће водити политику против Србије да би испунио своју замисао опстанка на власти, јер је и албански народ свјестан да их тиме води у пропаст.

Бериша истиче да је у овом тренутку Аљбин Курти реметилачки фактор.

- Да су многи потези које је Курти повукао уствари били потези Њемачке и Француске сматра политички аналитичар Душан Јањић.

„Ти потези нису били усаглашени са Америком. Ту се десило оно што испада добро, а то је да су Американци одједном локални амбасадор који рјешава проблеме“, објашњава Јањић.

- Боље је бити у миру и преговарати 1000 година него ратовати једну, понавља др Рајко Петровић из Института за европске студије и оцјењује да ће превладати разум.

„Ми морамо бити орјентисани једни на друге, морамо јачати економију. Празне се Србија, Албанија и све друге земља на овом простору и зато приоритет мора да буде политичка стабилност као предуслов економске стабилности и опстанка тих земаља и становништва у њима“, наглашава Петровић.

Много је преплитања страних интереса прошло преко Балкана, а највише их тренутно има на Космету, наводи предсједник матице Албанаца у Србија, Демо Бериша.

„Влада Аљбина Куртија у свом саставу има 12 министара који су странци почевши од саме Вјосе Османи. Ту се преплиће пуно интереса. Пред кључне улоге који играју Њемачка и Француска ту је још једна земља која је, чини ми се, прва, а то је Велика Британија, оцјењује Бериша.

- Аљбин Курти ће, без обзира на то колико се опирао, на крају морати да слиједи одлуке Вашингтона. Сагледавајући шире геополитичке прилике, пред Балканом је врло важан период у коме треба играти према свјетским правилима, закључују гости емисије Глобално.

(БН Фото: БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Зоран.

23.11.2022 23:45

Хахаха готово рwгистрације км .па косова прица је давно ријесене готово је .РКС буде и онако и тако

ОДГОВОРИТЕ
Name

разумио

24.11.2022 06:56

Косово је Вуцко вец предао. Осим тога Америка већ гради две базе у Албанији од којих је једна намењена за такозвани „сајбер рат“, док је друга поморског карактера. А ту је и "Бондстил" на Косову..

Name

АР

24.11.2022 03:45

То је највазније све се заврсило мирним путем И без рата Знаци крај прице нема висе нових таблица И то је добро за србију Мање бриге И уплитања у унутрасње ствари једне друге дрзаве успјех који це се дуго памтити а богами И славити Вуциц сад свима треба да додјели по онај један орден

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луд збуњен не нормалан

24.11.2022 04:11

Испаде да је све ријешено, па ко ће им онда издати нове таблице кад старе истекну???? Косово репубљик или СМ репубљик

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

24.11.2022 05:17

Добро јутро колумбо, па амерички утицај је гдје год окренеш, вучић, додик, миловановић, курти све су то амерички поданици, америчке марионете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

24.11.2022 07:58

Имамо ми једног истог као Курти Тиче и буче а онда га ови опале по ушима па човек више не зна иде ли напред или рикверц.