Bez tendera biraju firmu za izgradnju objekta

Pripremni radovi za izgradnju sportskog terena za potrebe turnira „Srpska open“ uz park “Mladen Stojanović” su počeli, a izvođače radova je birao Teniski savez RS, čime je omogućeno da se zaobiđe procedura javnih nabavki, saznaje CAPITAL.

Republika Srpska 19.11.2022 | 12:38
Bez tendera biraju firmu za izgradnju objekta

Prema raspoloživim informacijama Vlada Republike Srpske i lokalna vlast u Banjaluci, imaju ulogu finansijera, kod obezbjeđivanja potrebnih dozvola te nadzora, dok je Teniski savez Republike Srpske po svemu sudeći zadužen za ugovaranje građevinskih radova na ovom projektu.

Rok za završetak posla je kratak, sve mora biti spremno prije aprila iduće godine, kada turnir treba da se održi, a kako pokazuju posljednje informacije sve se ubrzano i odvija.

Teniski savez Republike Srpske angažovao izvođače

U Teniskom savezu Srpske su potvrdili da pripremne radove izvodi konzorcij firmi pod rukovodstvom firme “Gradip” iz Prnjavora, kompanije koja će koordinisati i rukovoditi izgradnjom.

„U toku su pripremni radovi, odnosno rad na odvoženju deponovane zemlje. Do početka izvođenja glavne faze-betoniranja, Grad Banjaluka kao vlasnik zemljišta će dobiti sve potrebne dozvole od nadležnog ministarstva. U zavisnosti o zahtjeva na terenu, angažovanje firmi zavisiće isključivo od mogućnosti ispunjavanja obaveza u projektu u kratkom vremenskom roku sa kojim su izvođači suočeni zbog činjenice da radovi moraju biti završeni na vrijeme, a rok je mart 2023. godine“, kazali su u Teniskom savezu Republike Srpske, koji je bio i zadužen za angažovanje izvođača radova. Nisu precizirali koje firme su dio tog konzorcija.

Angažovanje izvođača je obavljeno mimo procesa javnih nabavki, a iz Saveza poručuju da je to urađeno jer „ovaj projekat ne podliježe javnim nabavkama, jer Teniski savez Republike Srpske nije ugovorni organ u smislu Zakona o javnim nabavkama“.

Prebacivanjem tog posla u ruke Teniskog saveza Srpske, ušteđeno je na vremenu, a izvođači su odabrani takoreći “preko noći”.

Da su za izbor izvođača radova bili zaduženi Vlada Republike Srpske ili Grad Banjaluka morala bi se ispoštovati procedura javnih nabavki koja u najboljem slučaju može potrajati nekoliko mjeseci, a u najgorem godinama, ako se pojave žalbe ponuđača.

Teren ostaje Gradu Banjaluka

U Teniskom savezu Srpske su objasnili su da Grad Banjaluka ostaje vlasnik zemlje i objekta koji će biti izgrađen za potrebe turnira, a da će Teniski savez na osnovu ugovora sa Gradom biti korisnik objekta.

“Planirano je da u prvoj fazi, dok turnir traje, stadion bude otvoren, a nakon čega se planira pokrivanje i dodatni radovi za multifunkcionalnu dvoranu kapaciteta 3.000 mjesta koja je gradu prijeko potrebna”, rekli su u Savezu i dodali da će se sportska dvorana u parteru moći prilagoditi sportovima, kao što su rukomet, odbojka, tenis, mali fudbal….

Nadzor u rukama Republičke direkcije za obnovu i izgradnju Republike Srpske

Iako je na ovaj način zaobiđen dugotrajni proces javnih nabavki, netransparenta način nabavke omogućava “namještanja” poslova i dogovora iz zatvorenih vrata sa unaprijed odobranom firmom.

Iz Teniskog saveza Republike Srpske tvrde da će svi aspekti realizacije biti rigorozno kontrolisani.

“Nadzor nad radovima i ugovaranju izgradnje vrši Republička direkcija za obnovu i izgradnju Republike Srpske. Za potrebe pripremnih radova Vlada će, na zahtjev Teniskog saveza Republike Srpske do kraja godine izdvojiti dva miliona KM. Formiran je izvršni odbor i četiri pododbora, građevinski, finansijski, pravni i pododbor za propise i standarde koji su uključeni u proces projektovanja i izgradnje, kontrolu rada i utroška finansijskih sredstava. U izvršni i svaki pododbor uključeni su predstavnici nadležnih republičkih i gradskih institucija i predstavnici Teniskog saveza Republike Srpske”, poručili su za CAPITAL iz Teniskog saveza Republike Srpske, ali nisu precizirali koliko će u konačnici koštati organizacija ovog sportskog događaja.

Koliko će koštati izgradnja?

Ta cifra će, kažu biti poznata kada se okončaju radovi i sve pripremi za teniski turnir.

Prema trenutno raspoloživim informacijama uz novac koji Grad Banjaluka planira da izdvoji kroz ovogodišnji rebalans budžeta grada, na organizaciju ovog događaja Srpska već sada izdvaja ukupno četiri miliona KM.

Kako je CAPITAL prvi objavio Vlada Srpske i Grad Banjaluka su dogovorili da zajednički finansiraju organizaciju ovog turnira. Najveća investicija je izgradnja sportskog teniskog terena, kapaciteta 6.000 mjesta. Pretvaranjem u multifunkcionalnu dvoranu objekat će imati kapacitet od 3.000 mjesta.

Iz Grada Banjaluka je ranije stigla potvrda da će se kroz ovogodišnji rebalans budžeta grada za izgradnju sportskog terena uz park Mladen Stojanović planirati dva miliona KM.

Ovaj sportski događaj treba da ugosti najveća imena iz svijeta tenisa kao što su srpski as Novak Đoković, a prema pisanju pojedinih medija u Banjaluku će doći i teniser Nik Kirjos.

ATP turnir “Srbija open” se privremeno seli u Banjaluku, na period od godinu dana, sa ciljem da teniski centar “Novak” u Beogradu tokom tog periodu renovira.

Nedavno je tada srpski član Predsjedništva BiH, a aktuelni predsjednik RS Milorad Dodik na društvenim mrežama objavio da će zvanični naziv ATP turnira, koji se sljedeće godine igra u Banjaluci biti “Srpska open”.

(Capital/ foto: Grad Banjaluka)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Србо

19.11.2022 11:51

Опет тај фамозни Драшко Милановић и сад као наш Драшкић, па стани ,можели се на двије функције или неможе.

ODGOVORITE
Name

Realnost

19.11.2022 12:11

To je ta simbioza Gradonačelnika sa republičkom vlašću... Drasku popularnost a njihovim firmama posao, debelo preplacen i mimo svih zakonom predviđenih procedura i svi zadovoljni...

ODGOVORITE
Name

Dzo

19.11.2022 12:54

Zna li se ko je izvodjac radova? Zna li se kome možemo prijaviti 10cm blata na saobraćajnici?

ODGOVORITE
Name

Re

19.11.2022 13:48

Komunalnoj policiji, Građevinskoj inspekciji, Saobracajnoj policiji...ali, ali, jedne kontroliše Gradonačelnik a druge republicka vlast znaci ni jedni ni drugi nece reagovati...

Name

Бањалучанин

19.11.2022 13:09

Страшно. Изигравају закон и вријеђају интелигенцију сваког Србина. Зарад једногодишњег ћефа у виду АТП турнира 250, улажу се огромна средства на коруптиван начин. Бањој Луци остаје дворана од 3000 мјеста, а постојеће зјапе празне. Све је овдје погрешно и понижавајуће.

ODGOVORITE
Name

Tatar

19.11.2022 13:44

Teško nama dok god budemo gradili ovakve gluposti a istovremeno prodavali i zatvarali fabrike i radnike tjerali na ulicu

Name

BanjaLukaaa

19.11.2022 13:31

Grafite nesto sto gradu nike potrebno..nit imamo tenia..samo farsa..otiđite do mozaik.prijateljstva..da vidite svakodnevne redove za hranu....mnemamo stqlaka za bolnice a gradite teniski teren za 7 dana da guzonje uzivaju..mrs...

ODGOVORITE
Name

Dušan

19.11.2022 13:45

Ima li Komunalne policije, Inspekcije, bilo koga da kaznu napiše ovim izvodjačima radova?! Njihovi kamioni po ulici ostavljaju blato i šljunak u velikoj količini, i apsurd juče to sve čist tj. pokušaj češćenja onaj kamionić od Gradske čistoće. Ne možeš zakočiti autom od onog kamenja. Zna se kako radne mašine izlaze na kolovoz sa gradilišta, ljepo tajkuni šmrk i četke obezbjedite i radite kako treba, ili kazne plaćajte!

ODGOVORITE
Name

Savo

19.11.2022 14:11

Imovina prijedorskog konobara Draška Milinovića i intimusa Ž.C. je Vila na Starčevici Bluka, penthaus ul.Kusturić Bluka,vila u Česmi Bluka,stan u Beogradu, apartman na moru,tu je inovi đžip porše kajen..

ODGOVORITE
Name

БЛСС

19.11.2022 14:37

Како може Драшко на двије функције: градоначелник и СНСД-ов прегалац? А кажу да врана не може на два колца, један јој се забије...

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

19.11.2022 15:22

Nek se zove Željkin sin open ,koji je dobio posao van svake pameti i zakona nit znaju koliko će koštati ama ništa nije bitno . Ovde samo pomaže ČAUŠESKU SCENARIO BANDO !!!

ODGOVORITE
Name

Zna se

19.11.2022 15:36

Prodjite pa vidite ko radi i danas po kiši.. Onaj ko radi i u blizini..

ODGOVORITE
Name

Branci

19.11.2022 17:39

A šta je to tender. Ovdje to ne postoji. Ovdje je imt procedura na snazi.

ODGOVORITE
Name

BL

19.11.2022 18:21

Prvo nema tendera, a kad ima onda se uzima najskuplji, sve po dogovoru.

ODGOVORITE