Умјетничка дјела основаца осигурала куповину готово 900 садница

– Највећа свјетска прехрамбена компанија Нестлé другу годину заредом на подручју Босне и Херцеговине проводи пројект Чиста умјетност, а ове године у пројект су се укључиле чак 94 школе. Очистивши 100 локација, ученици су израдили умјетничка дјела од отпада, а најбољих 20 продано је на аукцији чиме је Нестлé у сарадњи с партнерима осигурао 890 садница дрвећа. 

Босна и Херцеговина 22.11.2022 | 17:46
Умјетничка дјела основаца осигурала куповину готово 900 садница

Према најновијим истраживањима, једно дрво апсорбује 25кг угљичног диоксида, а захваљујући пројекту "Чиста умјетност" нове ће саднице осигурати апсорпцију 22 500кг ЦО2. Еквивалент је то преласку удаљености од 115 875 км вожње бензинског или 141 075 км дизелског аутомобила, 217 125 км авионом односно обилазак екватора авионом пет пута или прокухавање више од 3,67 милијуна литара воде.

Имајући у виду наведене податке прикупљени материјал, захваљујући дјечјој креативности и визији чисте природе, добио је потпуно нову сврху.

Најбољих 20 радова изложено је у Дјечијој кући Међународног Центра за дјецу и омладину, Грбавичка бб, Сарајево до 26.11.2022., а најбољима су проглашени:

1. мјесто: ОШ “Пале” са радом „Чиста ријека - слободне рибе” који подсјећа на важност очувања чистих ријека како би се обезбиједила здрава станишта рибљем еко систему.

2. мјесто: ОШ  “Ђура Јакшић” из Бања Луке са радом “Чиста умјетност за чисту природу” који поручује да Очување шума и природних богатстава као станиште дивљих животиња, порука је овог рада.

3. мјесто: ОШ „Сафвет-бег Башагић“, Високо са радом “Чувар планете“ (“Планета је наш дом, а воде су срце у дому том") који симболизира да без чисте воде и планете нема живота.

„Наш рад представља потребу за чистим ријекама“, изјавио је Александар Рајић, директор Основне школе “Пале”, овогодишњег побједника „Чиста умјетност“.

„Сретни смо што је наша школа освојила прво мјесто и што смо са нашим радом пренијели поруку о важности селективног одлагања отпада. Основна школа „Пале“ дио је породице еко школа у БиХ, што је за нас значајна титула, а ова награда је потврда да смо на правом путу када је у питању промоција еколошке свијести. Новчани дио награде одлучили смо уложити у обнову еколошког кабинета, како би и даље реализовали наше активности“, додао је Рајић.

Како би залагање основаца наградили, Нестлé је обезбиједио и наградни фонд у износу од укупно 6.500 КМ (прво мјесто 3.000 КМ, друго мјесто 2.000 КМ и треће мјесто 1.500 КМ) који ће школе добитнице употријебити за набавку наставног материјала.

Важност пројекта, препознала су и ресорна министарства, па су ову активност подржали Федерално министарство образовања и науке, као и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Ова еколошка активност подржана је и кроз пројекат „Лет’с До Ит Босна и Херцеговина“, а од ове године добила је и подршку Манифесто галерије, као и Међународног центра за дјецу и омладину Ново Сарајево.

Компанија Нестлé напорно ради како би помогли стварању будућности без отпада, а кампања „Чиста умјетност“ доприноси тој визији.

До 2050. године, компанија има циљ нултог утјецаја на околиш, што се постиже и правилним збрињавањем отпада. Преко 400 Нестлé творница широм свијета ради на томе да су зеро wасте то ландфилл, што значи су сви процеси у производњи и процеси сепарације отпада тако прилагођени да се више не ствара комунални отпад. 

Више информација о пројекту „Чиста умјетност“ је доступно на Нестле.ба

(ПР)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ево Добој

22.11.2022 19:48

Ово је чиста доброта, чиста савест, чисти одрживи развој. Браво! Имамо наде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака цаст

22.11.2022 20:19

За креативност. Цеститке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарwин

22.11.2022 20:36

Живимо за чисту Републику Српску

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рт

22.11.2022 21:17

Браво, нешто лијепо да се ради код нас

ОДГОВОРИТЕ