Приједлози Жозепа Бореља не садрже рјешења за кризу

Портпарол руског министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је данас да идеје које високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ шири међу државама чланицама показују да нема стратешке визије Уније у вези са Русијом и да могу изазвати нови продужени раскол у Европи.

Свијет 19.11.2022 | 13:33
Приједлози Жозепа Бореља не садрже рјешења за кризу

Захарова је, коментаришући Борељове предлоге у шест тачака о заједничким приступима земаља ЕУ у односима са Русијом усред сукоба у Украјини, рекла да предлози не садрже рецепте за решавање нагомиланих проблема, већ да је у њима представљено као да Русија и земље чланице Уније могу да побегну једне од других, пренео је ТАШ.

Захарова је оценила да се на основу Борељовог предлога може закључити да је циљ садашњих лидера ЕУ да буде рационално објашњен покушај довођења односа са Русијом до стања политичке конфронтације, лишавајући их заједничке историје и економске основе.

Због тога у Борељовим предлозима нема ни речи о решавању украјинске кризе путем преговора и уопште о безбедности у Европи, већ се говори о изолацији Русије, указала је Захарова.

Изолација Русије и увођење санкција према Москви постали су опсесивна идеја ЕУ, оценила је Захарова наводећи да је то узалудна намера за коју трошкове сносе земље Уније и њихови грађани.

"Види се жеља да се ограниче могућности за будућност да

политичари пронађу излаз из ове дубоке кризе", истакла је Захарова.

Према њеним речима, рано је говорити о резултатима дискусија унутар ЕУ о односима са Русијом док се ти разговори настављају, али Москва нема илузија о томе, објавила је руска агенција. 

(Тањуг/ фото: Руссиан фореигн Министрy пресс сервице/ТАСС)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Тако је

19.11.2022 13:34

Паметнице права и јос лијепа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРОМ

19.11.2022 14:25

НИСУ САМО ови из ЕУ паметни има и других Народа који несто ЗНАЈУ а не само ЕУ СЛУГЕ америцке БАГРА

Name

Лијепа!?

19.11.2022 20:41

Док се не насмије, јесте...

Name

Мирослав

19.11.2022 14:23

ЕУ има газду, па ста да се разговара о поданицима? Зна се, ко сљиве тресе а ко их купи. Дакле, треба поцети прицу са оним ко сљиве тресе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логично

19.11.2022 17:52

Да Борељ не жели да дође до нормализације односа између ЕУ,и Русије,а још мање има намјеру да учини нешто позитивно како би се договором дошло до рјешења сукоба.Лијепо Америци,убирају плодове своје подлости,на рачун Европе,и цијелог свијета,док учесници сукоба у Украјини,животима плаћају порезе,покварености Британије,и САД-а!!!Оно што је започела дубока држава,то се наставља,тако што Америка прави жаришта ратна по цијелом свијету. Само на једно,не рачунају,а то је,да ће "мечка",заиграти и пред њиховим вратима!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мечка је

19.11.2022 19:56

Своје одиграла, доста дуго је плашила около. Најбоље је да се повуку из Украјине и то дубоко у Русију.

Name

Сад мољакате

19.11.2022 21:01

Да се преговара, али боље је прихватите све сто Украјина од вас тражи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грофица Мица

20.11.2022 15:05

Борељи је након "дипломатских" разговора произвео рат - строго гледано требао је давно да да оставку јер није ниста урадио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интелект

20.11.2022 18:09

Трема разумјети и ЕУ/ УСА и Русију јер сви они заступају своје интересе а не интересе политицко/ војних ривала. И сви они су у моменту таоци Украјине која јос не зели мировне преговоре. Али треба разумјети и Украјину јер када се сједне преговарати онда се на крају мора признати ( и потписати) цињеницно стање, и бас то сада покусавају "поправити", сто наравно уопсте не одговара Русији јер тиме могу неке губитке претрпити, али не одговара то ни ЕУ/УСА јер они у ствари све финансирају. Царобан круг гдје у сустини сви губе, али реално на свим странама највеци губитници су онај обицан народ преко цијих ледза све то иде али када је то "оне горе" интересовало?

ОДГОВОРИТЕ