Zabava počinje: Cijela planeta gleda u Katar

Poštovani šefovi, voljena porodico, dragi prijatelji... nemojte previše da me uznemiravate u narednih mesec dana, želim potpuno da se posvetim gledanju Mundijala. To je rečenica koju bi, da može ili sme, izgovorio svaki strastveni ljubitelj fudbala od Aljaske do Australije uoči današnjeg početka 22. Svetskog prvenstva u Kataru.

Svijet 20.11.2022 | 10:27
Zabava počinje: Cijela planeta gleda u Katar

Jer, od svečanog otvaranja na stadionu "Al Bajt" u Dohi (15.45) i prve utakmice između domaćina i Ekvadora (17.00), pa do finala, trajaće magija koja od 1930. i Montevidea opija obožavaoce najlepše igre na svakom turniru, bez izuzetka.

Lopta u šljaštećoj azijskoj oazi bogatstva i glamura usred pustinje krenuće večeras sa centra. I to će biti prvi korak ka dobijanju odgovora na pitanja, koja nas već danima intrigiraju: ko će biti prvak sveta, dokle će da dogura Srbija i slično.

A u 29 narednih dana čekaju nas Mesijeve majstorije, Nejmarovi driblinzi, Ronaldove strele, Mbapeovi prodori... i nadamo se, što više razloga za radost koje će nam pružiti pobednički tim Dragana Stojkovića Piksija.

Krunu brani Francuska, jedna od samo osam reprezentacija koja je za 92 godine stigla do krova planete. Ako sačuva najvredniji pehar, biće tek treća selekcija, koja je to uspela, posle Italije (1934, 1938) i Brazila (1958, 1962).

"Azuri" su, inače, jedini nekadašnji prvaci koji nisu u Kataru, ostalih sedam su tu. Brazilci i Argentinci su naoštreni da skinu evropske selekcije sa vrha, koje su pokupile četiri prethodna trofeja. "Karioke", rekorderi sa pet kruna, na šestu čekaju još od 2002. kada su blistali Ronaldo, Rivaldo i društvo, a "gaučosi" treću pobedu sanjaju još od 1986. i nezaboravnog fudbalskog plesa Dijega Maradone. Iz senke vrebaju priliku Urugvajci, koji su slavili u davna vremena, 1930. i 1950.

"San mi je da osvojim Mundijal, to je jedini trofej koji mi nedostaje", poručio je 35-godišnji Argentinac Mesi, kome je ovo poslednje SP i nekako veliki deo neutralnih navijača želi da ga vidi sa tim peharom u rukama.

Sa Starog kontinenta su se na pehar ustremili četvorostruki osvajači Nemci, neki novi Španci, Portugalci, Belgijanci sa De Brujneom, Holanđani... O iznenađenju maštaju Danci, pa ponovo Hrvati, senzacionalni finalisti iz Rusije 2018, možda i Južna Koreja, afričke selekcije... A veliki rezultat sanja i Srbija.

I od danas više nema priča o tome kako je Katar podmićivanjem došao do domaćinstva, zašto se igra zimi, da je šteta što nema Italijana ili zvezda poput Holanda, Manea, Ramosa... Sve se zaboravlja, mundijalska bajka počinje.

(Večernje novosti)

foto: Sky sports

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Kočićev vijenac

20.11.2022 12:26

Iskreno mislim da pretjerano loženje na fudbal jeste znak primitivizma.

ODGOVORITE
Name

Bors

20.11.2022 12:48

Ma da tebi je unosnije da se lozis na gejeve, starlete, krimi senzacije, kakav fudbal

Name

Ostereich

20.11.2022 12:29

Nema nazalost pravog fudbala,gde se igralo,za malo para, srcem,ako jedan covjek igra za po milijarde dolara,to je haos od sporta

ODGOVORITE
Name

Re

20.11.2022 12:37

Tu će sigurno biti laktaško kriminalni burle sa svojim kriminalcima odabranim od narodni kreditni zaduženja ,jer je osigurao svoju kriminalnu vlast krađom da mu ne može više niko ništa u RS.

ODGOVORITE
Name

MeNAGER

20.11.2022 14:06

Nasa odgovorna vlada na celu sa Viskovicem patriotski stavlja budzet RS na pobjedu Hrvatske

ODGOVORITE
Name

Branci

20.11.2022 14:07

Fudbal je preko navijača postao samo instrument opstanka vladajuće fukare na vlasti. Najveći huligani i ološ se okupio u navijače grupe tako da fudbal više nije za normalnog čovjeka.

ODGOVORITE