Evropska unija spremna da napusti pregovore o klimi

Evropska unija je upozorila da je spremna da napusti pregovore o klimi ako se ne postigne dogovor, ali je navela da i dalje veruje da bi sporazum mogao biti postignut danas između pregovarača na samitu COP27 u Egiptu.

Srbija 19.11.2022 | 11:28
Evropska unija spremna da napusti pregovore o klimi

"Moramo da idemo napred, a ne unazad i svi ministri (EU) su spremni da odu ako ne budemo imali rezultat koji odgovara onome što svet čeka - naime da učinimo nešto u vezi sa ovom klimatskom krizom", rekao je visoki predstavnik EU za klimatsku politiku Frans Timermans, preneo je Rojters.

Obraćajući se novinarima na marginama samita, on je pozvao druge strane u pregovorima da uzvrate naporima za postizanje dogovora, posebno po pitanju finansiranja siromašnijih zemalja pogođenih klimatskim katastrofama.

"Verujemo da je pozitivan rezultat danas još uvek na dohvat ruke. Ali zabrinuti smo zbog nekih stvari koje smo videli i čuli u poslednjih, recimo, 12 sati", kazao je on.

"Radije bismo da nemamo nikakvu odluku nego lošu odluku", istakao je Timermans.

Francuska je saopštila da pregovori o klimi na COP27 u Šarm-el-Šeiku još nisu doveli do postizanja sporazuma koji bi mogao da obuzda porast globalnih temperatura u ovoj fazi.

(Tanjug/ AFP)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

razumio

19.11.2022 11:54

EU mora da napusti pregovore jer ne moze da ispostuje dogovore o smanjenju emisije C02. Zasto? Zato sto se moraju aktivirati termoelektrane i atomske elektrane (ove su manje relevantne) jer vise nema jeftinih ruskih energenata! Struja poskupljuje sirom Evrope!

ODGOVORITE
Name

Doboj

19.11.2022 23:49

I krajnje je vrijeme da se zavrsi ova agenda o klimatskim promjenama. Nevidjena glupost i izmisljotina za otimanje para. Jednako kao i korona

Name

Gazda Veljo

19.11.2022 12:15

Vide da ne vrijedi.Rusi će im ove godine naštimat klimu da im bude ravnomjerna ,kako vani tako i u stanu ..Neće morat u EU zatvarat vrata jer će vani opet isto biti hladno...A i Rusi napreduju u Ukrajini..Ove sedmice su zauzeli šljivik tetke Paje kod Zaporožja..A izgubili dva grada..Manevar..

ODGOVORITE
Name

Geometar Pajo

19.11.2022 12:36

Cijeli Kijev je bez struje. Moze ih spasiti samo blaga zima. Rusi ce ovakvim stavom Evrope radije dovoljno dugo cekati dok se ne izvrsi deindustrijalizacija cijele EU. U stvari, Rusi ne trebaju vise nista posebno da urade, osim da cekaju (dovoljno dugo)..

Name

Da Da

19.11.2022 13:22

Kada bi E.U. popravila odnose sa Rusijom, svejedno, Ruski energenti više nebi bili jeftini za Evropljane, jer sada znaju sa kime imaju posla !

Name

MeNAGER

19.11.2022 12:45

Da ne bi komplikovali i ulagali neka ogromna sredstva (nepostojeca) probajte ovaj problem (opet nepostojeci) sa klimom prvo rijesiti sadnjom drveca (takodje i smanjiti sjecu)

ODGOVORITE
Name

Procitao samo naslov

19.11.2022 13:32

O, hvala Ti Boze! Da se malo odmorimo od "zelenila",plavog neba,cistog vazduha,hrane,reka i ostalog.

ODGOVORITE