Šalter gradske uprave na Vajberu radi 24h dnevno

Ovakav vid komunikacije predstavlja najsavremenije tehnološko rješenje i koriste ga mnoge industrije i javni sektor, kako bi korisnicima obezbijedili najbolju uslugu, uz uštedu njihovog vremena i novca.

Republika Srpska 23.11.2022 | 11:22
Šalter gradske uprave na Vajberu radi 24h dnevno

Izvode iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu, stanovnici Bijeljine sada mogu da poruče, putem vajbera ili gradskog portala, od digitalne asistentkinje MIA i dobiju na kućnu adresu.

MIA je tu da, u realnom vremenu, u bilo koje doba dana ili noći, sedam dana u nedjelji, pruži informacije i o drugim administrativnim uslugama, a tokom oktobra građani su joj se obratili za pomoć 12.816 puta.

MIA je četbot zasnovan na vještačkoj inteligenciji, zbog čega je razgovor s njom prirodan, nalik razgovoru sa drugom osobom.

Ovakav vid komunikacije predstavlja najsavremenije tehnološko rješenje i koriste ga mnoge industrije i javni sektor, kako bi korisnicima obezbijedili najbolju uslugu, uz uštedu njihovog vremena i novca.

– Pretraživanje sajta gradske uprave skraćuje vreme dolaska do informacije, ali i dalje zahtijeva dobru koordinaciju i snalaženje na vebu. Zato MIA predstavlja najefikasnije rješenje, jer nudi tačne i precizne odgovore na tražena pitanja i opslužuje ogroman broj korisnika istovremeno, zbog čega nam je drago da naša analitika pokazuje da postoji pozitivan trend rasta svakog mjeseca u broju građana koji se okreću ovoj metodi dolaska do informacija – kaže Olivera Radić iz Privredne komore Republike Srpske.

Bijeljina je krajem prošle godine, bila jedna od dvije lokalne samouprave u Republici Srpskoj, koje su prve dobile četbot podršku u radu gradske uprave.

Putem četbota, građani mogu da saznaju šta im je potrebno od dokumentacije za upis u matičnu knjigu vjenčanih ili kako da registruju preduzetničku djelatnost, a osnovci, srednjoškolci i studenti se mogu raspitati o uslovima za stipendiranje. Sredinom septembra ove godine, uvedene su dvije nove usluge - podnošenja zahtjeva za izvode iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu, kao i prijavljivanje komunalnih problema.

Putem četbota moguće je prijaviti bilo koji problem u opštini, poput divljih deponija, rupa na putu, kvarova na uličnoj rasvjeti, buke u zgradi ili ulici i druge slične situacije. MIA sve prijave prosljeđuje javnim preduzećima, kako bi problem bio otklonjen u što kraćem roku, a građani je mogu podnijeti anonimno ili uz ostavljanje ličnih podataka, ukoliko žele da budu informisani o daljem toku postupka.

Inovacija je realizovana putem regionalnog projekta “Unapređenje opštinskih usluga u Srbiji i BiH uvođenjem četbot aplikacije”, koji sprovode GIZ i kompanija SAGA u partnerstvu sa Mrežom za povoljno poslovno okruženje, koju predstavljaju NALED i Privredna komora Republike Srpske, u okviru programa develoPPP njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Pored Bijeljine, MIA je zaposlena i u Laktašima, kao i u dva grada u Srbiji – Šapcu i Somboru.

(PR)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Pa da

23.11.2022 13:34

I u Laktašima postoji korištenje vibera a u svemu ostalom smo u nivou Burundija i Ruande.

ODGOVORITE
Name

Neko

23.11.2022 15:00

Gradske uprave trebaju da imaju svoj internet sajt i to zaštićen, a ne da se rodni listivi i šta još n”naručuje” preko Viber i onda neko sve podatke od gradjana uzima i kasnije može zloupotrijebiti što će se sigurno i desiti!!!!

ODGOVORITE
Name

Hm "tehnolosko resenje"

26.11.2022 06:13

Bas je resenje,iznajmiti i placati licencu nekome za program.Umesto da se zaposli homo sapijens.Ko ce placati porez ako se primene "tehnoloska resenja" u svim sferama zivota?

ODGOVORITE