Prijedlozi Žozepa Borelja ne sadrže rješenja za krizu

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da ideje koje visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj širi među državama članicama pokazuju da nema strateške vizije Unije u vezi sa Rusijom i da mogu izazvati novi produženi raskol u Evropi.

Svijet 19.11.2022 | 13:33
Prijedlozi Žozepa Borelja ne sadrže rješenja za krizu

Zaharova je, komentarišući Boreljove predloge u šest tačaka o zajedničkim pristupima zemalja EU u odnosima sa Rusijom usred sukoba u Ukrajini, rekla da predlozi ne sadrže recepte za rešavanje nagomilanih problema, već da je u njima predstavljeno kao da Rusija i zemlje članice Unije mogu da pobegnu jedne od drugih, preneo je TAŠ.

Zaharova je ocenila da se na osnovu Boreljovog predloga može zaključiti da je cilj sadašnjih lidera EU da bude racionalno objašnjen pokušaj dovođenja odnosa sa Rusijom do stanja političke konfrontacije, lišavajući ih zajedničke istorije i ekonomske osnove.

Zbog toga u Boreljovim predlozima nema ni reči o rešavanju ukrajinske krize putem pregovora i uopšte o bezbednosti u Evropi, već se govori o izolaciji Rusije, ukazala je Zaharova.

Izolacija Rusije i uvođenje sankcija prema Moskvi postali su opsesivna ideja EU, ocenila je Zaharova navodeći da je to uzaludna namera za koju troškove snose zemlje Unije i njihovi građani.

"Vidi se želja da se ograniče mogućnosti za budućnost da

političari pronađu izlaz iz ove duboke krize", istakla je Zaharova.

Prema njenim rečima, rano je govoriti o rezultatima diskusija unutar EU o odnosima sa Rusijom dok se ti razgovori nastavljaju, ali Moskva nema iluzija o tome, objavila je ruska agencija. 

(Tanjug/ foto: Russian foreign Ministry press service/TASS)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Tako je

19.11.2022 13:34

Pametnice prava i jos lijepa.

ODGOVORITE
Name

GROM

19.11.2022 14:25

NISU SAMO ovi iz EU pametni ima i drugih Naroda koji nesto ZNAJU a ne samo EU SLUGE americke BAGRA

Name

Lijepa!?

19.11.2022 20:41

Dok se ne nasmije, jeste...

Name

Miroslav

19.11.2022 14:23

EU ima gazdu, pa sta da se razgovara o podanicima? Zna se, ko sljive trese a ko ih kupi. Dakle, treba poceti pricu sa onim ko sljive trese.

ODGOVORITE
Name

Logično

19.11.2022 17:52

Da Borelj ne želi da dođe do normalizacije odnosa između EU,i Rusije,a još manje ima namjeru da učini nešto pozitivno kako bi se dogovorom došlo do rješenja sukoba.Lijepo Americi,ubiraju plodove svoje podlosti,na račun Evrope,i cijelog svijeta,dok učesnici sukoba u Ukrajini,životima plaćaju poreze,pokvarenosti Britanije,i SAD-a!!!Ono što je započela duboka država,to se nastavlja,tako što Amerika pravi žarišta ratna po cijelom svijetu. Samo na jedno,ne računaju,a to je,da će "mečka",zaigrati i pred njihovim vratima!!!

ODGOVORITE
Name

Mečka je

19.11.2022 19:56

Svoje odigrala, dosta dugo je plašila okolo. Najbolje je da se povuku iz Ukrajine i to duboko u Rusiju.

Name

Sad moljakate

19.11.2022 21:01

Da se pregovara, ali bolje je prihvatite sve sto Ukrajina od vas traži

ODGOVORITE
Name

Grofica Mica

20.11.2022 15:05

Borelji je nakon "diplomatskih" razgovora proizveo rat - strogo gledano trebao je davno da da ostavku jer nije nista uradio!

ODGOVORITE
Name

Intelekt

20.11.2022 18:09

Trema razumjeti i EU/ USA i Rusiju jer svi oni zastupaju svoje interese a ne interese politicko/ vojnih rivala. I svi oni su u momentu taoci Ukrajine koja jos ne zeli mirovne pregovore. Ali treba razumjeti i Ukrajinu jer kada se sjedne pregovarati onda se na kraju mora priznati ( i potpisati) cinjenicno stanje, i bas to sada pokusavaju "popraviti", sto naravno uopste ne odgovara Rusiji jer time mogu neke gubitke pretrpiti, ali ne odgovara to ni EU/USA jer oni u stvari sve finansiraju. Caroban krug gdje u sustini svi gube, ali realno na svim stranama najveci gubitnici su onaj obican narod preko cijih ledza sve to ide ali kada je to "one gore" interesovalo?

ODGOVORITE