Све тајне енергетске заједнице Додика и Орбана

Република Српска (РС) планира извозити вишак електричне енергије у Мађарску. Заузврат би од те државе Република Српска добијала нафту и нафтне деривате.

Република Српска 20.11.2022 | 20:00
Све тајне енергетске заједнице Додика и Орбана

Ова идеја први пут је поменута половином октобра када је тадашњи члан Предсједништва Босне и Херцеговини (БиХ) Милорад Додик разговарао са мађарским премијером Виктором Орбаном у Будимпешти.

На званичном сајту предсједника мађарске владе наведено је да су Орбан и Додик у Будимпешти разговарали о "заједничким пројектима који ће допринијети смиривању посљедица енергетске кризе на БиХ и Мађарску"

Додик је то потврдио и у интервјуу за емисију "Српски екран" Мађарског јавног сервиса (МТВА) која је емитована 8. новембра. Појаснио је да је ову идеју изнио Орбан.

Како је рекао, према његовим процјенама, Република Српска може произвести око 35 посто вишка електричне енергије за извоз.

Радио Слободна Европа (РСЕ) није добио одговор од надлежног министарства у Мађарској и највеће енергетске компаније у тој држави о томе да ли су упознати са овом идејом, те да ли су учињени конкретни кораци.

Иницијатива за формирање регионалне енергетске заједнице

Поред Републике Српске и Мађарске у цијелу причу би требало да буде укључена и Србија, за коју би важио исти аранжман као и за Мађарску.

Ни из надлежног министарства Републике Србије, као ни Нафтне индустрије Србије, РСЕ није добио одговор на упит о "солидарној енергетској заједници".

Према ријечима министра енергетике и рударства Републике Српске Петра Ђокића, постоји иницијатива за формирање регионалне енергетске асоцијације коју би чинило неколико држава. Ђокић наглашава да ову идеју тек треба разрадити.

"О детаљима тек треба да разговарамо, и о начину на који ће она бити организована, које ће бити њене функције, да ли се тиме стичу одређена права, наравно, да се стичу нека права, наравно и обавезе", нагласио је Ђокић за РСЕ.

Он истиче да ова идеја може бити корисна за "енергетску сигурност коју на тај начин желимо осигурати",

Истовремено, у Електропривреди Републике Српске, предузећу које се бави производњом и продајом електричне енергије у РС, кажу да су упознати са овом идејом, али да их до сада нико није контактирао у вези њеног провођења.

Који су евентуални ризици?

Лука Петровић, директор Електропривреде РС за РСЕ оцјењује да је енергетска криза погодила Европу, те да је "логично да се морају тражити нека нова рјешења за енергетску стабилност и независност".

"Могу све електропривреде да се увежу боље и да направе стабилнији, независнији енергетски систем. То је наравно и мисија будућих конекција, али све мора бити предмет анализе и да се виде предности и мане удруживања", казао је Петровић.

Он додаје да су могуће сметње у евентуалном формирању овог удружења, јер Европа покушава да забрани извоз струје произвођачима електричне енергије који не плаћају накнаду за угљен-диоксид.

Једна од обавеза из Зелене агенде за Западни Балкан које БиХ треба да испуни је увођење такси на угљен-диоксид (ЦО2).

Уколико би овај порез био уведен, БиХ би избјегла Механизам прекограничног опорезивања угљеника (Царбон Бордер Адјустмент Мецханисм – ЦБАМ) који би требало да буде активиран од 2027. године.

Према овом систему, сви производи у чијој производњи се емитује много угљен диоксида, биће подложни плаћању накнаде приликом увоза на тржиште ЕУ. Ово се односи и на електричну енергију, а ЕУ је један од најважнијих бх. партнера у трговини струјом.

"Унутар те енергетске заједнице ми бисмо имали значајну предност, јер постоје одређени недостаци енергије у Србији, а ми имамо вишкове, Мађарска некад има вишак, некад мањак, тако да генерално та заједница би поспјешила нашу стабилност", сматра Петровић.

Директор ЕРС каже да су због сушне године и слабог рада хидроелектрана морали да увозе струју. Додаје да сада раде "пуним капацитетом и остаје им довољно електричне енергије за извоз".

Колико се струје извози, а нафте увози?

Према подацима ентитетског Завода за статистику за 2020. годину, у РС је произведено 7.899 гигават сати (гWх) струје, од чега је извезено 3.634 гWх, укључујући и тржиште другог бх. ентитета, Федерације БиХ.

У прошлој години, РС је извезла електричне енергије у вриједности од укупно 358,9 милиона КМ (око 179 милиона евра).

БиХ нема властиту рафинерију нафте, те је овисна о увозу горива која су великом већином произведена прерадом руске сирове нафте.

Шта кажу европски и државни регулатори?

Из Енергетске заједнице истичу за РСЕ да је тешко коментарисати најаву формирања "солидарне енергетске заједнице", јер немају довољно информација.

Одговарају да, што се њих тиче, Уговор о енергетској заједници "обезбјеђује солидан оквир за регионалну енергетску сарадњу између Европске уније и сусједних земаља потписница".

Државна регулаторна комисија за електричну енергију (ДЕРК) појашњава за РСЕ да не постоје ограничења у вези међународне трговине струјом, уколико предузеће има дозволу.

Дозволу регулатора за међународну трговину електричном енергијом у РС има Електропривреда РС из Требиња, Рудник и термоелектрана Станари, "Енергy Финанцинг Теам" из Билеће и "Ренеwабле Енергy Солутионс БХ" из Бањалуке.

(РСЕ)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

W

20.11.2022 19:18

Кои је то. Мафијас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

20.11.2022 20:39

Лазни предсједник, лазна побједа, ово не мозе на добро изаци. Зове га Св. Петар на рапорт.

Name

блбл

20.11.2022 20:59

Баја је у праву, Народ то воли. Подржали су бају на изборима и шта се сада љутите. А и ови из међународне заједнице узимају дио колача. Тако да су се састали, Лопов до лопова.

Name

Игор

21.11.2022 04:13

Србији недостаје струје , радника , становника а они це струју да гурају Мадјарској и перу паре уградјују се у пројекте . Свако нормалан је побјегао из РС од клептомана . Косово је изгубљено , Угарска це лагано своје да узме , Бакир и Турска своје а Срби као Срби изгубљени као магарац у магли . Стока клептоманска .

Name

Аwе

21.11.2022 07:31

Шта је ту проблем? Не разумијем шта имате у глави је ли мозак или шта? Шта је проблем у овој идеји. Јел толика ретардација у главама да се ништа не може разумјети.

Name

Ре

21.11.2022 07:50

О каквој размјени се прича. Мађарска добила концесију за соларну електрану. Неће увозити струју из БиХ него ће себи производити. Такође није тачно да БиХ нема рафинерију. Има у Броду и Модричи. То што не ради је друга прича. А руска нафта на Нестропетролу и НИС је много скупља у БИХ Кад наши уговарају и уграђују се грађани су увијек доњи. Тако је изабрано, пардон покрадено.

Name

+

20.11.2022 19:30

НАШЕ ПРИРОДНО БОГАСТВО, ПРОДАЈЕ, А НАМА ПОКУПЉУЈЕ. А ВЕЋ СМО И ХРАНЕ ГЛАДНИ. СЕЛА ЗАМРЛА. НЕМАЈУ ДОМАЋИ НИ СЛАНИНЕ НИ МАСТИ. НЕМА КО РАДИТИ И ХРАНА ЗА УЗГОЈ СКУПА. МИ ОСТАДОШМО У РС И БЕЗ МЛАДИХ. ЦРНИ МИЛОКРАДЕ, КО ЛИ ТЕ ТАКВОГ НАМА ДАДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТДИ

20.11.2022 20:46

Знаци имамо струје и за извоз, а нама поскупљује... Неби ме сад ни цудило да буде њима јефтинија него сто је нама продаје.

Name

Милан

20.11.2022 19:47

ХАХА,хахахахахахаха! Па има ли краја лудилу опсједнутости са Додиком од стране појединих који да не пишу о њему очито не би имали шта писати! Кукају на Додика а својом сталном причом о Додику дижу му цијену! Додик таквим треба да захвали јер му они омогућавају побједу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.11.2022 20:31

Коју црну побједу секташу бљузго покрао изборе уз помоћ странаца предсједник може бити само вама климоглавцима ал и то јос који мјесец пада дезертер врло брзо запамти овај коментар .

Name

За милана гузољуба

20.11.2022 20:42

Ти си се заљубио у додика док га толико бранис, или те кара или те добро плаца?

Name

Милан за Ре

20.11.2022 20:56

Ти си слика и прилика мог коментара!

Name

Ре

20.11.2022 21:04

Милан је дјукин слепац,не види даље од носа а нос му вири из сектаске задњице.

Name

Ре

20.11.2022 21:56

Гласалисте за фасизам и династију сад се патите цетири године..то је то.пресвуце вас Миле на брзину за мало пара.

Name

БАЊА ЛУКА

20.11.2022 19:52

Шверц лакташког усташе лажног предсједника смеће !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СКY & Дрога

20.11.2022 20:28

Да ли Кајганиц из Тутиластва вец одговорио?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxxx

20.11.2022 21:03

Зато сте ишли давати подршку и аплаудирати о дјецо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сав народ види

20.11.2022 22:11

А толерисе лоповцину. Докле нароооооооде!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

21.11.2022 06:08

Он је наша рак рана и никада то неће само од себе престати.

Name

Стоп диктатору

21.11.2022 03:01

Само ви гледајте и типкајте по тастатури. Сам неце напустити своју фотељу, треба народ том бахатом диктатору мало помоци на ноге и стрпати га иза ресетке да одговара за сав лоповлук и криминал

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

21.11.2022 05:40

Можел неко да замисли да европа,нема струју а ми даимамо. Ја немогу. А дал је продао овај ил онај небитно. Само да се новац уложи у паметне ствари и да не заврши у приватним дзеповима. Убрзај градњу бук бијела. Морамо сарађивати ако хоћемо у европу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

21.11.2022 08:00

По стоти пут сте гласали за СНСД И Додика,има право да вас јаше до миле воље Народееее!

ОДГОВОРИТЕ