Европска унија спремна да напусти преговоре о клими

Европска унија је упозорила да је спремна да напусти преговоре о клими ако се не постигне договор, али је навела да и даље верује да би споразум могао бити постигнут данас између преговарача на самиту ЦОП27 у Египту.

Србија 19.11.2022 | 11:28
Европска унија спремна да напусти преговоре о клими

"Морамо да идемо напред, а не уназад и сви министри (ЕУ) су спремни да оду ако не будемо имали резултат који одговара ономе што свет чека - наиме да учинимо нешто у вези са овом климатском кризом", рекао је високи представник ЕУ за климатску политику Франс Тимерманс, пренео је Ројтерс.

Обраћајући се новинарима на маргинама самита, он је позвао друге стране у преговорима да узврате напорима за постизање договора, посебно по питању финансирања сиромашнијих земаља погођених климатским катастрофама.

"Верујемо да је позитиван резултат данас још увек на дохват руке. Али забринути смо због неких ствари које смо видели и чули у последњих, рецимо, 12 сати", казао је он.

"Радије бисмо да немамо никакву одлуку него лошу одлуку", истакао је Тимерманс.

Француска је саопштила да преговори о клими на ЦОП27 у Шарм-ел-Шеику још нису довели до постизања споразума који би могао да обузда пораст глобалних температура у овој фази.

(Тањуг/ АФП)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

разумио

19.11.2022 11:54

ЕУ мора да напусти преговоре јер не мозе да испостује договоре о смањењу емисије Ц02. Засто? Зато сто се морају активирати термоелектране и атомске електране (ове су мање релевантне) јер висе нема јефтиних руских енергената! Струја поскупљује сиром Европе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

19.11.2022 23:49

И крајње је вријеме да се заврси ова агенда о климатским промјенама. Невидјена глупост и измисљотина за отимање пара. Једнако као и корона

Name

Газда Вељо

19.11.2022 12:15

Виде да не вриједи.Руси ће им ове године наштимат климу да им буде равномјерна ,како вани тако и у стану ..Неће морат у ЕУ затварат врата јер ће вани опет исто бити хладно...А и Руси напредују у Украјини..Ове седмице су заузели шљивик тетке Паје код Запорожја..А изгубили два града..Маневар..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геометар Пајо

19.11.2022 12:36

Цијели Кијев је без струје. Мозе их спасити само блага зима. Руси це оваквим ставом Европе радије довољно дуго цекати док се не изврси деиндустријализација цијеле ЕУ. У ствари, Руси не требају висе ниста посебно да ураде, осим да цекају (довољно дуго)..

Name

Да Да

19.11.2022 13:22

Када би Е.У. поправила односе са Русијом, свеједно, Руски енергенти више неби били јефтини за Европљане, јер сада знају са киме имају посла !

Name

МеНАГЕР

19.11.2022 12:45

Да не би компликовали и улагали нека огромна средства (непостојеца) пробајте овај проблем (опет непостојеци) са климом прво ријесити садњом дрвеца (такодје и смањити сјецу)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Процитао само наслов

19.11.2022 13:32

О, хвала Ти Бозе! Да се мало одморимо од "зеленила",плавог неба,цистог ваздуха,хране,река и осталог.

ОДГОВОРИТЕ