Sve tajne energetske zajednice Dodika i Orbana

Republika Srpska (RS) planira izvoziti višak električne energije u Mađarsku. Zauzvrat bi od te države Republika Srpska dobijala naftu i naftne derivate.

Republika Srpska 20.11.2022 | 20:00
Sve tajne energetske zajednice Dodika i Orbana

Ova ideja prvi put je pomenuta polovinom oktobra kada je tadašnji član Predsjedništva Bosne i Hercegovini (BiH) Milorad Dodik razgovarao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Budimpešti.

Na zvaničnom sajtu predsjednika mađarske vlade navedeno je da su Orban i Dodik u Budimpešti razgovarali o "zajedničkim projektima koji će doprinijeti smirivanju posljedica energetske krize na BiH i Mađarsku"

Dodik je to potvrdio i u intervjuu za emisiju "Srpski ekran" Mađarskog javnog servisa (MTVA) koja je emitovana 8. novembra. Pojasnio je da je ovu ideju iznio Orban.

Kako je rekao, prema njegovim procjenama, Republika Srpska može proizvesti oko 35 posto viška električne energije za izvoz.

Radio Slobodna Evropa (RSE) nije dobio odgovor od nadležnog ministarstva u Mađarskoj i najveće energetske kompanije u toj državi o tome da li su upoznati sa ovom idejom, te da li su učinjeni konkretni koraci.

Inicijativa za formiranje regionalne energetske zajednice

Pored Republike Srpske i Mađarske u cijelu priču bi trebalo da bude uključena i Srbija, za koju bi važio isti aranžman kao i za Mađarsku.

Ni iz nadležnog ministarstva Republike Srbije, kao ni Naftne industrije Srbije, RSE nije dobio odgovor na upit o "solidarnoj energetskoj zajednici".

Prema riječima ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića, postoji inicijativa za formiranje regionalne energetske asocijacije koju bi činilo nekoliko država. Đokić naglašava da ovu ideju tek treba razraditi.

"O detaljima tek treba da razgovaramo, i o načinu na koji će ona biti organizovana, koje će biti njene funkcije, da li se time stiču određena prava, naravno, da se stiču neka prava, naravno i obaveze", naglasio je Đokić za RSE.

On ističe da ova ideja može biti korisna za "energetsku sigurnost koju na taj način želimo osigurati",

Istovremeno, u Elektroprivredi Republike Srpske, preduzeću koje se bavi proizvodnjom i prodajom električne energije u RS, kažu da su upoznati sa ovom idejom, ali da ih do sada niko nije kontaktirao u vezi njenog provođenja.

Koji su eventualni rizici?

Luka Petrović, direktor Elektroprivrede RS za RSE ocjenjuje da je energetska kriza pogodila Evropu, te da je "logično da se moraju tražiti neka nova rješenja za energetsku stabilnost i nezavisnost".

"Mogu sve elektroprivrede da se uvežu bolje i da naprave stabilniji, nezavisniji energetski sistem. To je naravno i misija budućih konekcija, ali sve mora biti predmet analize i da se vide prednosti i mane udruživanja", kazao je Petrović.

On dodaje da su moguće smetnje u eventualnom formiranju ovog udruženja, jer Evropa pokušava da zabrani izvoz struje proizvođačima električne energije koji ne plaćaju naknadu za ugljen-dioksid.

Jedna od obaveza iz Zelene agende za Zapadni Balkan koje BiH treba da ispuni je uvođenje taksi na ugljen-dioksid (CO2).

Ukoliko bi ovaj porez bio uveden, BiH bi izbjegla Mehanizam prekograničnog oporezivanja ugljenika (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM) koji bi trebalo da bude aktiviran od 2027. godine.

Prema ovom sistemu, svi proizvodi u čijoj proizvodnji se emituje mnogo ugljen dioksida, biće podložni plaćanju naknade prilikom uvoza na tržište EU. Ovo se odnosi i na električnu energiju, a EU je jedan od najvažnijih bh. partnera u trgovini strujom.

"Unutar te energetske zajednice mi bismo imali značajnu prednost, jer postoje određeni nedostaci energije u Srbiji, a mi imamo viškove, Mađarska nekad ima višak, nekad manjak, tako da generalno ta zajednica bi pospješila našu stabilnost", smatra Petrović.

Direktor ERS kaže da su zbog sušne godine i slabog rada hidroelektrana morali da uvoze struju. Dodaje da sada rade "punim kapacitetom i ostaje im dovoljno električne energije za izvoz".

Koliko se struje izvozi, a nafte uvozi?

Prema podacima entitetskog Zavoda za statistiku za 2020. godinu, u RS je proizvedeno 7.899 gigavat sati (gWh) struje, od čega je izvezeno 3.634 gWh, uključujući i tržište drugog bh. entiteta, Federacije BiH.

U prošloj godini, RS je izvezla električne energije u vrijednosti od ukupno 358,9 miliona KM (oko 179 miliona evra).

BiH nema vlastitu rafineriju nafte, te je ovisna o uvozu goriva koja su velikom većinom proizvedena preradom ruske sirove nafte.

Šta kažu evropski i državni regulatori?

Iz Energetske zajednice ističu za RSE da je teško komentarisati najavu formiranja "solidarne energetske zajednice", jer nemaju dovoljno informacija.

Odgovaraju da, što se njih tiče, Ugovor o energetskoj zajednici "obezbjeđuje solidan okvir za regionalnu energetsku saradnju između Evropske unije i susjednih zemalja potpisnica".

Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK) pojašnjava za RSE da ne postoje ograničenja u vezi međunarodne trgovine strujom, ukoliko preduzeće ima dozvolu.

Dozvolu regulatora za međunarodnu trgovinu električnom energijom u RS ima Elektroprivreda RS iz Trebinja, Rudnik i termoelektrana Stanari, "Energy Financing Team" iz Bileće i "Renewable Energy Solutions BH" iz Banjaluke.

(RSE)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

W

20.11.2022 19:18

Koi je to. Mafijas

ODGOVORITE
Name

Bl

20.11.2022 20:39

Lazni predsjednik, lazna pobjeda, ovo ne moze na dobro izaci. Zove ga Sv. Petar na raport.

Name

blbl

20.11.2022 20:59

Baja je u pravu, Narod to voli. Podržali su baju na izborima i šta se sada ljutite. A i ovi iz međunarodne zajednice uzimaju dio kolača. Tako da su se sastali, Lopov do lopova.

Name

Igor

21.11.2022 04:13

Srbiji nedostaje struje , radnika , stanovnika a oni ce struju da guraju Madjarskoj i peru pare ugradjuju se u projekte . Svako normalan je pobjegao iz RS od kleptomana . Kosovo je izgubljeno , Ugarska ce lagano svoje da uzme , Bakir i Turska svoje a Srbi kao Srbi izgubljeni kao magarac u magli . Stoka kleptomanska .

Name

Awe

21.11.2022 07:31

Šta je tu problem? Ne razumijem šta imate u glavi je li mozak ili šta? Šta je problem u ovoj ideji. Jel tolika retardacija u glavama da se ništa ne može razumjeti.

Name

Re

21.11.2022 07:50

O kakvoj razmjeni se priča. Mađarska dobila koncesiju za solarnu elektranu. Neće uvoziti struju iz BiH nego će sebi proizvoditi. Takođe nije tačno da BiH nema rafineriju. Ima u Brodu i Modriči. To što ne radi je druga priča. A ruska nafta na Nestropetrolu i NIS je mnogo skuplja u BIH Kad naši ugovaraju i ugrađuju se građani su uvijek donji. Tako je izabrano, pardon pokradeno.

Name

+

20.11.2022 19:30

NAŠE PRIRODNO BOGASTVO, PRODAJE, A NAMA POKUPLJUJE. A VEĆ SMO I HRANE GLADNI. SELA ZAMRLA. NEMAJU DOMAĆI NI SLANINE NI MASTI. NEMA KO RADITI I HRANA ZA UZGOJ SKUPA. MI OSTADOŠMO U RS I BEZ MLADIH. CRNI MILOKRADE, KO LI TE TAKVOG NAMA DADE.

ODGOVORITE
Name

TDI

20.11.2022 20:46

Znaci imamo struje i za izvoz, a nama poskupljuje... Nebi me sad ni cudilo da bude njima jeftinija nego sto je nama prodaje.

Name

Milan

20.11.2022 19:47

HAHA,hahahahahahaha! Pa ima li kraja ludilu opsjednutosti sa Dodikom od strane pojedinih koji da ne pišu o njemu očito ne bi imali šta pisati! Kukaju na Dodika a svojom stalnom pričom o Dodiku dižu mu cijenu! Dodik takvim treba da zahvali jer mu oni omogućavaju pobjedu!

ODGOVORITE
Name

Re

20.11.2022 20:31

Koju crnu pobjedu sektašu bljuzgo pokrao izbore uz pomoć stranaca predsjednik može biti samo vama klimoglavcima al i to jos koji mjesec pada dezerter vrlo brzo zapamti ovaj komentar .

Name

Za milana guzoljuba

20.11.2022 20:42

Ti si se zaljubio u dodika dok ga toliko branis, ili te kara ili te dobro placa?

Name

Milan za Re

20.11.2022 20:56

Ti si slika i prilika mog komentara!

Name

Re

20.11.2022 21:04

Milan je djukin slepac,ne vidi dalje od nosa a nos mu viri iz sektaske zadnjice.

Name

Re

20.11.2022 21:56

Glasaliste za fasizam i dinastiju sad se patite cetiri godine..to je to.presvuce vas Mile na brzinu za malo para.

Name

BANJA LUKA

20.11.2022 19:52

Šverc laktaškog ustaše lažnog predsjednika smeće !!!

ODGOVORITE
Name

SKY & Droga

20.11.2022 20:28

Da li Kajganic iz Tutilastva vec odgovorio?

ODGOVORITE
Name

Xxxx

20.11.2022 21:03

Zato ste išli davati podršku i aplaudirati o djeco.

ODGOVORITE
Name

Sav narod vidi

20.11.2022 22:11

A tolerise lopovcinu. Dokle narooooooode!!!

ODGOVORITE
Name

Tatar

21.11.2022 06:08

On je naša rak rana i nikada to neće samo od sebe prestati.

Name

Stop diktatoru

21.11.2022 03:01

Samo vi gledajte i tipkajte po tastaturi. Sam nece napustiti svoju fotelju, treba narod tom bahatom diktatoru malo pomoci na noge i strpati ga iza resetke da odgovara za sav lopovluk i kriminal

ODGOVORITE
Name

Prika bn

21.11.2022 05:40

Možel neko da zamisli da evropa,nema struju a mi daimamo. Ja nemogu. A dal je prodao ovaj il onaj nebitno. Samo da se novac uloži u pametne stvari i da ne završi u privatnim dzepovima. Ubrzaj gradnju buk bijela. Moramo sarađivati ako hoćemo u evropu.

ODGOVORITE
Name

Zoki

21.11.2022 08:00

Po stoti put ste glasali za SNSD I Dodika,ima pravo da vas jaše do mile volje Narodeeee!

ODGOVORITE