Забава почиње: Цијела планета гледа у Катар

Поштовани шефови, вољена породицо, драги пријатељи... немојте превише да ме узнемиравате у наредних месец дана, желим потпуно да се посветим гледању Мундијала. То је реченица коју би, да може или сме, изговорио сваки страствени љубитељ фудбала од Аљаске до Аустралије уочи данашњег почетка 22. Светског првенства у Катару.

Свијет 20.11.2022 | 10:27
Забава почиње: Цијела планета гледа у Катар

Јер, од свечаног отварања на стадиону "Ал Бајт" у Дохи (15.45) и прве утакмице између домаћина и Еквадора (17.00), па до финала, трајаће магија која од 1930. и Монтевидеа опија обожаваоце најлепше игре на сваком турниру, без изузетка.

Лопта у шљаштећој азијској оази богатства и гламура усред пустиње кренуће вечерас са центра. И то ће бити први корак ка добијању одговора на питања, која нас већ данима интригирају: ко ће бити првак света, докле ће да догура Србија и слично.

А у 29 наредних дана чекају нас Месијеве мајсторије, Нејмарови дриблинзи, Роналдове стреле, Мбапеови продори... и надамо се, што више разлога за радост које ће нам пружити победнички тим Драгана Стојковића Пиксија.

Круну брани Француска, једна од само осам репрезентација која је за 92 године стигла до крова планете. Ако сачува највреднији пехар, биће тек трећа селекција, која је то успела, после Италије (1934, 1938) и Бразила (1958, 1962).

"Азури" су, иначе, једини некадашњи прваци који нису у Катару, осталих седам су ту. Бразилци и Аргентинци су наоштрени да скину европске селекције са врха, које су покупиле четири претходна трофеја. "Кариоке", рекордери са пет круна, на шесту чекају још од 2002. када су блистали Роналдо, Ривалдо и друштво, а "гаучоси" трећу победу сањају још од 1986. и незаборавног фудбалског плеса Дијега Марадоне. Из сенке вребају прилику Уругвајци, који су славили у давна времена, 1930. и 1950.

"Сан ми је да освојим Мундијал, то је једини трофеј који ми недостаје", поручио је 35-годишњи Аргентинац Меси, коме је ово последње СП и некако велики део неутралних навијача жели да га види са тим пехаром у рукама.

Са Старог континента су се на пехар устремили четвороструки освајачи Немци, неки нови Шпанци, Португалци, Белгијанци са Де Брујнеом, Холанђани... О изненађењу маштају Данци, па поново Хрвати, сензационални финалисти из Русије 2018, можда и Јужна Кореја, афричке селекције... А велики резултат сања и Србија.

И од данас више нема прича о томе како је Катар подмићивањем дошао до домаћинства, зашто се игра зими, да је штета што нема Италијана или звезда попут Холанда, Манеа, Рамоса... Све се заборавља, мундијалска бајка почиње.

(Вечерње новости)

фото: Скy спортс

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Кочићев вијенац

20.11.2022 12:26

Искрено мислим да претјерано ложење на фудбал јесте знак примитивизма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борс

20.11.2022 12:48

Ма да теби је уносније да се лозис на гејеве, старлете, крими сензације, какав фудбал

Name

Остереицх

20.11.2022 12:29

Нема назалост правог фудбала,где се играло,за мало пара, срцем,ако један цовјек игра за по милијарде долара,то је хаос од спорта

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.11.2022 12:37

Ту ће сигурно бити лакташко криминални бурле са својим криминалцима одабраним од народни кредитни задужења ,јер је осигурао своју криминалну власт крађом да му не може више нико ништа у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

20.11.2022 14:06

Наса одговорна влада на целу са Висковицем патриотски ставља будзет РС на побједу Хрватске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

20.11.2022 14:07

Фудбал је преко навијача постао само инструмент опстанка владајуће фукаре на власти. Највећи хулигани и олош се окупио у навијаче групе тако да фудбал више није за нормалног човјека.

ОДГОВОРИТЕ