Шалтер градске управе на Вајберу ради 24х дневно

Овакав вид комуникације представља најсавременије технолошко рјешење и користе га многе индустрије и јавни сектор, како би корисницима обезбиједили најбољу услугу, уз уштеду њиховог времена и новца.

Република Српска 23.11.2022 | 11:22
Шалтер градске управе на Вајберу ради 24х дневно

Изводе из матичних књига и увјерења о држављанству, становници Бијељине сада могу да поруче, путем вајбера или градског портала, од дигиталне асистенткиње МИА и добију на кућну адресу.

МИА је ту да, у реалном времену, у било које доба дана или ноћи, седам дана у недјељи, пружи информације и о другим административним услугама, а током октобра грађани су јој се обратили за помоћ 12.816 пута.

МИА је четбот заснован на вјештачкој интелигенцији, због чега је разговор с њом природан, налик разговору са другом особом.

Овакав вид комуникације представља најсавременије технолошко рјешење и користе га многе индустрије и јавни сектор, како би корисницима обезбиједили најбољу услугу, уз уштеду њиховог времена и новца.

– Претраживање сајта градске управе скраћује време доласка до информације, али и даље захтијева добру координацију и сналажење на вебу. Зато МИА представља најефикасније рјешење, јер нуди тачне и прецизне одговоре на тражена питања и опслужује огроман број корисника истовремено, због чега нам је драго да наша аналитика показује да постоји позитиван тренд раста сваког мјесеца у броју грађана који се окрећу овој методи доласка до информација – каже Оливера Радић из Привредне коморе Републике Српске.

Бијељина је крајем прошле године, била једна од двије локалне самоуправе у Републици Српској, које су прве добиле четбот подршку у раду градске управе.

Путем четбота, грађани могу да сазнају шта им је потребно од документације за упис у матичну књигу вјенчаних или како да региструју предузетничку дјелатност, а основци, средњошколци и студенти се могу распитати о условима за стипендирање. Средином септембра ове године, уведене су двије нове услуге - подношења захтјева за изводе из матичних књига и увјерења о држављанству, као и пријављивање комуналних проблема.

Путем четбота могуће је пријавити било који проблем у општини, попут дивљих депонија, рупа на путу, кварова на уличној расвјети, буке у згради или улици и друге сличне ситуације. МИА све пријаве просљеђује јавним предузећима, како би проблем био отклоњен у што краћем року, а грађани је могу поднијети анонимно или уз остављање личних података, уколико желе да буду информисани о даљем току поступка.

Иновација је реализована путем регионалног пројекта “Унапређење општинских услуга у Србији и БиХ увођењем четбот апликације”, који спроводе ГИЗ и компанија САГА у партнерству са Мрежом за повољно пословно окружење, коју представљају НАЛЕД и Привредна комора Републике Српске, у оквиру програма девелоППП њемачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ).

Поред Бијељине, МИА је запослена и у Лакташима, као и у два града у Србији – Шапцу и Сомбору.

(ПР)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Па да

23.11.2022 13:34

И у Лакташима постоји кориштење вибера а у свему осталом смо у нивоу Бурундија и Руанде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

23.11.2022 15:00

Градске управе требају да имају свој интернет сајт и то заштићен, а не да се родни листиви и шта још н”наручује” преко Вибер и онда неко све податке од градјана узима и касније може злоупотријебити што ће се сигурно и десити!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм "технолоско ресење"

26.11.2022 06:13

Бас је ресење,изнајмити и плацати лиценцу некоме за програм.Уместо да се запосли хомо сапијенс.Ко це плацати порез ако се примене "технолоска ресења" у свим сферама зивота?

ОДГОВОРИТЕ