Забрањен увоз наранџи из Јужне Африке у Српску

Републички фитосанитарни инспектори забранили су увоз за двије пошиљке наранџи из Јужне Афтике тешке 25.663 килограма у којима је утврђено присуство штетног организма – Афричког смотавца - Тхауматотибиа леуцотрета, саопштено је из Републичке инспекције.

Република Српска 17.11.2022 | 15:45
Забрањен увоз наранџи из Јужне Африке у Српску

Како се наводи у саопштењу Републичке управе за инспекцијске послове, имајући у виду да уношење овог штетног организма у Босну и Херцеговину представља ризик за здравље биља на територији БиХ фитосанитарни инспектори су донијели Рјешења којима је забрањен увоз и наложено враћање ових пошиљки.

"Рад инспектора на граници, стручна процјена ризика и правовремено идентификовање потенцијалних неправилности, најважнији су фактори који за крајњи циљ имају заштиту здравља потрошача и заштиту домаће пољопривредне производње", стоји у саопштењу и додаје се:

"Важно је напоменути да се фитосанитарни преглед обавља на граничним прелазима и да пошиљке од којих се узимају узорци за анализу стоје на граничним прелазима све до доношења рјешења инспектора у складу са резултатима лабораторијског испитивања узорака. С обзиром на ову процедуру, не постоји ризик да су ови производи били доступни на тржишту."

(БН   Фото: Јумпсторy)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Крајишник

17.11.2022 16:08

За ових 25 тона или један шлепер није нико платио тј.подмазао и хоп ето га штетна материја!!Пола Чапљине,Љубушког и Широког увезу 100 шлепера и шта мислите преко којих прелаза и како се довози??!Ма 'ајте молим вас ово је смијурија!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фидо

17.11.2022 19:13

Смијесно, па не постоји ни српска, а ни твз. инспекција, то су неки необразовани сељаци са дна каце који су ту да краду!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аааа

17.11.2022 19:50

Шта ако неко увезе у ФБиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Токс(л)ицност

17.11.2022 21:25

Цути,добро је да је све исправно сто стизе из јевропе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маде ин Лактаси

21.11.2022 20:55

Куповацемо ове из Лактаса по дуплој цијени, било је за оцекивати

ОДГОВОРИТЕ