Ко је најмоћнији човјек Катара? Има три жене и 13 дјеце!

Катарски емир шеик Тамим бин Хамад Ал Тхани одржао је говор на данашњој церемонији отварања Светског првенства у Катару, а живот најмоћнијег човека ове државе годинама у назад интригира јавност.

Свијет 21.11.2022 | 00:06
Ко је најмоћнији човјек Катара? Има три жене и 13 дјеце!

Шеик Ал Тхани је рођен 1980. године у главном граду Катара као четврти син бившег катарског емира Хамада бин Калифе Ал Тханија и његове друге супруге. Иако није био први у реду за преузимање престола, захваљујући његовим способностима поверена му је та улога. Пре тога је успешно обављао задатке као политичар на нижим позицијама власти.

Образовао се у престижним приватним школама у Великој Британији а 1997. године дипломирао је на угледној британској војној академији Сандхурст. Течно говори енглески и француски језик.

Након војне академије служио је у катарској војсци пут према преузимању емирата отворио му се 2003. када је његов старији брат објавио да не жели да ступи на престо емир. Тамим Ал Тхани је напредовао и кроз војну хијерархију па је 2009. постао заменик комаданта катарских војних снага.

Познат је као велики љубитељ спорта. СП у Катару прате критике због људских права у овој земљи што је он окарактерисао као нечувену кампању против ове земље. Катарски шеик је 2005. ступио у први брак. Његова прва супруга са којом се појављује у јавности, Схеикха Ал Маyасса бинт Тамим бин Хамад Ал Тхани уједно и његова рођака. Имају две ћерке и двојицу синова.

Четири године касније Схеикха Ал-Аноуд бинт Мана Ал Хајри, ћерка бившег катарског амбасадора у Јордану, постала је његова друга супруга. Имају три ћерке и двојицу синова. Пре осам година оженио се трећи пут. Његова изабраница је Схеикха Ноора бинт Хатхал Ал Досари. Трећи брак донео му је тројцу синова и ћерку.

Мајка катарског емира Шејха Моза бинт Насер једна је од три жене бившег владара земље и годинама је посвећена социјалном раду. Значајан је њен допринос "Катар фондацији, којом управља њен супруг, а који је изградио "Град образовања" у Дохи и довео у Катар америчке факултете. У Гази је Моза покренула изградњу низ образовних институција, а њен рад је довео до тога да ова жена поседује седам почасних доктората.

Моза је супруга често пратила на његовим службеним путовањима. Светску јавност је привукла беспрекорним стилом, али и ставом, који је увек јасно износила држећи говоре у водећим политичким и друштвеним инстутуцијама. За њу кажу да је највећа љубав шеика Хамада бина Кхалифа Ала Тханија, а њихов син Тамим, иако није прворођено дете катарског владала, проглашен је за престолонаследника и носи титулу садашњег емира. Мајка је седморо деце, има пет синова и две ћерке.

Шејха Моза бинт Насер је 1977. постала супруга катарског емира, имала је тада 18 година. У то време је била студент Универзитета у Катару, а звање дипломираног социолога добила је девет година након удаје.

Моза знање сјајно примењује у пракси, активна је у многим организацијама, попут Арапске демократске организације, Организације за образовање, науку и развој заједнице и разних програма за помоћ деци.

Када је у питању њен стил, "Вог" ју је уврстио у пет најбоље одевених жена света, а "Венити фер" прогасио најлепше обућеном дамом плаве крви, док је за Џулијена Мекдоналда она је друга Џеки Кенеди.

Моза је једна од ретких дама увек у јавности облачи комаде високе моде, "Шанел", "Живанши", "Диор" њене су омиљене модне куће. Њено величанство купује комаде који коштају између 20 и 30 хиљада долара, а специјално дизајнирана одећа за њу достиже цену и до 100. 000 долара. Поједини извори тврде да се у њеној резидендцији крије право модно богатство.

(Курир   Фото: АА/АБАЦА / АБАЦА ПРЕСС / ПРОФИМЕДИА)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Оми

21.11.2022 03:44

Засто мигранти у Катар не иду вец у ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас

21.11.2022 05:01

Ста да каземо о свему томе.Скромни људи али насем баји не могу ни да полију.???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има ли Катар

21.11.2022 05:18

Право на државност, треба Путина питати? А ми, Србија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

21.11.2022 08:46

Све те државице су подгузне муве Саудиске Арабије, али, морају да трпе, јер западне силе тако хоће , њима тако одговара, све док има нафте и плина, а када тога нестане, угушит ће се у крвавим ратовима ! Тако, да за њихово стање, Путин се нај мање пита !

Name

Ре хехе

21.11.2022 11:32

Откуда му онда право да то право одузме Украјини, за сада, а послије ће и другим земљама.

Name

Xxx

21.11.2022 07:29

СВАКА ЊЕМУ ЧАСТ ОН ТРИ АЈА ЈЕДНУ ПА НЕ НЕМОГУ СЊОМ НА КРАЈ ИЗАЋИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмм

21.11.2022 14:11

За мене није моц, богаство и 3 зене, то је бахатост и повреда тудјих емоција