Без тендера бирају фирму за изградњу објекта

Припремни радови за изградњу спортског терена за потребе турнира „Српска опен“ уз парк “Младен Стојановић” су почели, а извођаче радова је бирао Тениски савез РС, чиме је омогућено да се заобиђе процедура јавних набавки, сазнаје ЦАПИТАЛ.

Република Српска 19.11.2022 | 12:38
Без тендера бирају фирму за изградњу објекта

Према расположивим информацијама Влада Републике Српске и локална власт у Бањалуци, имају улогу финансијера, код обезбјеђивања потребних дозвола те надзора, док је Тениски савез Републике Српске по свему судећи задужен за уговарање грађевинских радова на овом пројекту.

Рок за завршетак посла је кратак, све мора бити спремно прије априла идуће године, када турнир треба да се одржи, а како показују посљедње информације све се убрзано и одвија.

Тениски савез Републике Српске ангажовао извођаче

У Тениском савезу Српске су потврдили да припремне радове изводи конзорциј фирми под руководством фирме “Градип” из Прњавора, компаније која ће координисати и руководити изградњом.

„У току су припремни радови, односно рад на одвожењу депоноване земље. До почетка извођења главне фазе-бетонирања, Град Бањалука као власник земљишта ће добити све потребне дозволе од надлежног министарства. У зависности о захтјева на терену, ангажовање фирми зависиће искључиво од могућности испуњавања обавеза у пројекту у кратком временском року са којим су извођачи суочени због чињенице да радови морају бити завршени на вријеме, а рок је март 2023. године“, казали су у Тениском савезу Републике Српске, који је био и задужен за ангажовање извођача радова. Нису прецизирали које фирме су дио тог конзорција.

Ангажовање извођача је обављено мимо процеса јавних набавки, а из Савеза поручују да је то урађено јер „овај пројекат не подлијеже јавним набавкама, јер Тениски савез Републике Српске није уговорни орган у смислу Закона о јавним набавкама“.

Пребацивањем тог посла у руке Тениског савеза Српске, уштеђено је на времену, а извођачи су одабрани такорећи “преко ноћи”.

Да су за избор извођача радова били задужени Влада Републике Српске или Град Бањалука морала би се испоштовати процедура јавних набавки која у најбољем случају може потрајати неколико мјесеци, а у најгорем годинама, ако се појаве жалбе понуђача.

Терен остаје Граду Бањалука

У Тениском савезу Српске су објаснили су да Град Бањалука остаје власник земље и објекта који ће бити изграђен за потребе турнира, а да ће Тениски савез на основу уговора са Градом бити корисник објекта.

“Планирано је да у првој фази, док турнир траје, стадион буде отворен, а након чега се планира покривање и додатни радови за мултифункционалну дворану капацитета 3.000 мјеста која је граду пријеко потребна”, рекли су у Савезу и додали да ће се спортска дворана у партеру моћи прилагодити спортовима, као што су рукомет, одбојка, тенис, мали фудбал….

Надзор у рукама Републичке дирекције за обнову и изградњу Републике Српске

Иако је на овај начин заобиђен дуготрајни процес јавних набавки, нетранспарента начин набавке омогућава “намјештања” послова и договора из затворених врата са унапријед одобраном фирмом.

Из Тениског савеза Републике Српске тврде да ће сви аспекти реализације бити ригорозно контролисани.

“Надзор над радовима и уговарању изградње врши Републичка дирекција за обнову и изградњу Републике Српске. За потребе припремних радова Влада ће, на захтјев Тениског савеза Републике Српске до краја године издвојити два милиона КМ. Формиран је извршни одбор и четири пододбора, грађевински, финансијски, правни и пододбор за прописе и стандарде који су укључени у процес пројектовања и изградње, контролу рада и утрошка финансијских средстава. У извршни и сваки пододбор укључени су представници надлежних републичких и градских институција и представници Тениског савеза Републике Српске”, поручили су за ЦАПИТАЛ из Тениског савеза Републике Српске, али нису прецизирали колико ће у коначници коштати организација овог спортског догађаја.

Колико ће коштати изградња?

Та цифра ће, кажу бити позната када се окончају радови и све припреми за тениски турнир.

Према тренутно расположивим информацијама уз новац који Град Бањалука планира да издвоји кроз овогодишњи ребаланс буџета града, на организацију овог догађаја Српска већ сада издваја укупно четири милиона КМ.

Како је ЦАПИТАЛ први објавио Влада Српске и Град Бањалука су договорили да заједнички финансирају организацију овог турнира. Највећа инвестиција је изградња спортског тениског терена, капацитета 6.000 мјеста. Претварањем у мултифункционалну дворану објекат ће имати капацитет од 3.000 мјеста.

Из Града Бањалука је раније стигла потврда да ће се кроз овогодишњи ребаланс буџета града за изградњу спортског терена уз парк Младен Стојановић планирати два милиона КМ.

Овај спортски догађај треба да угости највећа имена из свијета тениса као што су српски ас Новак Ђоковић, а према писању појединих медија у Бањалуку ће доћи и тенисер Ник Кирјос.

АТП турнир “Србија опен” се привремено сели у Бањалуку, на период од годину дана, са циљем да тениски центар “Новак” у Београду током тог периоду реновира.

Недавно је тада српски члан Предсједништва БиХ, а актуелни предсједник РС Милорад Додик на друштвеним мрежама објавио да ће званични назив АТП турнира, који се сљедеће године игра у Бањалуци бити “Српска опен”.

(Цапитал/ фото: Град Бањалука)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Србо

19.11.2022 11:51

Опет тај фамозни Драшко Милановић и сад као наш Драшкић, па стани ,можели се на двије функције или неможе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

19.11.2022 12:11

То је та симбиоза Градоначелника са републичком влашћу... Драску популарност а њиховим фирмама посао, дебело преплацен и мимо свих законом предвиђених процедура и сви задовољни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзо

19.11.2022 12:54

Зна ли се ко је изводјац радова? Зна ли се коме можемо пријавити 10цм блата на саобраћајници?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.11.2022 13:48

Комуналној полицији, Грађевинској инспекцији, Саобрацајној полицији...али, али, једне контролише Градоначелник а друге републицка власт знаци ни једни ни други неце реаговати...

Name

Бањалучанин

19.11.2022 13:09

Страшно. Изигравају закон и вријеђају интелигенцију сваког Србина. Зарад једногодишњег ћефа у виду АТП турнира 250, улажу се огромна средства на коруптиван начин. Бањој Луци остаје дворана од 3000 мјеста, а постојеће зјапе празне. Све је овдје погрешно и понижавајуће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

19.11.2022 13:44

Тешко нама док год будемо градили овакве глупости а истовремено продавали и затварали фабрике и раднике тјерали на улицу

Name

БањаЛукааа

19.11.2022 13:31

Графите несто сто граду нике потребно..нит имамо тениа..само фарса..отиђите до мозаик.пријатељства..да видите свакодневне редове за храну....мнемамо стqлака за болнице а градите тениски терен за 7 дана да гузоње узивају..мрс...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

19.11.2022 13:45

Има ли Комуналне полиције, Инспекције, било кога да казну напише овим изводјачима радова?! Њихови камиони по улици остављају блато и шљунак у великој количини, и апсурд јуче то све чист тј. покушај чешћења онај камионић од Градске чистоће. Не можеш закочити аутом од оног камења. Зна се како радне машине излазе на коловоз са градилишта, љепо тајкуни шмрк и четке обезбједите и радите како треба, или казне плаћајте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

19.11.2022 14:11

Имовина приједорског конобара Драшка Милиновића и интимуса Ж.Ц. је Вила на Старчевици Блука, пентхаус ул.Кустурић Блука,вила у Чесми Блука,стан у Београду, апартман на мору,ту је инови ђжип порше кајен..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛСС

19.11.2022 14:37

Како може Драшко на двије функције: градоначелник и СНСД-ов прегалац? А кажу да врана не може на два колца, један јој се забије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

19.11.2022 15:22

Нек се зове Жељкин син опен ,који је добио посао ван сваке памети и закона нит знају колико ће коштати ама ништа није битно . Овде само помаже ЧАУШЕСКУ СЦЕНАРИО БАНДО !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна се

19.11.2022 15:36

Продјите па видите ко ради и данас по киши.. Онај ко ради и у близини..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

19.11.2022 17:39

А шта је то тендер. Овдје то не постоји. Овдје је имт процедура на снази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

19.11.2022 18:21

Прво нема тендера, а кад има онда се узима најскупљи, све по договору.

ОДГОВОРИТЕ